Klucz do odkrecania korkow oleju

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

szymon2301
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Klucz do odkrecania korkow oleju

Post autor: szymon2301 » ndz wrz 10, 2017 4:13 pm

Witam jaki rozmiar klucza 12 katnego pasuje do odkrecenia korkow wlewu oleju w mostach

Awatar użytkownika
jradek

Re: Klucz do odkrecania korkow oleju

Post autor: jradek » ndz wrz 10, 2017 4:36 pm

W??
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

c64cIub

Post autor: c64cIub » ndz wrz 10, 2017 5:50 pm

Pewnie w samochodach UAZ, sądząc po forum w jakim pytanie zostało zadane. Formalnie będzie to 10 albo 12. Ale jeśli samochód jest po przejściach (czyli 99% egzemplarzy nie będących od nowości w kompetentnych rękach) rozmiar klucza to "śruba M10, MAG drut 0.8 posuw 5-6m/min i napięcie 20V". "Klucz radziecki nastawny" czyli młotek i przecnak, w tym wypadku nie zda egzaminu, bo korki są z bardzo miękkiej i plastycznej stali, z resztą korek niemal na pewno już masz zmasakrowany po próbach użycia tego narzędzia przez któregoś z poprzednich właścicieli.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz wrz 10, 2017 6:34 pm

I po udanej próbie wykręcenia resztek, wymieniamy korek na taki na inbus z magnesikiem, pozyskany droga kupna na wiodącym portalu aukcyjnym.

c64cIub

Post autor: c64cIub » ndz wrz 10, 2017 8:36 pm

Korki jakie często się da kupić, mają, owszem, gwint 1/2", ale nie stożkowy.Ppoza tym są z takiej samej plasteliny jak oryginały, co ma taki plus że się ładnie uszczelniają w obudowach mostów/skrzyń, ale są jednorazowe o ile nie zahaczymi nimi gdzieś po drodze o kamień, wtedy są "półrazowe" bo odkręcanie ich to już sztuka. Wkręcamy je obowiązkowo na gruby teflon, taki "do gazu", to się nie zapiecze. Poza dolnymi korkami mostów, w Łajzie powkręcałem oryginalne korki , tyle że w skatowane gniazda oryginalnego klucza wspawałem im łby śrub imbusowych. Dzięki temu mam korki miękkie z gwintem stożkowym, które da się odkręcić imusem a w razie gdyby i to zawiodło - tzw. żabą czyli ukochanym kluczem hydraulików.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

elrolando
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: elrolando » śr lis 21, 2018 10:23 am

Siema też sie z tym bawiłem - zwykły kwadrat pasuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”