Remont kompletny UAZa - pomocy !!!!
Moderator: Student
Re: Remont kompletny UAZa - pomocy !!!!
Widze u kolegi brak okapiku
wiec mimo takich pieknych uszczelek woda równie pieknie bedzie zapindalac do środka.

Monterey
- maciejmlynarz
A był tam kiedykolwiek w/w okapik 

Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
W starych oryginalnych ruskich plandekach był . Ja sobie sam dorobiłem i od tego czasu szyby mam mokre tylko po jednej stronie. 

Monterey
ja mam twardy dach z tej strony co robiłem zdjecie jest uszczerbiony mam zamiar naprawic ubytki matą z włokna szklanego i żywicą ale to dopiero w lecie nie mam stelaża pod plandeke to bym sie rozgladnał za plandeka jakby ktos miał namiary na taki stelaż to byłbym wdzieczny
najpierw był UAZ 469B
1979r teraz suzuki vitara choroba 4x4 postepuje
Wreszcie upragnione Discovery
Jak bedziesz w okolicach Zielonej Góry lub Poznania to możesz dostać mój stelarz.piter12 pisze: nie mam stelaża pod plandeke to bym sie rozgladnał za plandeka jakby ktos miał namiary na taki stelaż to byłbym wdzieczny
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Oczywiście to wszystko pójdzie dalej do malowania, nie zostawie tego oczojeb_stego połysku dyskotekowego (bez obrazy Land Roverów)!
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=76&t=58837dardes pisze:... Co zrobić ze środkiem ramy?? Przegrzebałem wątki ale nic konkretnego nie znalazłem - olejem zalać - przecież i tak w końcu wycieknie - ma ktoś lepszy pomysł
ogólnie,radzę przeczytać cały dział "farby i lakiery"

LJ 70
jakie okapniki daj zdjecie jak o wyglada u ciebie
najpierw był UAZ 469B
Postaram się jutro dać fotki tych okapików.
Monterey
Obiecany okapik.
http://fmix.pl/zdjecie/441135/img-2177
http://fmix.pl/zdjecie/441135/img-2177
Monterey
przepraszam pewnie sie nie znzam ale nie wiem któro to jest okapnik
ja mam twardy dach podpowiedz o co chodzi z góry dzieki
ja mam twardy dach podpowiedz o co chodzi z góry dzieki
najpierw był UAZ 469B
Chodzi o ten kawałek plandeki wystający poza nadstawki , dzięki czemu woda nie zapindala do środka . Przy twardym dachu jeszcze łatwiej to sdelat , bo przy plandece trzeba brać pod uwagę że będzie się ją chciało zwijać.
Monterey
Do ramy Honkera ( do środka ) dałem Blachogum ( jest na Allegro ).
http://www.allegro.pl/item530565652_bib ... _1_5l.html
Wygląda to jak wosk, b.dobrze się trzyma, nie twardnieje na amen.
Wtryskiwane pod ciśnieniem. Włazi w każdą szczelinę, tylko ciepło musi być.
Jakby było za gęste można benzyną rozcienczyć.
Po 2 latach wygląda idealnie.
http://www.allegro.pl/item530565652_bib ... _1_5l.html
Wygląda to jak wosk, b.dobrze się trzyma, nie twardnieje na amen.
Wtryskiwane pod ciśnieniem. Włazi w każdą szczelinę, tylko ciepło musi być.
Jakby było za gęste można benzyną rozcienczyć.
Po 2 latach wygląda idealnie.
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2009 5:05 pm przez A.F., łącznie zmieniany 2 razy.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

teraz to juz rozumię u mnie kawałek dachu jest uzkodzony mysle ze żywica i włókno szklane uzupełni braki a można ewentualnie wstawic cis w rodzaju rynienki nad dadstawkami?
najpierw był UAZ 469B
witam. jak wstawic zdjecia na forum wrzucil bym swoje fotki z przed i po remoncie
uaz yz250f bmw 325
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=12&t=44703 tu masz instrukcję.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Kuźwa, wszystko szło ładnie, podwozie się już składa, a tu informacja od szlifierza że wał tam gdzie była obrócona panewka nie wyda
Poradźcie co robić szukać wału (używanego / nowego) czy lepiej silnika

Poradźcie co robić szukać wału (używanego / nowego) czy lepiej silnika

Wszystko zależy od tego jak masz zaawansowane pozostałe podzespoły.Jeżeli to tylko wał a reszta OK to lepiej poszukać wału.A silnik to albo dobry albo wcale ,bo taki do roboty może się okazać taki sam albo jeszcze gorszy.Odezwij się na pw może coś pomogę.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Kolego, co do tego mechanika to poszukaj raczej dobrego. Uaz ma to do siebie, że nowe części zamienne lubią byc marne lub w ogóle źle wykonane. dlatego też decydując się na taki kapitalny remont nie ma sensu wpychac dziadostwa. Częsci są też różnej jakości i różnego pochodzenia. dobry mechanik to odróżni, innemu to wisi byle wyjąc kasę - niestety mechanicy potrafią byc bardzo nieuczciwi i robią auto z myślą, ze i tak za jakiś czas do nich przyjdziesz, po drugie - bardzo lekceważąco podchodzą do uaza czyli jak do złomu, który ma się i tak zaraz zepsuc z samego założenia. Moim zdaniem silnik uaza jest na tyle prosty, że mając wojskową instrukcję w ręku praktycznie każdy zrobi remont i najlepiej zrobic to samodzielnie. Wtedy człowiek ma 100% pewności że jest OK. Sporo też oszczędzisz, bo godzina warsztatowa to ok. 100zł. Jeśli chodzi o blachy to ja wspawałem sobie na podłogę płyty 3mm, bo bardzo szybko koroduje. Musisz też pomyślec o pewnych modyfikacjach, bo oryginał jest dośc awaryjny. Załóż duży alternator, tak ze 100A, zapłon elektroniczny sterowany z przerywacza ok. 100zł za moduł, japońskie świece, a nie ruskie itd itd. niby takie duperele, a jednak. Warto wlac dobry olej, a nie najtańszy selektol, ale o odpowiedniej lepkości ! ! ! żadnych rzadkich syntetyków.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe
oj oj z tymi Japonskimi swiecami to bym byl ostrorzny !
A nawet bardzo hihihi
skyrafal pisze:....Moim zdaniem silnik uaza jest na tyle prosty, że mając wojskową instrukcję w ręku praktycznie każdy zrobi remont i najlepiej zrobic to samodzielnie. Wtedy człowiek ma 100% pewności że jest OK. Sporo też oszczędzisz, bo godzina warsztatowa to ok. 100zł. .....
no tu to cię poniosło i to nieźle ... począwszy od pomiarów , poprzez składanie, prosty i przez to skomplikowany

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
widziałem na własne oczy i to w wielu warsztatach jak są składane silniki. tam gdzie trzeba użyc klucza dynamometrycznego fachowiec robi to na oko. więc nie ma się co dziwic, że taki potrafi spier....... nawet remont hipernapędu w taczkach.
A co do japońskich świec - odkąd założyłem NGK to nie wiem że mam świece. raz na 3 miesiące przetrę szczotką drucianą i jeżdżę bez wymiany od 2007 roku (ok. 40.000km). wcześniej miałem ruskie oryginały, polskie iskry i nawalały dośc często.
A co do japońskich świec - odkąd założyłem NGK to nie wiem że mam świece. raz na 3 miesiące przetrę szczotką drucianą i jeżdżę bez wymiany od 2007 roku (ok. 40.000km). wcześniej miałem ruskie oryginały, polskie iskry i nawalały dośc często.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe
Warto zamówić u dobrego szlifierza panewki materiałowo lepsze od tych naprawczych.W połączeniu z dobrym olejem powinno to długo pojeżdzić.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD