Hamulce tarczowe
Moderator: Student
A czy nie było by łatwiej jak by ktoś kto już temat przerabiał napisał:wofka pisze:skoro zabrałeś sie sam za motanie hamulców w uazie sam też musisz postarać sie o wymiary tarcz kotwicznych które uzyskasz po tym jak będziesz już wiedzial z czeg adoptujesz zaciski praz tarcze.![]()
konkretne wymiary oczywiście mozesz sobie gdzieś znalexć ale w mmencie w którym będziesz MONTOWAŁ oryginalne zestawy tarczówek uazowych.![]()
a skoro sam to motasz to jedyna podpowiedź dotyczy grubości tarczy ktwicznej.uważam że 8mm to optymalny wymiar.reszte już Ci wszyscy napisali--laser,lub woda,
powodzenia kolego![]()
"Tarcze hamulcowe mam od ......., zaciski od ....... rocznik ..-... . Takie falgi pasują a takie nie pasują."
Dał rysnuek techniczny tarczy kotwicznej plus ew jakieś zdjęciai tyle.
Powiesiło by sie 2 czy 3 takie przykłady na stronie i każdego zainteresowanego sie do niej odsyłało i jak by coś mu przpasowało to by wybierał jakieś rowiązanie.
I wtedy każdy by sobie wybrał jedno rozwiązanie, zakupił co trzeba wcześniej, dał tokarzowi, a potem w 2h wymienił i tyle. Po co wywarzać otwarte drzwi! Po co ktoś ma sie męczyć jak inni robili to już przed nim?? Po co ma mierzyć itp. jak wiadomo że pod takie zaciski taka tarcza ktowiczna i tyle. Chyba łatwiej nawet odwiedzić 2 szroty ale dopasować zacisk do tarczy kotwicznej niż od nowa pasować tarcze do zaciśku tym bardziej że jak już pisano zaciski to nie jest duży koszt a nie kazdy autocada umie obsługiwać.
Cały problem polega na tym z reguły dostępne są tylko jakieś zdjęcia a moim zdaniem wogóle można sie obyć bez zdjęc wystarczy rysunek techniczny i 2 linijki opisu!
Na temat tarczówek czytam wszytkie tematy i widziałem dziesiątki zdjęć i ani jednego zwymiarowanego rysunku(nie licząc tych co pojawiły sie w tym temacie)
Dlatego apeluje o zmieszczanie (można przesłać do mnie) zwymiarowanych rysunków tarcz i krótkiego lecz szczegółowego opisu co od czego!
Naprawde wielu ludziom ułatwi to życie, zaoszczędzi dużo czasu, nieżadko pieniędzy a sądze że jak by coś takiego było dostępne to by o wiele więcej ludzi decydowało sie na taka przróbke.
LUDZIE PODZIELCIE SIE Z INNYMI SWOJA WIEDZA

Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
1001% racjiluk pisze:
A czy nie było by łatwiej jak by ktoś kto już temat przerabiał napisał:
"Tarcze hamulcowe mam od ......., zaciski od ....... rocznik ..-... . Takie falgi pasują a takie nie pasują."
Dał rysnuek techniczny tarczy kotwicznej plus ew jakieś zdjęciai tyle.
Powiesiło by sie 2 czy 3 takie przykłady na stronie i każdego zainteresowanego sie do niej odsyłało i jak by coś mu przpasowało to by wybierał jakieś rowiązanie.
I wtedy każdy by sobie wybrał jedno rozwiązanie, zakupił co trzeba wcześniej, dał tokarzowi, a potem w 2h wymienił i tyle. Po co wywarzać otwarte drzwi! Po co ktoś ma sie męczyć jak inni robili to już przed nim?? Po co ma mierzyć itp. jak wiadomo że pod takie zaciski taka tarcza ktowiczna i tyle. Chyba łatwiej nawet odwiedzić 2 szroty ale dopasować zacisk do tarczy kotwicznej niż od nowa pasować tarcze do zaciśku tym bardziej że jak już pisano zaciski to nie jest duży koszt a nie kazdy autocada umie obsługiwać.
Cały problem polega na tym z reguły dostępne są tylko jakieś zdjęcia a moim zdaniem wogóle można sie obyć bez zdjęc wystarczy rysunek techniczny i 2 linijki opisu!
Na temat tarczówek czytam wszytkie tematy i widziałem dziesiątki zdjęć i ani jednego zwymiarowanego rysunku(nie licząc tych co pojawiły sie w tym temacie)
Dlatego apeluje o zmieszczanie (można przesłać do mnie) zwymiarowanych rysunków tarcz i krótkiego lecz szczegółowego opisu co od czego!
Naprawde wielu ludziom ułatwi to życie, zaoszczędzi dużo czasu, nieżadko pieniędzy a sądze że jak by coś takiego było dostępne to by o wiele więcej ludzi decydowało sie na taka przróbke.
LUDZIE PODZIELCIE SIE Z INNYMI SWOJA WIEDZA

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Można opracować jakiś stndard np przód na zaciskach lublina a tył z suzuki i dogadać się z jakimś producentem tarcz np. http://www.unionparts.pl/index_pl.php
dorzucić też standardowe tarcze kotwiczne pod te zaciski i zeby dorobił taki kit na przód i tył a zaciski we własnym zakresie
Podejrzewam że szło by to zrobić w rozsądnych pieniądzach tylko rysunki trzeba mieć a potem temat powiesić ku chwale uazowców-motaczy niech nowi co wpadną na imprezę się cieszą i nie tylko oni
Dajcie rysunki mogę popertraktować i załatwić jaką sęsowną zniszkę dla forumowiczów chciaż tarcza do suzuki to 40zeta http://moto.allegro.pl/item166176914_su ... 1110_.html
dorzucić też standardowe tarcze kotwiczne pod te zaciski i zeby dorobił taki kit na przód i tył a zaciski we własnym zakresie
Podejrzewam że szło by to zrobić w rozsądnych pieniądzach tylko rysunki trzeba mieć a potem temat powiesić ku chwale uazowców-motaczy niech nowi co wpadną na imprezę się cieszą i nie tylko oni
Dajcie rysunki mogę popertraktować i załatwić jaką sęsowną zniszkę dla forumowiczów chciaż tarcza do suzuki to 40zeta http://moto.allegro.pl/item166176914_su ... 1110_.html
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nie zrobisz tarcz w rozsądnych pieniądzach ..klucz13 pisze:Można opracować jakiś stndard np przód na zaciskach lublina a tył z suzuki i dogadać się z jakimś producentem tarcz np. http://www.unionparts.pl/index_pl.php
....
przy produkcji jednostkowej, koszt tarczy wynosi ok 250-500 zl za szt
przy zamówieniu 50-100 szt cena oscyluje ok 100 zł za szt
aby tarcze kosztowały 40- 50 zł, musiałbyś zamówić 500-1000 szt
wiem bo przez to przechodziłem i 50 tarcz sprzedawałem 2 lata

LJ 70
Najtańsze rozwiązanie by było jak by wykorzystać tarcze od jakiegoś samochodu a tarczą kotwiczną był by kawał prostej blachy....
Choroba Gaz69.
Do tego tylko rysunek tarczy kotwicznej i napisać do jakich zacisków jest podpasowana i mamy gotowe rozwiązanie. Powiesić w necie i temat zamknięty.
Choroba Gaz69.
I oto chodzi i oto chodzi
Powiedzmy zestaw: tarcza samuraj + zacisk omega i do tego załączony nawet odręczny rysunek tarczy kotwicznej byle z wymiarami
Wiem że zostanę nazwany leniem ale co mi tam
p.s. wystarczy zdjęcie i w jakimś programie graficznym nawet chamsko je zwymiarować

Powiedzmy zestaw: tarcza samuraj + zacisk omega i do tego załączony nawet odręczny rysunek tarczy kotwicznej byle z wymiarami
Wiem że zostanę nazwany leniem ale co mi tam

p.s. wystarczy zdjęcie i w jakimś programie graficznym nawet chamsko je zwymiarować
"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
jeśli mam to zwymiarowac chamsko to wole wcale tego nie robić
skoro "umawiamy" się na wymiarowanie i opis elementów to raczej trzeba zxrobić to bardzo dokładnie
to są hamulce a nie mocowanie tłumika
najprościej w danym momencie byłoby poprosić kogos z posiadaczy takiego zestawu u siebie w aucie o zdjecie i zwymiarowanie tarczy kotwicznej i dokładny opis pozostałych elementów z rocznikami dawców włącznie.wtedy każdy z nas wiedziałby że taki zestaw działa lub nie bo juz był testowany.ryzykowne jest troszke opisywać i wymiarowac elementy czegoś co po złożeniu w jedna całość da mizerny efekt.
tak ja uważam a co Wy?

skoro "umawiamy" się na wymiarowanie i opis elementów to raczej trzeba zxrobić to bardzo dokładnie

to są hamulce a nie mocowanie tłumika
najprościej w danym momencie byłoby poprosić kogos z posiadaczy takiego zestawu u siebie w aucie o zdjecie i zwymiarowanie tarczy kotwicznej i dokładny opis pozostałych elementów z rocznikami dawców włącznie.wtedy każdy z nas wiedziałby że taki zestaw działa lub nie bo juz był testowany.ryzykowne jest troszke opisywać i wymiarowac elementy czegoś co po złożeniu w jedna całość da mizerny efekt.

tak ja uważam a co Wy?

Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Chamskie zwymiarowanie oznacza coś takiego
[img=http://img291.imageshack.us/img291/7359 ... pq5.th.jpg]
i nie wiem jak to ma wpłynąć na bezpieczeństwo które zależy od wykonania a nie jak ktoś zwymiaruje rysunek/foto
p.s. na podglądzie działało
[img=http://img291.imageshack.us/img291/7359 ... pq5.th.jpg]
i nie wiem jak to ma wpłynąć na bezpieczeństwo które zależy od wykonania a nie jak ktoś zwymiaruje rysunek/foto
p.s. na podglądzie działało
Ostatnio zmieniony wt lut 20, 2007 3:27 pm przez lisiurski, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Wszystkie wymiary i podpowiedzi sa bardzo przydatne niemniej jednak, wydaje mi się, że ktoś kto nie potrafi na kawałku prostej blachy wyznaczyć dwóch otowrów (o pozostałych 5 nie wspominam bo to banał), nie powinien brać sie samodzielnie za przeróbkę tak ważnego układu. Niech zajmą się tym fachowcy. Poza tym jak coś sie stanie to będziecie winić autora projektu...
pozdrawiam i życzę owocnej pracy
UAZ M30 3,5l
WJ 2,7 CRD
WJ 2,7 CRD
Nie z tym to troche przesadziłeś

Ale sądze że taki:
rysunek 1
rysunek zupełnie by wystarczył.
Oczywiście taki rysunek:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ca ... ce753.html]
był by lepszy ale chyba nie ma co przesadzać jeśli to ma być kawał prostej blachy.
Choroba Gaz69.
Przecież nikt nie napisał że będzie to sam robił, sczególenie jak nie umietomekuaz pisze:Wszystkie wymiary i podpowiedzi sa bardzo przydatne niemniej jednak, wydaje mi się, że ktoś kto nie potrafi na kawałku prostej blachy wyznaczyć dwóch otowrów (o pozostałych 5 nie wspominam bo to banał), nie powinien brać sie samodzielnie za przeróbkę tak ważnego układu. Niech zajmą się tym fachowcy. Poza tym jak coś sie stanie to będziecie winić autora projektu...

Od tego są odpowiednie zakłady.
A co do odpowiedzialności, to wiadomo że każdy robi taka przeróbke na własna odpowiedzialność, bo jak już wcześniej pisano jest ona nie zgodna z prawem. Każdy sam musi ocenić czy chce przrabiać i czy decyduje sie akurat na taka wersje. Ale to nie zmienia faktu że można skorzystać z gotowego projektu.
Choroba Gaz69.
Gorzej jak temat wyplynie szerzej i jakis nadgorliwiec np z drogowki zacznie sie wnikliwie przygladac wszystkim napotkanym uazom.. moze przesadzam(pewnie tak) ale pewne rzeczy robi sie lepiej nie mowiac o nich glosno np. nikt nie pisze w ogloszeniu wprost ze sprzedaje papiery. a jak sie cos opublikuje to juz krok tylko do brania za dupe.. czemu nikt nie rozmawia o tym ze jezdzi na opale? bo nikt o tym wtedy w gazetach nie pisze. to forum nie jest zamkniete...sa rozni milosnicy sensacji
taki poradnik moze byc klopotliwy..

Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi 
Uljan 469b

Uljan 469b
dobremu fachowcowi to i samo foto wystarczy i np rozstaw otworów głównych
Kielon ma racje...
Kielon ma racje...
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
- Ml_Kruszka18
A taki temat to nieKielon pisze: to forum nie jest zamkniete...sa rozni milosnicy sensacjitaki poradnik moze byc klopotliwy..

Jak bedą jakieś standardy to mowym będzie dawać jakiś pogląd i może uniknąć sporo błędów czy nawet kretyńskich pomysłow
Niby racja ale nowi, co to nie potrafia zrobic blachy kotwicznej samodzielnie, to lepiej niech sobie szczeki wyreguluja porzadnie.. za przerobke hamulcow to sie raczej biora ludzie kumaci, a takim zgodnie z powiedzeniem "dosc dwie slowie". poradnik to raczej zabije idiote, ktory go przeczyta i dojdzie do wniosku- no tera to zrozumialech. a potem i tak robote spierd...li. udalo mi sie kupic pare uazow robionych przez "specjalistow", poszly na czesci...
Uljan 469b

Uljan 469b
Tylko znacznie gorzej może wyjść jak nie ma wiedzy żadnej ani skąd się dowiedzieć a słyszał i ma miga 115A więc zacznie radoną twórczośćKielon pisze:Niby racja ale nowi, co to nie potrafia zrobic blachy kotwicznej samodzielnie, to lepiej niech sobie szczeki wyreguluja porzadnie.. za przerobke hamulcow to sie raczej biora ludzie kumaci, a takim zgodnie z powiedzeniem "dosc dwie slowie". poradnik to raczej zabije idiote, ktory go przeczyta i dojdzie do wniosku- no tera to zrozumialech. a potem i tak robote spierd...li. udalo mi sie kupic pare uazow robionych przez "specjalistow", poszly na czesci...

a
a ja bym kupił gotowe tarcze kotwiczne z zaciskami pod tarcze samuraia , tylko gdzie
Niemam czasu żeby latać po warsztatch i sie prosić aby coś zrobili skoro wszyscy unas mają ustawioną robote na export , i rozmowa zaczyna sie od pytania na kiedy a najblizszy termin to za 1.5 miesiąca 
Mogą zrobić szybciej za 200% wartości oferowanej usługi
do afganów już znalazłem kogoś kto mam gotowe tarcze kotwiczne
ale czy pasują do mostu gaz uaz niemam jak sprawdzić bo jeszcze ich nienabyłem a afganki mam w luks satnie magazynowym zdjejmowałem bębny kontrolnie to niema sie do czego przyczepić wiec tarczówki zostawiam na potem
Natomiast w drugim Gaziku sa mosty uaza i tam hamulce były
kiedys dawno temu teraz są zrobione tylne a przednie chcialbym tarcze ...........

Mogą zrobić szybciej za 200% wartości oferowanej usługi

do afganów już znalazłem kogoś kto mam gotowe tarcze kotwiczne

kiedys dawno temu teraz są zrobione tylne a przednie chcialbym tarcze ...........
UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara
Ja już nic nie rozmumiem, jaki poradnikKielon pisze:Niby racja ale nowi, co to nie potrafia zrobic blachy kotwicznej samodzielnie, to lepiej niech sobie szczeki wyreguluja porzadnie.. za przerobke hamulcow to sie raczej biora ludzie kumaci, a takim zgodnie z powiedzeniem "dosc dwie slowie". poradnik to raczej zabije idiote, ktory go przeczyta i dojdzie do wniosku- no tera to zrozumialech. a potem i tak robote spierd...li. udalo mi sie kupic pare uazow robionych przez "specjalistow", poszly na czesci...

Choroba Gaz69.
Dobra powiem tak. jak ja chce sobie zrobic hamulce tarczowe to biore i robie, nie potrzebuje niczyich rysunkow dlatego, ze mozna to zrobic na barzo wiele dobrych sposobow zaleznie od tego czym sie dysponuje. a jak ktos sie za to bierze z kartka w reku bo mu heniek wytlumaczyl i narysowal to naprawde niech tego nie robi. niech sobie zmieni fotel itp. takie rzeczy mozna spawac i mierzyc byle jak. jesli ktos nie umie sobie wyobrazic tarczy kotwicznej pod konkretny zacisk to jasne dla mnie ze on nie wie jak to wszystko ma dzialac.
Uljan 469b

Uljan 469b
- piotrek_uaz
Jest w tym sporo racji. Zreszta narysowac sobie blache to naprawde filozofia zadna.Kielon pisze:a jak ktos sie za to bierze z kartka w reku bo mu heniek wytlumaczyl i narysowal to naprawde niech tego nie robi. niech sobie zmieni fotel itp. takie rzeczy mozna spawac i mierzyc byle jak.
Moim zdaniem najwazniejsze to gromadzic dane na temat konfiguracji hamulcow juz zmotanych przez ludzi.
Czyli:
1. Jaka tarcza hamulcowa?
2. Jaka felga i czy odwrocona?
3. Czy dystans jest(ile mm)/nie ma
4. Od czego zacisk
5. Jaka byla potrzebna dodatkowa obrobka
Te dane oszczedzaja rozczarowan i biegania po sklepach i szrotach z miarka/suwmiarka. Reszte kazdy srednio inteligentny sobie wymysli. A jak nie wymysli - to lepiej niech nie wymysla

Piotrek