Bagaznik dachowy
Moderator: Student
Bagaznik dachowy
Ma ktoś patent jak zrobić mocowanie do bagażnika dachowego do uaza.
Re: Bagaznik dachowy
Wykorzystaj tylny górny pałąk stelaża i ramkę przedniej szyby. Trochę metaloplastyki i temat idzie ogarnąć tak żeby nie dziurawic plandeki i mieć możliwość zapięcia tylnej klapy plandeki. Chyba że masz sztywny dach, ale wtedy każdy kilogram na górze zmienia środek ciężkości auta co może wywoływaćć dodatkowe emocje w pokonywaniu przechyłów.
mam Huntera 2006r buda stal.. niby s dostępne ale drogie muszę coś skleić może się uda https://archiwum.allegro.pl/oferta/6szt ... 77096.html
Co za różnica czy plandeka czy dach? I tak środek ciężkości się unosi i nie sądzę, że będzie to miało aż tak wielki wpływ na przechyły. Uaz jest zbyt ciężki. Chyba że będzie woził ciężary.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
jeździłem ze sztywnym dachem z laminatu i mam inne niż Twoje odczucia. z chęcią wróciłem do plandeki poniekąd z innych powodów.
mam oba więc zero teorii. Jedyny problem to przeciskanie się między drzewami. Teraz postanowiłem jeździć ze złożoną plandeką. Opady omijam jak nie muszę.
Temperatura nie straszna.

akustyka pod szmatą też o wiele lepsza
Skorupiakiem buja bardziej niż szmacianym, w dodatku sztywność budy laminatowej potęguje to wrażenie. Ale żeby go miało z tego powodu przewrócić, to już chyba na nielichych trawersach. Ja mam laminat z wbudowanym przez poprzedniego właściciela bardzo cieżkim włazem/szyberdachem (robił za mobilną ambonę dla myśliwego) i przy przechyłach wyraźnie poszarpuje budą. Jeśli miałbym mondować bagażnik dachowy, to na klatce albo mocno przerobion stelażu od plandeki. Jak ktoś ma klatkę bezpieczeństwa, to już ma nieco podniesiony środek cieżkości. Ramka szyby jeśli będzie pracowała pod ciężarem bagażnika, może zechcieć szybę uszkodzić.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
Z tą szybą bez przesady. Pasowanie szyby do ramki jest tak dokładne, że przy nowej uszczelce mam i tak dwie szyby suwane.
Chronią przed wiatrem ale woda przecieka jakby nie było uszczelki.

U mnie pasowanie takie, że ledwie się uszczelka zmieściła kiedy wymieniałem prawą szybę.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.