Opony do uaza

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Re: Opony do uaza

Post autor: piotrek_uaz » wt lut 02, 2010 11:53 am

knighterrant pisze:Witam . Mam pytanie dotyczące nalewek a właściwie jazdy na nich zimą. Jak radzą sobie w głębokim śniegu no i lodzie , głownie wykaraskaniu się z kałuży lub rzeki . Moje stare poczciwe BF Goodriche raczej lata świetności dawno mają za sobą więc trzeba by było się obuć , a ze względu na sporadyczne wyjazdy amatorskie wydumałem sobie nalewki . Do wyboru : kopia Simex , Dakar Insa lub Persichini no i oczywiście kopia BF Goodrich . Jeżdżę rekreacyjnie typowo w terenie z minimalnym dojazdem po czarnym . Jakie są wasze opinie ?

Simexopodobne
Najlepiej okolice 33 calów...
zmota sie mota :)
Długie pagiero osobówka :)

Awatar użytkownika
florek555
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: florek555 » śr lut 03, 2010 12:33 am

Ja mam kopię simexa 31 cali. Na lodzie nie pojedziesz. Jak jest zmrożony śnieg i dokopuje się do lodu też jest słabo. Ale jak masz mokry śnieg to robią jak złe. W roztopy sama radość z jazdy. Teraz tak się zastanawiam czy łańcuchy dużo by mi pomogły na zmrożonym śniegu i lodzie? Ma ktoś łańcuch założone? Nie zniszczą opon? Jakie najlepiej kupić? Mam jeszcze komplet typowych zimówek, może na nie łańcuchy założyć i wtedy walczyć z zaspami? Co sądzicie?

chudy2

Post autor: chudy2 » śr lut 03, 2010 2:39 am

florek555 pisze:Ja mam kopię simexa 31 cali. Na lodzie nie pojedziesz. Jak jest zmrożony śnieg i dokopuje się do lodu też jest słabo. Ale jak masz mokry śnieg to robią jak złe. W roztopy sama radość z jazdy. Teraz tak się zastanawiam czy łańcuchy dużo by mi pomogły na zmrożonym śniegu i lodzie? Ma ktoś łańcuch założone? Nie zniszczą opon? Jakie najlepiej kupić? Mam jeszcze komplet typowych zimówek, może na nie łańcuchy założyć i wtedy walczyć z zaspami? Co sądzicie?
hmmm a napewno 4x4 miałeś na tym lodzie? bo dupa w uazie lekka i na zadnych oponach 2x4 nie pojedzesz po lodzie

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » śr lut 03, 2010 9:46 am

florek555 pisze:Ja mam kopię simexa 31 cali. Na lodzie nie pojedziesz. Jak jest zmrożony śnieg i dokopuje się do lodu też jest słabo. Ale jak masz mokry śnieg to robią jak złe. W roztopy sama radość z jazdy. Teraz tak się zastanawiam czy łańcuchy dużo by mi pomogły na zmrożonym śniegu i lodzie? Ma ktoś łańcuch założone? Nie zniszczą opon? Jakie najlepiej kupić? Mam jeszcze komplet typowych zimówek, może na nie łańcuchy założyć i wtedy walczyć z zaspami? Co sądzicie?
No właśnie o takie opinie mi chodzi , czy jest sens zakładać kopię simexa jak i tak gdzieś się zagrzebie a jak będzie darł do gleby to w końcu zdechnie i tak trzeba łopatować albo zasówać po pomoc . Gumy na nalewkach są cholernie twarde i nie lubią śniegu i lodu ( tak przynajmniej miałem na busach w 4x4 nie mam doswiadczenia ). Skoro wspominasz o łańcuchach to jazda na nich zimą to nie trafiony pomysł . Może lepiej MT np. Kumho Tires Venture bo to jednak nowa opona o odpowiedniej mieszance gumska :roll: Jeżdzi ktoś na takim skośnym wynalazku ? Do Uaza ma to sens ?
Był Uaz 469B Pajero 2.6E Pajero 2.5tdi
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » śr lut 03, 2010 9:50 am

Do chudy2 , a Twój jak sobie radzi na Simexie i jaki masz w nim motorek bo to tez ma wpływ ? :)21
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » śr lut 03, 2010 10:00 am

knighterrant pisze: Do Uaza ma to sens ?

Ja mam w Uazie na zimę założone zwykłe uazowe szosówki z Olsztyna Ya 245 i robią. Sam jestem zdziwiony ich trakcją na śniegu. :)21 :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » śr lut 03, 2010 11:01 am

Witam Balu-balu , chylę czoło, szacun ! :)2
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr lut 03, 2010 8:57 pm

knighterrant pisze:
No właśnie o takie opinie mi chodzi , czy jest sens zakładać kopię simexa jak i tak gdzieś się zagrzebie a jak będzie darł do gleby to w końcu zdechnie i tak trzeba łopatować albo zasówać po pomoc . Gumy na nalewkach są cholernie twarde i nie lubią śniegu i lodu ( tak przynajmniej miałem na busach w 4x4 nie mam doswiadczenia ). Skoro wspominasz o łańcuchach to jazda na nich zimą to nie trafiony pomysł . Może lepiej MT np. Kumho Tires Venture bo to jednak nowa opona o odpowiedniej mieszance gumska :roll: Jeżdzi ktoś na takim skośnym wynalazku ? Do Uaza ma to sens ?
nie prawda ze wszystkie nalewki sa z twardej gumy
busy to zupelnie inny temat - tam sa opony wzmacniane C wiec i mieszanke w nalewkach daja inna zeby nie eksplodowaly i klient sie nie pieklil :)21

pozatym wiedze ze wszyscy maja manie simexa - a to nie jest opona na zime i lod !!
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr lut 03, 2010 9:08 pm

Bart03 pisze:
wszyscy maja manie simexa - a to nie jest opona na zime i lod !!
Sie nie znasz :( jak kupisz simexo podobne to nawet dziury w zębach same zarastają
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » czw lut 04, 2010 9:16 am

Bart03 pisze:
knighterrant pisze:
nie prawda ze wszystkie nalewki sa z twardej gumy
busy to zupelnie inny temat - tam sa opony wzmacniane C wiec i mieszanke w nalewkach daja inna zeby nie eksplodowaly i klient sie nie pieklil :)21

pozatym wiedze ze wszyscy maja manie simexa - a to nie jest opona na zime i lod !!
Czy Uaz z seryjnym silnikiem wymaga simexa ? Wykorzysta jego walory ? Z 2.9 skorupą to tak , ale seria ? :roll:
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » czw lut 04, 2010 9:34 am

Wszystko zalezy do czego potrzebujesz auto. Ja mowie tylko o jezdize w terenie, zgodnie z zalozeniem ze po asfalcie i tak jezdze wolno i bardzo ostroznie.

Jak masz blokade, to simex + delikatne traktowanie gazu i auto ladnie jedzie dopoki sie nie zacznie kopac. O ile na podjazdach na goodrichach trzeba pedal w podloge i albo wjedziesz albo nie, to na simexie czesto mozna delikatnie podjechac bez katowania.

Jak simex zacznie kopac, to musisz miec motor zeby kolkami zakrecic.

Oczywiscie na lodzie, to porazka bedzie. Ale na ruskich kartoflakach tez jest porazka.
Na goodrichach nie ma rewelacji (chociaz napewno bezpeiczniej niz na simexie).

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » czw lut 04, 2010 10:44 am

No właśnie o takie wrażenia mi chodzi ! A ja z serią to chyba będę się dławił i to bardzo . :)11 Silnik 2.9 ile ma kucy ? Z tego co widziałem Uazy z tym motorem w akcji to strach się bać ! :)21 Jak simex to i motorek, jak motorek to i chamulce tarczowe , jak to będzie to i afgany ! :)16 Ja rekreacyjnie chciałem pobrykać i praktycznie tylko w terenie .
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » czw lut 04, 2010 1:31 pm

knighterrant pisze:No właśnie o takie wrażenia mi chodzi ! A ja z serią to chyba będę się dławił i to bardzo . :)11 Silnik 2.9 ile ma kucy ? Z tego co widziałem Uazy z tym motorem w akcji to strach się bać ! :)21 Jak simex to i motorek, jak motorek to i chamulce tarczowe , jak to będzie to i afgany ! :)16 Ja rekreacyjnie chciałem pobrykać i praktycznie tylko w terenie .
Z tym strachem to przesadzasz :)

Tak czy inaczej - w terenie na zwyklym silniku agresywna opona bedzie lepiej dzialac niz goodricho podobne.
Ale jezeli masz podejscie lightowe, to rzeczywiscie to moze to byc troche przerost formy nad trescia.
Natomiast i tak chyba wazniejsza niz opony jest blokada - i polecam chociaz zakup automata , albo zmotanie ze sprzegielka 100%.

Ja to troche spaczony jestem, bo jak widze wyscig zbrojen w rajdach, to teraz juz 35 cali simex to za malo :)

Piotr

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » czw lut 04, 2010 1:38 pm

Właśnie o takie podejście mi chodzi . Po co pchać się w sprawy pracochłonne i kosztowne jak nie będą wykorzystywane . Co innego wyczyn , co innego relax w błocie . :roll: No nic będę śledził wątek , bo na decyzję mam jeszcze trochę czasu . Dzięki ...
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » czw lut 04, 2010 7:01 pm

Moim zdaniem zastanów się czy tak naprawdę będziesz głównie jeździł w terenie. Ja jak kupiłem uaza to szukałem od razu opon bo miałem ruskie i na dodatek popękane. I od razu wyciągnąłem taki wniosek że jak kupiłem tak hardcorową terenówkę jak uaz to będę nim śmigał tylko w super ciężkim terenie i muszę mieć opony do super ciężkiego terenu. :) kupiłem nalewki bo tańsze
Obrazek
i są całkiem mięciutkie w porównaniu do opon od busa bo miałem takiego (ogólnie uważam że nalewki są miększe od opon oryginalnych)
Tak czy siak kupiłem je i co się okazało głównie moim uazem śmigam po lasach czyli drogach gdzie zwykłą osobówką pojedziesz, potem po asfalcie co strasznie ubolewam (szkoda takich opon chyba szybko się ścierają), a rzadko w błocie.
(50% / 40% / 10%)
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
Turi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Turi » pt lut 05, 2010 3:23 pm

Witam, zastanawiam się nad kupnem opon do UAZA.

UAZ'em jeżdzę:
50% Asfalt
20% Piachy
20% Lasy
10% Błota
Obecnie posiadam Ya 245 I jako tako dają radę, ale są chwile, że podjechanie na nich jest naprawdę ciężkim wyzwaniem.

Od razu uprzedzam, że szukam tanich opon.

Teraz odnośnie rozmiaru opon. Mój UAZ nie jest podnoszony na niczym, czytałem, że opony 31x10,5 wejdą spokojnie w niego.
Chciałem się dowiedzieć czy ten rozmiar jest dużo szerszy od tych co posiadam (YA 245) i czy mosty szybko mi się od nich nie posypią, oraz czy wejdą w oryginalne UAZ'owskie felgi.
Te same pytanie odnośnie: 30x9.50

Rozmyślam nad tymi oponami:
GLOB-GUM MUD TERRAIN

Jakie są wasze opinie na temat tych opon (jakość/cena), nie ukrywam, że jednym z czynników na ich wybór to cena: 350pln.

Czy można śmiało brać te opony?

Pozdrawiam
"Czego nie ma, to się nie zepsuje"
www.polskajazda.pl/Samochody/UAZ/469B/76189

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pt lut 05, 2010 4:08 pm

Turi pisze:Witam, zastanawiam się nad kupnem opon do UAZA.

UAZ'em jeżdzę:
50% Asfalt
20% Piachy
20% Lasy
10% Błota
Obecnie posiadam Ya 245 I jako tako dają radę, ale są chwile, że podjechanie na nich jest naprawdę ciężkim wyzwaniem.

Od razu uprzedzam, że szukam tanich opon.

Teraz odnośnie rozmiaru opon. Mój UAZ nie jest podnoszony na niczym, czytałem, że opony 31x10,5 wejdą spokojnie w niego.
Chciałem się dowiedzieć czy ten rozmiar jest dużo szerszy od tych co posiadam (YA 245) i czy mosty szybko mi się od nich nie posypią, oraz czy wejdą w oryginalne UAZ'owskie felgi.
Te same pytanie odnośnie: 30x9.50

Rozmyślam nad tymi oponami:
GLOB-GUM MUD TERRAIN

Jakie są wasze opinie na temat tych opon (jakość/cena), nie ukrywam, że jednym z czynników na ich wybór to cena: 350pln.

Czy można śmiało brać te opony?

Pozdrawiam
opona Ya245 ma szerokosć 215 a opona ktora chcesz kupic ma szerokosc 265 - to roznica spora ale wejdzie do uaza (chociaz nie wiem gdzie wyczytales ze "spokojnie" bo tak wesolo to nie ma), nie zamorduje mostu i da sie ja zalozyc na oryginalne felgi
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Turi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Turi » pt lut 05, 2010 4:28 pm

@ Bart03
opona Ya245 ma szerokosć 215 a opona ktora chcesz kupic ma szerokosc 265 - to roznica spora ale wejdzie do uaza (chociaz nie wiem gdzie wyczytales ze "spokojnie" bo tak wesolo to nie ma), nie zamorduje mostu i da sie ja zalozyc na oryginalne felgi
Wielkie dzięki za informacje.
P.S. Twoim zdaniem lepiej (bezpieczniej) jest założyć 30x9,5 czy 31x10,5?

Może ktoś jeździ na tych oponach?
Jak tak, to jak się zachowują w terenie?

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » pt lut 05, 2010 5:01 pm

nelewki simexopodobne 31x10,5 przy mocnych przechylach + doły, troszke z tylu obcierają od czasu do czasu:)

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » pt lut 05, 2010 6:58 pm

Z mojego doświadczenia wychodzi tak że jak kupiłem 31x10.5 to mi obcierało z przodu na skrętach i z tyłu na dołach.
To tylko i wyłącznie zależy na ile masz padnięte resory.
Ja swoje trochę podklepałem i oponki o nic już nie obcierają.
Co do opon 30x9.5 to chyba mało dostojnie by wyglądał taki uaz :)
Kup 31x10.5 i jak ci będzie obcierały to lekko wyklep resory i z głowy.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
rudobrody

Post autor: rudobrody » pt lut 05, 2010 7:18 pm

Tak mało dostojnie wygląda na 30x9,5 :)16
Obrazek

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » pt lut 05, 2010 9:38 pm

Ja mam 31.5 x 10.5 dosyć stargane MT i oryginalnej feli bez dystansu i kapota z przodu ! :evil: Rwą boki od środka jak sukinsyn,do bani ! Motanina na odwrócone i poszerzone oryginalne fele , resor do góry a oponki zobaczymy ! :lol:
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
Turi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Turi » pt lut 05, 2010 11:09 pm

rudobrody pisze:Tak mało dostojnie wygląda na 30x9,5 :)16
Obrazek
Jednogłośnie przekonałeś mnie na 31x10,5

Chciałem się jeszcze podpytać odnośnie YA-192. Wiem, że wiele opinii się przewlekło na temat tych opon, ale chodzi mi o konkret, tzn.

Czy jest duża różnica względem tych co posiadam (YA-245)?
Na asfalcie to wiem, że będzie tak samo, albo ciut gorzej, chodzi mi natomiast jak się będą sprawować w terenie?
I jak z poruszaniem się na nich na piaszczystych glebach?
Na YA-245 gdy jeździłem po toruńskim torze motocrossowym (cięższe piachy) to przy podjeździe pod lekką górkę naprawdę był niesamowity problem, auto podczas podjazdu zakopywało się.

Awatar użytkownika
florek555
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: florek555 » sob lut 06, 2010 12:39 am

Ja ma opony 31x10,5 na felgach od samuraja. Trzeba było wyklepać resory i teraz jest ok. Tylko na maksymalnym skręcie z przodu trochę obciera.

Awatar użytkownika
rudobrody

Post autor: rudobrody » sob lut 06, 2010 7:56 am

Do założenia 31x10,5 na felgach z vitary wystarcza mi 12mm dystans na tył przy szerokości 255mm obcierały o resor,z przodu lekkie modyfikacje przy ogranicznikach skrętu aby nie ocierały przy max skręcie o amortyzator.
Rosyjskie oryginały jak wyszło mi z pomiarów też miały 31 cali

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”