Szybkie pytanie o wyciek oleju
Moderator: Student
Szybkie pytanie o wyciek oleju
Heja
Panowie leci olej na sprzeglo. A nawet leci to malo powiedziane, napierdala tak ze nie nadazam dolewac, no 100km wycieklo prawie 3l. Rozchlapuje po calym silniku, wali na wydech wiec sie pali i dymi jak czolg
Podejrzewam wywalenie slynnego sznura lojowego, ALE
wydaje mi sie ze tak duzy wyciek jest niemozliwy, z tego co wiem on uszczelnia tylko mgielke olejowa?
Podejrzewam bicie walu :| jak to sprawdzic dokladnie? Ogolnie silnik pracuje OK no tylko ten wyciek.
Kolejna sprawa, mieszkam w bloku i mam garaz do ktorego UaZ nie wchodzi (za wysoki) i nie mam kanalu wiec chyba jedyna rozsadna opcja jest wyciagniecie silnika z budy i tu powstaje pytanie: czy da sie tak rozebrac przod auta zeby silnik wyjechal do przodu? Czy tylko dzwig ktorego nie mam?
Co jeszcze zrobic przy okazji tego sznura zeby bylo OK? Na pewno spraedzenie panewek, cos dalej?
Mam jeszcze jedno pytanie, cos mi piszczy pod maska... dzwiek przypomina skrzypiace drzwi tylko jest ciagly i ustepuje podczas jazdy- a wystarczy stanac na swiatlach i PIIIIIIIIIIIIIII
CO ciekawe dzwiek sprawia wrazenie jak by nie zalezal os obrotow ale OD wcisniecia pedalu gazu? Jego modulacja lekko sie zmienia podczas delikatnego wciskania gazu mkmo ze obroty nie rosna.
Po otwarciu maski dzwiek jak by dochodzil z gaznika ale cholera co tam moze piszczec??
Pozdrawiam
Panowie leci olej na sprzeglo. A nawet leci to malo powiedziane, napierdala tak ze nie nadazam dolewac, no 100km wycieklo prawie 3l. Rozchlapuje po calym silniku, wali na wydech wiec sie pali i dymi jak czolg
Podejrzewam wywalenie slynnego sznura lojowego, ALE
wydaje mi sie ze tak duzy wyciek jest niemozliwy, z tego co wiem on uszczelnia tylko mgielke olejowa?
Podejrzewam bicie walu :| jak to sprawdzic dokladnie? Ogolnie silnik pracuje OK no tylko ten wyciek.
Kolejna sprawa, mieszkam w bloku i mam garaz do ktorego UaZ nie wchodzi (za wysoki) i nie mam kanalu wiec chyba jedyna rozsadna opcja jest wyciagniecie silnika z budy i tu powstaje pytanie: czy da sie tak rozebrac przod auta zeby silnik wyjechal do przodu? Czy tylko dzwig ktorego nie mam?
Co jeszcze zrobic przy okazji tego sznura zeby bylo OK? Na pewno spraedzenie panewek, cos dalej?
Mam jeszcze jedno pytanie, cos mi piszczy pod maska... dzwiek przypomina skrzypiace drzwi tylko jest ciagly i ustepuje podczas jazdy- a wystarczy stanac na swiatlach i PIIIIIIIIIIIIIII
CO ciekawe dzwiek sprawia wrazenie jak by nie zalezal os obrotow ale OD wcisniecia pedalu gazu? Jego modulacja lekko sie zmienia podczas delikatnego wciskania gazu mkmo ze obroty nie rosna.
Po otwarciu maski dzwiek jak by dochodzil z gaznika ale cholera co tam moze piszczec??
Pozdrawiam

Re: Szybkie pytanie o wyciek oleju
Co do wyjęcia silnika do przodu to.
Jeśli masz podnośnik ramieniowy albo ze dwóch kumpli to wyciągniesz silnik normalnie przez otwartą maskę. Jeżeli takowych nie posiadasz to musisz pas przedni odkręcić chłodnice etc.
Jeśli chodzi o piszczenie to sprawdź uszczelkę na kolektorach . U mnie wydmuchało na ssącym, Piszczał jak by kota ktoś mordował
Jeśli masz podnośnik ramieniowy albo ze dwóch kumpli to wyciągniesz silnik normalnie przez otwartą maskę. Jeżeli takowych nie posiadasz to musisz pas przedni odkręcić chłodnice etc.
Jeśli chodzi o piszczenie to sprawdź uszczelkę na kolektorach . U mnie wydmuchało na ssącym, Piszczał jak by kota ktoś mordował
Sznur oczywiscie bierz od merca.
Tam jest spływ oleju z ostatniej panewki,więc jakiś ruch sie odbywa.Sa tam jeszcze gumki tzw czwórki.
Odma sprawna?
Wywal maskę i pas przedni...niestety.Współczuję
Tam jest spływ oleju z ostatniej panewki,więc jakiś ruch sie odbywa.Sa tam jeszcze gumki tzw czwórki.
Odma sprawna?
Wywal maskę i pas przedni...niestety.Współczuję

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Gumek czwórek nigdy nie udało mi się założyć, może mam jakąś dziwną obudowę, zawsze ratowałem się silikonem.
Kup od razu uszczelkę miski olejowej, ale nie z korkowymi uszczelkami tylko gumowymi.
Sznur łojowy od merca, jak zobaczysz oryginał to zrozumiesz
Sprawdź od razu luz podłużny na wale. Kasuje się je specjalnymi podkładkami zakładanymi na wał przy pierwszej stopce.
Najlepiej wymień od razu simmering w przedniej obudowie.
Masz dobre ciśnienie oleju to panewek nie ruszaj
Odmę sprawdź na samym początku.
No chyba że masz takie pierścionki że dmucha ci w miskę
Kup od razu uszczelkę miski olejowej, ale nie z korkowymi uszczelkami tylko gumowymi.
Sznur łojowy od merca, jak zobaczysz oryginał to zrozumiesz

Sprawdź od razu luz podłużny na wale. Kasuje się je specjalnymi podkładkami zakładanymi na wał przy pierwszej stopce.
Najlepiej wymień od razu simmering w przedniej obudowie.
Masz dobre ciśnienie oleju to panewek nie ruszaj
Odmę sprawdź na samym początku.
No chyba że masz takie pierścionki że dmucha ci w miskę

Zreszta lanie w tym miejscu to jedna z wielu uazowskich przypadłosci.Do inspekcji też otworek spływowy z ostatniej pokrywki.
Sprężanie liche
Sprężanie liche

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Wg ksiazki ma by 6.7 wiec czemu liche?
A o ktorym otworku mowisz?

To co piszczy to ja stawiam na wyrobione tuleje na osi gazu.
Kiepska sprawa albo rzeźbienie albo wymiana gaźnika.
Kiepska sprawa albo rzeźbienie albo wymiana gaźnika.
6,7 to stopień sprężania, a nie ciśnienie sprężania, wbrew pozorom to nie to samo.messix pisze:Wg ksiazki ma by 6.7 wiec czemu liche?
Ciśnienie sprężania w okolicach 7 barów, to już praktycznie złom.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Czyli zle rozszyfrowalem ruska ksiazke?
Wiec jakie cisnienie powinien wydmuchac sprawny uaz? Kolo 9-10? Bo w wiecej raczej nie
@EDIT
Kurde cos nie chcialo mi sie wierzyc ze UAZ powinien miec sprezanie jak normalne auto, wzialem inna ksiazke i stoi jak byk
http://i.imgur.com/5GoAgY8.jpg
Czyli wychodzi na to ze jest dobrze
Chyba ze w knidze jest blad i ma byc kolo 8-9
Wiec jakie cisnienie powinien wydmuchac sprawny uaz? Kolo 9-10? Bo w wiecej raczej nie
@EDIT
Kurde cos nie chcialo mi sie wierzyc ze UAZ powinien miec sprezanie jak normalne auto, wzialem inna ksiazke i stoi jak byk
http://i.imgur.com/5GoAgY8.jpg
Czyli wychodzi na to ze jest dobrze
Chyba ze w knidze jest blad i ma byc kolo 8-9

Z tego co pamiętam to Uaz nie ma za wysokiego ciśnienia dlatego jego papu to była etylina 78.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Zlokalizowalem dzis zrodlo piszczenia, dochodzi z tego walka na dole gaznika do ktorego przykrecone jest ciegno gazu.
Czylu wymiana gaznika?
Ale co tam piszczy, przeciez on sie nie kreci, powietrze?
Dodam ze piszczy tylko na cieplym i czasem przestaje
Czylu wymiana gaznika?
Ale co tam piszczy, przeciez on sie nie kreci, powietrze?
Dodam ze piszczy tylko na cieplym i czasem przestaje

Tam jest ośka przepustnicy, po prostu ktoś za często dodawał gazu i wyrobił tuleje w obudowie gaźnika
Do gaźnika od poldka były nadwymiarowe ośki które zakładało się w takiej sytuacji, z takowymi do Uaza się jeszcze nie spotkałem więc żeby uniknąć lewego powietrza które się przez tą ośkę dostaje potrzebujesz nie wyrobionej obudowy gaźnika.

Do gaźnika od poldka były nadwymiarowe ośki które zakładało się w takiej sytuacji, z takowymi do Uaza się jeszcze nie spotkałem więc żeby uniknąć lewego powietrza które się przez tą ośkę dostaje potrzebujesz nie wyrobionej obudowy gaźnika.