No właśnie o tym piszę... O tym mówiłem wcześniej, kiedy pisałem, dlaczego ferrari czy lamborghini ładuje silniki centralnie...L80 pisze:wszystko to to opisujesz trzyma sie kupy o ile rozkład mas bedzie różny od podziału 50/50SebastianS pisze:Artur, jeśli samochód jedzie po łuku, to rozpatrując go jako bryłę sztywną, to oprócz ruchu do przodu (który chwilowo możemy pominąć) wykonuje on ruch obrotowy wokół pionowej osi (zakręca), co powoduje powstanie momentu pędu. Jeśli masa (środek ciężkości) samochodu będzie rozłożona ekstremalnie daleko od osi tego obrotu, która powinna wypadać mniej więcej w środku pomiędzy osiami, to na samochód zadziała jakiś moment siły wypadkowy, działający na ramieniu o długości równej odległości pomiędzy środkiem ciężkości, a osią obrotu auta. W zalezności od wzajemnego położenia tych punktów - samochód będzie albo "starał się" jechać prosto (nie obracać się), albo wręcz odwrotnie - zacieśni łuk.
Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi, nie wiem, czy wytłumaczyłem to wystarczająco precyzyjnie![]()
A co do zakładu - doprawdy - jeśli chcesz się założyć - proszę bardzo - kasa mi się przyda!Pozwolisz tylko, że sprawdzę terminy, czy ten miesiąc na pewno wystarczy, bo mam odrobinę zajęć... Silnik wołgi stoi, musiałbym tylko go połączyć ze skrzynią biegów. Cała reszta samochodu w zasadzie gotowa, tylko lakieru jeszcze nie ma i wnętrze nie wykończone... Ale jeździć mógłby
jak odchudzić uaza
Moderator: Student
- SebastianS
-
-
- jestem tu nowy...
uaz L80
zainteresowanych szczegółami budowy UAZ'a kolegi L80 zapraszam na http://www.uaz.auto.pl/L80/L80.htm
Pozdrawiam
PiotreK
Pozdrawiam
PiotreK
- Paweł Cybulski
Re: uaz L80
Do tego dodał bym sztywniejsze wachacze i simloci na moscie lub dwa drazki reakcyjne góra i dół oraz pakarda coby nie łamało spreżyny bo wydac tam przemieszczenie mostu no i oczywiscie odboje w sprezynach.pioterok pisze:zainteresowanych szczegółami budowy UAZ'a kolegi L80 zapraszam na http://www.uaz.auto.pl/L80/L80.htm
Pozdrawiam
PiotreK
Re: uaz L80
No Packardem to bym pojezdziłArtur pisze: Do tego dodał bym sztywniejsze wachacze i simloci na moscie lub dwa drazki reakcyjne góra i dół oraz pakarda coby nie łamało spreżyny bo wydac tam przemieszczenie mostu no i oczywiscie odboje w sprezynach.

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Vini,vidi,vici....
a po Kaszubi zostaną ... nici
Mamy albo kompletnego ignoranta albo kandydata na Nobla...mądrość z głupotą są przedzielonę ciniutką linią ... jak sprężyny w tym monstrum.
A poważnie stawiam, że wybuchnie.... Panowie trzymajcie się z daleka
a po Kaszubi zostaną ... nici
Mamy albo kompletnego ignoranta albo kandydata na Nobla...mądrość z głupotą są przedzielonę ciniutką linią ... jak sprężyny w tym monstrum.
A poważnie stawiam, że wybuchnie.... Panowie trzymajcie się z daleka

Zbowid

Cholera a jednak się przejołem na poważnie.... Wyobraźcie sobie, że nawet śnił mi się dzisiaj w nocy ten pojazd... rosypany niestety i mówię całkiem poważnie.
Zgubił resor, wypadła sprężyna, urwał sie drążek i most cały został na drodze...
eL ka nie przejmuj się może to nie proroczy sen...
Zgubił resor, wypadła sprężyna, urwał sie drążek i most cały został na drodze...

Zbowid

- romanowicz_z3 car469b
Zbowid pisze:Cholera a jednak się przejołem na poważnie.... Wyobraźcie sobie, że nawet śnił mi się dzisiaj w nocy ten pojazd... rosypany niestety i mówię całkiem poważnie.
Zbowid

Dziś jakaś dziwna noc była - mi też się 4x4 przewijało
ale dokładnie nie powiem bo się będziecie śmiać

Tzarrr!!
- Paweł Cybulski
- Paweł Cybulski
Nie męcz go...Prawom fizyki to nie przeczy,raczej prawom zdrowego rozsądku
Wg mnie most się "rozkolebie"na boki w sposób uniemożliwiajacy dalszą jazdę.Jeżeli nie pęknie te pół pióra-to L80 będzie zapinał wężykiem-jak po dobrej wódce i to wszystko.

Wg mnie most się "rozkolebie"na boki w sposób uniemożliwiajacy dalszą jazdę.Jeżeli nie pęknie te pół pióra-to L80 będzie zapinał wężykiem-jak po dobrej wódce i to wszystko.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
waga prawde ci powie
tył 540
przód 800
1340 razem
to dużo czy mało?
ze wszystkimi niezbednymi gratami + dwie wyciągarki i akumulator setka i oczywiście na kołach 37"
to znaczy na rajd dołoże do niego tylko ubrania i żarcie
liczyłem na miej
ale to nic zima jest długa
do wiosny te 40 powinienem wywalić
który tam wyleciał z przestawianiem mostu po obejżeniu złożonej sprężyny
niech sie zastanowi co pisze
to normalne że to tak wygłada ponieważ sprężyny nie są zamontowane po skosie tylko w pionie ( z przyczyn oczywiście znanych - masa )
na moście powinny być szeżej a na ramie węziej
już nie bede zagłembiał sie w szczeguły - kto ma jako tako swiadomość techniczno napewno zrozumie
tył 540
przód 800
1340 razem
to dużo czy mało?
ze wszystkimi niezbednymi gratami + dwie wyciągarki i akumulator setka i oczywiście na kołach 37"
to znaczy na rajd dołoże do niego tylko ubrania i żarcie
liczyłem na miej
ale to nic zima jest długa
do wiosny te 40 powinienem wywalić
który tam wyleciał z przestawianiem mostu po obejżeniu złożonej sprężyny
niech sie zastanowi co pisze
to normalne że to tak wygłada ponieważ sprężyny nie są zamontowane po skosie tylko w pionie ( z przyczyn oczywiście znanych - masa )
na moście powinny być szeżej a na ramie węziej
już nie bede zagłembiał sie w szczeguły - kto ma jako tako swiadomość techniczno napewno zrozumie
- Paweł Cybulski