Dziwne wycie
Moderator: Student
Dziwne wycie
Witam,
od kilku dni jestem szczęśliwym (lub nieszczęśliwym) posiadaczem UAZ-a, rok 1990, silnik oryginalny 2.4 benzyna + instalacja gazowa 1 generacji.
Autko ogólnie w dobrym stanie - przyjechałem nim na kołach do domu 700 km, zaraz po kupnie bez żadnych problemów.
Natomiast występuje dziwna usterka, otóż przy prędkości ok. 40-60 km/h, zazwyczaj na 3 biegu, słuchać dziwne wycie z tyłu, wycie ustępuje po przekroczeniu 60 km. Gdzie szukać przyczyny problemu? Łożyska raczej sprawne nie wyją... most? coś innego?
Inny problem, który mnie nurtuje to luzy na wale do przedniego i tylnego mostu - jak je mogę usunąć? Podkładki ?
od kilku dni jestem szczęśliwym (lub nieszczęśliwym) posiadaczem UAZ-a, rok 1990, silnik oryginalny 2.4 benzyna + instalacja gazowa 1 generacji.
Autko ogólnie w dobrym stanie - przyjechałem nim na kołach do domu 700 km, zaraz po kupnie bez żadnych problemów.
Natomiast występuje dziwna usterka, otóż przy prędkości ok. 40-60 km/h, zazwyczaj na 3 biegu, słuchać dziwne wycie z tyłu, wycie ustępuje po przekroczeniu 60 km. Gdzie szukać przyczyny problemu? Łożyska raczej sprawne nie wyją... most? coś innego?
Inny problem, który mnie nurtuje to luzy na wale do przedniego i tylnego mostu - jak je mogę usunąć? Podkładki ?
Re: Dziwne wycie
Ja tam nie jestem złośliwy, dziś ( nie przywitałeś się w odpowiednim dziale ) więc piszę. Wycie to raczej pretensje do fabryki. To nie auto osobowe tylko wojskowe z właściwościami terenowymi. Wyje wszystko co się obraca i ma zęby. Mogą to też być opony. Napędy nie miałeś zapięte na asfalcie ? Chodzi o przedni napęd. Jeśli nie to mogą też mosty wołać o pomoc. Generalnie z Uazem jest tak, że jak już odpali to jest wiele powodów do zadowolenia. Wały to gdzie mają luzy ? Na krzyżakach (jeśli tak to krzyżaki do wymiany) czy wielowypuście (jeśli tu to wały do wymiany) musisz zdiagnozować i napisać. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Balu ma rację-ciesz się że zyjesz po tej trasie;)
Do wyjców nalezy jeszcze dodać reduktor.
Do wyjców nalezy jeszcze dodać reduktor.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- vandall_jr
-
dantienpl pisze:na kołach do domu 700 km
vandall1 pisze:ciesz się że zyjesz po tej trasie;)

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Pieprzycie.
Musisz znaleźć złącze diagnostyczne albo połączyć się p blutucie, ostatnie roczniki miały fabryczne hasło *c.c.c.p* (bez gwiazdek), jeśli nikt nie zmienił to powinno zabanglać. Jak już wejdziesz, aplikacje są w necie do ściągnięcia, można nawet na ajfona, kumpel się chwalił ostatnio, to znajdź sobie diagnostykę podwozia, względnie układu napędowego, bo tu i tu może wyć. Tam Ci pokaże parametry środków smarnych, czasem też konkretnie miejsce gdzie jest luz czy tam nawet wyciek. Przy okazji możesz sobie ustawić procentowo przenoszenie momentu między przednim i tylnym mostem, takim suwaczkiem to się chyba robiło.
Musisz znaleźć złącze diagnostyczne albo połączyć się p blutucie, ostatnie roczniki miały fabryczne hasło *c.c.c.p* (bez gwiazdek), jeśli nikt nie zmienił to powinno zabanglać. Jak już wejdziesz, aplikacje są w necie do ściągnięcia, można nawet na ajfona, kumpel się chwalił ostatnio, to znajdź sobie diagnostykę podwozia, względnie układu napędowego, bo tu i tu może wyć. Tam Ci pokaże parametry środków smarnych, czasem też konkretnie miejsce gdzie jest luz czy tam nawet wyciek. Przy okazji możesz sobie ustawić procentowo przenoszenie momentu między przednim i tylnym mostem, takim suwaczkiem to się chyba robiło.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Hahaha, z pewnością
Udało mi się połączyć Nokie 3310 przez WiFi z autem i bangla xD A teraz tak na serio:
Dziwne wycie występuje jedynie przy ok. 40-55 km, dobiega z tyłu samochodu.
Zakładam, że jeśli byłby to opony wyłoby albo cały czas albo od danej prędkości do końca.
Luz jest taki, że łapiąc wał w rękę, mogę go swobodnie poruszać w jedną i drugą stronę (bez podtekstów Panowie
) o jakąś 1/6 obrotu; krzyżaki ok, prawdopodobnie obraza się delikatnie w mostach - zastanawiam się tylko czy to "normalne", czy wymaga koniecznego przeprowadzenia regulacji / serwisu .
A przy okazji jak już zacząłem to niech ktoś mi powie z czego będzie pasować membrana do pompki paliwa, bo nie mogę nigdzie dostać w sklepach typowo do uaz/wołga; mam całą pompkę z żuka, ale nie pasuje ani na mocowaniu - zresztą membrana jest ciut mniejsza; wolałbym kupić w sklepie na szybkości, niż zamawiać z neta - w sumie spodziewam się tej odpowiedzi

Dziwne wycie występuje jedynie przy ok. 40-55 km, dobiega z tyłu samochodu.
Zakładam, że jeśli byłby to opony wyłoby albo cały czas albo od danej prędkości do końca.
Luz jest taki, że łapiąc wał w rękę, mogę go swobodnie poruszać w jedną i drugą stronę (bez podtekstów Panowie

A przy okazji jak już zacząłem to niech ktoś mi powie z czego będzie pasować membrana do pompki paliwa, bo nie mogę nigdzie dostać w sklepach typowo do uaz/wołga; mam całą pompkę z żuka, ale nie pasuje ani na mocowaniu - zresztą membrana jest ciut mniejsza; wolałbym kupić w sklepie na szybkości, niż zamawiać z neta - w sumie spodziewam się tej odpowiedzi

- dmuchawiec
-
membrana z niczego nie pasujedantienpl pisze: A przy okazji jak już zacząłem to niech ktoś mi powie z czego będzie pasować membrana do pompki paliwa, bo nie mogę nigdzie dostać w sklepach typowo do uaz/wołga; mam całą pompkę z żuka, ale nie pasuje ani na mocowaniu - zresztą membrana jest ciut mniejsza; wolałbym kupić w sklepie na szybkości, niż zamawiać z neta - w sumie spodziewam się tej odpowiedzi
są reparaturki na alledrogo
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
- apede
-
- Kontaktowanie:
Jak tak, to coś wpada w rezonans. Jak się zachowuje przy tych prędkościach gdy przyśpieszasz / jedziesz na luzie / hamujesz silnikiem?dantienpl pisze:Dziwne wycie występuje jedynie przy ok. 40-55 km, dobiega z tyłu samochodu.
Może być most, ale może i wał. Zdemontuj tylny wał i przejedź się na samym przedzie.
Wał sprawdź też w kierunku promieniowym - góra dół, czy wieloklin nie ma nadmiernego luzu.
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
1.WITAMY KOLEGĘ
2, JEŻELI MASZ LUZ NA WALE POPRZECZNY I OSIOWY A KRZYŻAKI SĄ DOBRE I NIE MA LUZU NA WIELOKLINIE - TO WYJE CI DYFER- MOST DO ROZBIÓRKI I KASOWANIE LUZÓW CIĘ CZEKA.
3. A CZĘŚCI KUPUJ ORYGINALNE. SKLEPÓW Z ASORTYMENTEM DO TYCH WOZÓW JEST SPORO.
4.POWODZENIA I WYTRWAŁOŚCI Z TĄ MASZYNĄ
5. I ALBO UAZ-a ZNIENAWIDZISZ ALBO JAK WIĘKSZOŚĆ NA TYM FORUM POKOCHASZ...

2, JEŻELI MASZ LUZ NA WALE POPRZECZNY I OSIOWY A KRZYŻAKI SĄ DOBRE I NIE MA LUZU NA WIELOKLINIE - TO WYJE CI DYFER- MOST DO ROZBIÓRKI I KASOWANIE LUZÓW CIĘ CZEKA.
3. A CZĘŚCI KUPUJ ORYGINALNE. SKLEPÓW Z ASORTYMENTEM DO TYCH WOZÓW JEST SPORO.
4.POWODZENIA I WYTRWAŁOŚCI Z TĄ MASZYNĄ

5. I ALBO UAZ-a ZNIENAWIDZISZ ALBO JAK WIĘKSZOŚĆ NA TYM FORUM POKOCHASZ...

Nie krzycz, wyłącz CapsLK 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Wiec tak, luzuw nie ma nigdzie, po weekendzie wymienie lozyska z tylu bo na ucho wydaje mi sie ze one zaczynaja robic robote ale glowy
pompke naprawilem oryginalna membrana nowa z drugiej reki wyprodukowana w moskwie tyle ze nie miala 3 warstw cienkich tak jak to teraz maja tylko jedna gruba gumowa.
A inne pytanie bo bede chcial pomalowac calego uaza tylko nie wiem czym najlepiej i najtaniej - farby chlorokauczukowe odpadaja - co polecacie oprocz wojskowej?

A inne pytanie bo bede chcial pomalowac calego uaza tylko nie wiem czym najlepiej i najtaniej - farby chlorokauczukowe odpadaja - co polecacie oprocz wojskowej?
- morte36
-
- Kontaktowanie:
dantienpl pisze:A inne pytanie bo bede chcial pomalowac calego uaza tylko nie wiem czym najlepiej i najtaniej

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Nie no tak serio to myślałem o następujących produktach:
ŚNIEŻKA SUPERMAL - EMALIA OLEJNO-FTALOWA
ŚNIEŻKA SUPERMAL EMALIA ALKIDOWA
ŚNIEŻKA NA RDZĘ
ewentualnie coś inneg ? chyba, że żadna powyższa się nie nadaje
ŚNIEŻKA SUPERMAL - EMALIA OLEJNO-FTALOWA
ŚNIEŻKA SUPERMAL EMALIA ALKIDOWA
ŚNIEŻKA NA RDZĘ
ewentualnie coś inneg ? chyba, że żadna powyższa się nie nadaje

rób porządnie, albo wcale się za to nie zabieraj
!
Jeśli chcesz tanio i przyzwoicie to zastosuj poliwinyl.
O lepszej farbie nawet Ci nie będe wspominać.

Jeśli chcesz tanio i przyzwoicie to zastosuj poliwinyl.
O lepszej farbie nawet Ci nie będe wspominać.
Ja mam albo ftalowo olejowa albo alkidowa. Kulilem od gosciabz Lubrannca. Kokor super, poeknie kryje ale nawet po wyschnieciu jest miekka ibsie latwo rysuje.