Instalacja gazowa - jak to powinno wyglądać?
Moderator: Student
Re: Instalacja gazowa - jak to powinno wyglądać?
Faktycznie trzeba mieć wprawę do odpalania na samym gazie.Od razu leje się płynny gaz i zalewa silnik w cholere,jak nie zaskoczy za pierwszym to przechlapane.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
A centralkę masz właściwą?
Może masz taką do podciśnienia /tak mnie się wydaje/ te do elektroników były inne, potrzebowały właśnie sygnał z przerywacza, a do elektrozaworu na parowniku zdaje się, był dodatkowy przewód. Na centralce była chyba też dodatkowa dioda sygnalizująca włączenie owego zaworu.
Może masz taką do podciśnienia /tak mnie się wydaje/ te do elektroników były inne, potrzebowały właśnie sygnał z przerywacza, a do elektrozaworu na parowniku zdaje się, był dodatkowy przewód. Na centralce była chyba też dodatkowa dioda sygnalizująca włączenie owego zaworu.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- GikroV
-
centralki to ja teraz żadnej nie mam
Zwykły przełącznik. Na centralce przy zimnym silniku nie chciał palić. Ona ma w środku jakiś potencjometr miniaturowy - pewnie do regulacji dawki startowej - ale chyba jeździłem w bardzo niesprzyjających warunkach bo wg. mnie on nie działa
A jak zła dawka to nie zapali.
No i już chyba pisałem wcześniej - jak odłączyłem centralkę od cewki i aparatu zapłonowego to zaczął palić na dotyk przy zasilaniu benzyną

No i już chyba pisałem wcześniej - jak odłączyłem centralkę od cewki i aparatu zapłonowego to zaczął palić na dotyk przy zasilaniu benzyną
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Ten potencjometr służył do regulacji progu obrotów dla przełączania na gaz.Dodatkowa dawka gazu do udpalania była podawana na centralkach z dwoma przyciskami,jeden kołyskowy przełączał rodzaj paliwa a drugi chwilowy podawał napięcie do małej cewki na parowniku która otwierała dopływ gazu przy braku podciśniena z silnika.Odpalenie na benie "na dotyk" jest możliwe tylko jak zgasisz uprzedniu silnik właśnie na benie.Inaczej trochę musisz nakrecić rozrusznikiem zanim pompka napełni zbiorniczek w gażniku i przełącznik raczej nie powinien mieć na to wpływu.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- GikroV
-
Ja nie mam instalki II generacji, tylko I z elektronicznym odcięciem dopływu po zatrzymaniu silnika. Przełączanie benz-lpg jest dokonywane ręcznie, a cała ta elektronika w centralce monitoruje tylko czy silnik kręci, jak nie to zamyka gaz.carinus pisze:Ten potencjometr służył do regulacji progu obrotów dla przełączania na gaz.
No bez przesadycarinus pisze:Odpalenie na benie "na dotyk" jest możliwe tylko jak zgasisz uprzedniu silnik właśnie na benie.Inaczej trochę musisz nakrecić rozrusznikiem zanim pompka napełni zbiorniczek w gażniku i przełącznik raczej nie powinien mieć na to wpływu.

Jak wywaliłem centralkę, pali na benzynie lepiej

To w takim razie do czego ten potencjometr?GikroV pisze:, a cała ta elektronika w centralce monitoruje tylko czy silnik kręci, jak nie to zamyka gaz.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- GikroV
-
Pogrzebałem w necie i wychodzi na to że do regulacji "dawki startowej" tylko że moja centralka była syfem zaciapana i coś nie bardzo zmienia rezystancję :/
- Grzegorz G.
Jak jest centralka bez dodatkowego klawisza to może mieć automat, który daje trochę gazu na start i tym potencjometrem regulujesz jak dużo.
No tak - w sumie to się powtórzyłem...
No tak - w sumie to się powtórzyłem...
Grzechu_z_UAZ