silnik
Moderator: Student
Re: silnik
aparat zapłonowy 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
z tego co jeden z kolegów mi powiedział to wprzedenie zapłonu albo kondensator... może coś być jeszcze z tym aparatem?
Po prostu Seba
anabol pisze:z tego co jeden z kolegów mi powiedział to wprzedenie zapłonu albo kondensator... może coś być jeszcze z tym aparatem?
Sprawdź luz promieniowy wałka aparatu, jeśli jest to tłumaczyło by opisywane objawy. To częsta przypadłość silników ze stykowymi aparatami zapłonowymi. Mówi sie że chodzi jak traktor jak wchodzi na obroty lub dosteje obciążenie.
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem
odgrzewam kotleta...
a wiec tak wyprzedzenie zapłonu naprawione jednak to nie dało zbyt dużego rezultatu. wiem że mam przekręcony aparat o 180 stopni może to być w tym problem rzucania silnikiem i ciężkiego wchodzenia na obroty.... bo przy ruszaniu to tak jak by silnik miał mało mocy.... jak odwrócić spowrotem aparat zapłonowy?
a wiec tak wyprzedzenie zapłonu naprawione jednak to nie dało zbyt dużego rezultatu. wiem że mam przekręcony aparat o 180 stopni może to być w tym problem rzucania silnikiem i ciężkiego wchodzenia na obroty.... bo przy ruszaniu to tak jak by silnik miał mało mocy.... jak odwrócić spowrotem aparat zapłonowy?
Po prostu Seba
no i akumulator słabo kręci po zdjęciu kopułki nie ma problemu... kręci elegancko. akumulator jest naładowany a rozrusznik sprawny
Po prostu Seba
Przestawiałeś kowadełko z regulatorem odśrodkowym?
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
nie tam nic nie przestawiałem. sprawdzałem tylko czy chodzi wyorzedzenie zapłonu. i działa bo myślałem że to będzie to bo międziana rurka była pęknieta... wymieniłem i jest szczelnie. ale nic sie nie zmieniło. napewno mam przestawiony aparat po 180 stopni bo kable są inaczej podłączone a po ustawieniu prawidlowym nie odpala tylko strzela w gaźnik... ja mam tak ustawione:
http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=10292
cos mozna zobaczec na tej fotce...
i co mnie dziwi że cięzko kręci rozrusznik a przy nieprawidłowym ustawieniu kabli lub zdjęci kopułki kręci jak nowy..
http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=10292
cos mozna zobaczec na tej fotce...
i co mnie dziwi że cięzko kręci rozrusznik a przy nieprawidłowym ustawieniu kabli lub zdjęci kopułki kręci jak nowy..
Po prostu Seba
widocznie coś przeszkadza w prawidłowej pracy.Dlaczego masz tak ustawiony aparat? Było tak od poczatku czy Ty coś nagrzebaleś?
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
tak było jak go kupiłem. Uaz nie był odpalany od ok. 10 lat stał w blaszaku. tylko co przeszkadza... na początku myslalem ze to będzie wina rozrusznika że tak cięzko kręci... ale rozrusznik i akumulator są ok. wiec coś musi być z zapłonem... na początku chce aparat odwrócić tak jak być powinien. ale co jeszcze sprawdzić to nie wiem
Po prostu Seba
Aparatu nie odwrócisz ale możesz przełożyć srodek mechaniki z kowadełkiem i tym regulatorem a wtedy kopułka może zostac odwrócona i będzie wszystko na swoim miejscu.Kabelek z żaróweczką i krokodylkami na końcach ułatwi ustawienie punktu zapłonu dla I cylindra i wszystko powinno zagrać.Sprawdz profilaktycznie kondensator bo może narobić niezłego bałaganu,będziesz szukał wtedy dziury w całym.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Oczywiście, że możesz aparat odwrócić - miałem w jednym uazie odwrócony o 180* ale nie ma to żadnego wpływu na jego działanie.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
sprawdze kondensator. ale chce też ustawić ten aparat tak jak być powinien. i zastanawia mnie to dlaczego tak ciężko kręci. może ktos miał już taki problem...
Po prostu Seba
- Slawquu
- Kontaktowanie:
witam, ostatnio sam przerabialem temat zaplonu, bo zakladałem staro-nowo silnik, a chcialem ustawic tak jak pisze w instrukcji. Jest to troche zabawy i faktycznie jak zapłon jest źle ustawiony, to aż potrafi blokować silnik podczas rozruchu. W twoim przypadku bedzie tak samo. Ja do ustawienia korzystalem z posta jednego z kolegów, który pisał szczegółowo jak ustawić. Wiadomo jesli jest juz zużycie głownych podzespołów typu aparat zapłonowy i napęd, to cięzko ten zapłon ustawić idealnie, ale można to zrobic by auto dobrze odpalało zarówno na zimnym silniku jak i ciepłym i do tego na gazie i bylo żwawe.
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
możesz przytoczyć treść tego postu z ustawianiem zapłonu??? po sprawdzeniu kondesatora planuje zwalić pokrywe klawiatury i wyregulować zawory wyjąć aparat i sobie go przejrzeć...
Po prostu Seba
nikt nie ma jakiejś koncepcji????
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2010 2:28 pm przez anabol, łącznie zmieniany 2 razy.
Po prostu Seba
Jedź do mechanikaanabol pisze:nikt nie ma jakiejś koncepcji????

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
mechanicy są dla leszczów. i małych pałek. bez łaski sam se poradze
hehehe

Po prostu Seba
- piotrek_uaz
Krzysiu, Makao i po makaleanabol pisze:mechanicy są dla leszczów. i małych pałek. bez łaski sam se poradzehehehe

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Zosia samosiaanabol pisze:mechanicy są dla leszczów. i małych pałek. bez łaski sam se poradzehehehe

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
pokrywa zaworów zwalona jest sporo szlamu... ciśnienie w cylindrach jest ok. 11 na pierwszym cylindrze troche mniejsze. jutro chyba zdejme miske olejową żeby oczyścić ten szlam.
ps. jakie powinno być ciśnienie w cylindrach?
Po prostu Seba
Umyjesz miskę,a reszta silnika to co?Ciśnienie powinno byc w miarę równe na wszystkich garach,a Ty masz nawet lepsze niz powinno być.Nie pamietam jakie jest dopuszczalne minimum.anabol pisze:pokrywa zaworów zwalona jest sporo szlamu... ciśnienie w cylindrach jest ok. 11 na pierwszym cylindrze troche mniejsze. jutro chyba zdejme miske olejową żeby oczyścić ten szlam.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
no reszte umyje też w miare możliwości.... na pierwszym od chłodnicy jest poniżej 10 troche mnie to zamartwiło... tylko czym tam wypłukać w środku... głowicy raczej nie będe zwalał....
Po prostu Seba
Zlać syf, zalać silnik olejem wrzecionowym, doprowadzić do prawidłowej temp. pracy, ponownie zlać syf i zalać np. Superolem Alanda http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_ ... A5&lang=pl ma bardzo dobre właściwości czyszczące , nie jest drogi i zapomnisz o syfie w silniku.anabol pisze:no reszte umyje też w miare możliwości.... na pierwszym od chłodnicy jest poniżej 10 troche mnie to zamartwiło... tylko czym tam wypłukać w środku... głowicy raczej nie będe zwalał....
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- Slawquu
- Kontaktowanie:
witam, jakby ktoś potrzebowal to mam namiary na gościa, który ma do zbycia dwa silniki gaz 24, w rosyjskich agregatach prądotwórczych, jest to jeszcze wszystko skompletowane wiec mozliwosc odpalenia istnieje. Wiecej informacji na PW.
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
NO mam zamiar zalać superol po oczyszczeniu... można dostać w sklepie wkład filtra oleju????
Po prostu Seba