Mocniejszy alternator do UAZ-a

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

dantienpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Mocniejszy alternator do UAZ-a

Post autor: dantienpl » ndz lis 22, 2015 12:04 am

Witam,
Zabrałem się za przeróbki, poprawki i udoskonalenia mojego uaz-a; z racji że od jakiegoś czasu nie domaga już alternator oryginalny, zamiast kupować nowy oryginalny zastanawiam się nad montażem mocniejszego. Oryginalny ma moc rzędu 150W, chciałbym wsadzić coś o mocy 300-700W - jest coś co będzie pasowało? Jakieś sugestie?

Od razu uprzedzam pytanie i odpowiadam, dlaczego chcę wsadzić alternator o takiej mocy: otóż w trakcie montażu mam zespół halogenów dalekosiężnych 4x50W, dodatkowo halogeny led (co dla niektórych po co mi tyle światła - często realizuje nocne wyjazdy w teren i lubie wszystko dobrze widzieć). Do tego z alternatora mają być ładowane dodatkowe 2 akumulatory żelowe, awaryjne, w celu zapewnienia pewnej energii w ciągu kilkudniowych wyjazdów terenowych.

Zastanawiam się jeszcze, jakie konsekwencje niesie za sobą mocniejszy alternator - jeśli moja wiedza nie jest zbyt uboga, to wydaje mi się że napewno zwiększenie spalania i zmniejszenie mocy silnika (być może się mylę), a jeśli tak jest czy będzie to w znacznym stopniu odbijało się na osiągach i spalaniu auta?

Awatar użytkownika
messix

Re: Mocniejszy alternator do UAZ-a

Post autor: messix » pn lis 23, 2015 4:56 am

Cos tam na pewno oslabi ale bez przesady. Tylko 24V nie wsadz
8)

Octavian

Post autor: Octavian » pn lis 23, 2015 5:19 pm

dantienpl pisze:Witam,
Oryginalny ma moc rzędu 150W, chciałbym wsadzić coś o mocy 300-700W

Nie wiem skąd masz te 150 W, jak oryginał ma 40 A. Może wystarczy naprawić oryginał.
UAZ 469B 80'

ub40

Post autor: ub40 » pn lis 23, 2015 6:09 pm

...z oryginalnego spokojnie wyciągniesz 500 Watt ...trzeba naprawić...ciekawe co nawaliło w Twoim?
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pn lis 23, 2015 8:06 pm

Używany alternator 80-100 A idzie kupić za śmieszną kwotę rzędu 50 zł, wyjdzie taniej jak naprawa prehistorycznego uazowego, przy okazji będzie się można pożegnać z zewnętrznym regulatorem.
Problemem może być jedynie koło pasowe, bo, jak na złość, większość ma wielorowkowe, ale i z tym można sobie poradzić.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

dantienpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dantienpl » wt lis 24, 2015 12:44 am

Szczerze to nie wiem co nawaliło, ale ładowanie jest bardzo słabe, w nocy jadąc na światłach, w momencie puszczenia gazu; od razu słabną światła i w ogóle, aku stosunkowo szybko pada, pomimo, że jest stosunkowo nowy i dobrze trzyma, po prostu po dłuższej jeździe na światłach zdycha. W trakcie jazdy na światłach ładowanie jest minimalnie na plusie, na postoju jest dużo lepiej. Instalacja elektryczna również jest nowa, więc zakładam, że pozostaje kwestia rozrusznika. Naciąg paska, jest też prawidłowy; chociaż przyznam się że jak na tę chwilę jest duży błąd diagnostyczny, ponieważ nie sprawdziłem ani natężenia ani napięcia... jak dokonam wszelkich napraw blacharsko - lakierniczych biorę się za mechanikę i elektronikę uaz-a.

Obecnie jestem na etapie kompleksowej renowacji UAZ-a, która chcę zakończyć koniec lutego / połowa marca, więc do zrobienia jest naprawdę sporo.

Myślałem bardziej szczegółowo co by było gdybym wsadził alternator:
http://allegro.pl/alternator-t-25-t25-m ... 11759.html

I wszystkie podobne.

Co do problemu z alternatorem oryginalnym, mam zamiar go naprawić i pozostawić w zapasie; bo jak to w uaz-ie bywa zapas zawsze się przyda części - no i po drugie chodzi o zasilenie dość sporego asortymentu sprzętu: maksymalne obciążenie myślę w granicach 450 - 500 W.

Przy okazji pytanie...? Ostatni Uaz zaliczył w miarę głęboką wodę, raczej się nie zalał, jednak spadło ciśnienie oleju do ok. 2, wg. oryginalnego wskaźnika. Oczywiście w między czasie ubyło wody z chłodnicy, strzelił przegub w lewym przednim kole i chyba to wszystko. W tej chwili bardzo ciężko zapala na benzynie, słabo chodzi tak jak by na 2 baniaki, i strzela z rury. Zmierzając do pytania; pewnie powoli doprowadzę silnik do ładu, jeszcze nie wiem co się stało, czy uszczelka, czy coś innego; ale pytanie takie, mam oryginalny silnik; mam okazję wsadzić w praktycznie bardzo dobrym stanie i za rozsądną kasę, silnik od wołgi, nieco mocniejszy bo 90/100 KM w zależności od regulacji- warto ?

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » wt lis 24, 2015 1:28 am

Nie mam benzyny więc nie mam takich problemów ale Wołga zawsze lepsza/mocniejsza od oryginału.

Co do objawów alternatora to ewidentnie wskazuje na luźny pasek. Może jest zaoliwiony ?? Piszczy przy obciążeniu ?? I tak musisz wziąć miernik do ręki i pomierzyć prądy :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”