Kąt ustawienia zapłonu

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

łazik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kąt ustawienia zapłonu

Post autor: łazik » pn cze 16, 2014 8:48 am

Witam. Jaki należy ustawić kąt zapłonu. Podany kąt 5 stopni w instrukcji jest zły ze względu na inną ilość oktanów w paliwie. Obecnie jest 95 a nie 75. Silnik oryginalny, zamontowany dodatkowo gaz.

Awatar użytkownika
stodwa

Re: Kąt ustawienia zapłonu

Post autor: stodwa » pn cze 16, 2014 10:57 pm

Ustawiałem na "czuja". Tak żeby się zbierało. Spròbuj dać na + potem na - i wyczujesz jak jest OK
UAZ to nie fizyka kwantowa. Praktycznie wszelkie naprawy i regulacje robi się pod chmurką z fajką w zębach.

ub40

Post autor: ub40 » śr cze 18, 2014 9:43 pm

....do ustawienia zapłonu w uazie wystarczy tylko obrotomierz i klucz "dziesiątka" /nie mylić z "kluczem13" /. Popuścić aparat kluczykiem 10 i ustawić obroty na około 1000 , następnie obracać aparatem w prawo lub w lewo do uzyskania stabilnych obrotów, następnie dokręcić aparat i to wszystko........ :D . W razie braku obrotomierza wystarczy, wspomniany klucz "dziesiątka" i trochę doświadczenia :D
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Damiankulak

Post autor: Damiankulak » ndz cze 22, 2014 12:12 pm

Przyspieszaj aż usłyszysz spalanie stukowe, a wtedy odrobinę cofnij. Weź pod uwagę, że nie ma złotego środka ustawienia zapłonu i do LPG i do Pb. Moim zdaniem ustaw na gazie, na benzynie będzie chodził wtedy troszkę gorzej, nie mniej jednak wyczuwam, że większość czasu będzie chodził na LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”