Czy podczas wymiany skrzyni biegów istnieje możliwość uszkodzenia jakiś uszczelnień w silniku bo przed wymianą troche kapało a teraz podczas pracy silnika to normalnie się leje

Moderator: Student
U mnie jest wyciek tylko ze skrzyni, więc pytałem o uszczelnienie wałek sprzęgłowy-skrzynia.Lorado pisze:Witam i przepraszam że się wtrącę ale niby jak może ubywać oleju z silnika z powodu wałka sprzęgłowego? Człowiek się starzeje i pamięć zawodzi dawno tam nie zaglądałem.A moja rada to sprawdź luz osiowy na wale korbowym.Powodzenia
Na wałku sprzęgłowym jest tylko odrzutnik oleju od strony skrzyni biegów
ale co ma łożysko podpierajace wałek sprzegłowy do oleju w silniku. To łożysko smarowane jest smarem stałym a nie układem smarowania silnikaP.H. pisze:Olej ucieka na pewno z silnika i będzie to chyba wina tak jak pisał Zbowid zjechanego wałka sprzęgłowego. Może wyciskać olej z przestrzeni pomiędzy tym łożyskiem co jest w wale korbowym a wałkiem sprzęgłowym (tak mi się przynajmniej wydaje). Dzięki za wszystke sugestie.
co ty opowiadasz w ogóle, spokojnie tył silnika da się uszczelnić bez jego wyciąganiaparanoic_killer pisze:Nie sądze żebys to zrobił bez wyjęcia silnika.
Och te półśrodki, a później przejedzie przez wodę i zostawi plamy jak po katastrofie tankowcastef pisze:
A prościej to wywal tamten olej i zalej jakiś superol lub city diesel... i będziesz miał mniejszy wyciek a silnik nadal będzie działała jak działa.
Trzeba przyznać że to uszczelnienie nie jest za dobrestef pisze:piterek77 - pokaż mi oryginalnego uaza który tego nie robi... każdy zostawia mniejsze lub większe plamy.
Oczywiście piszę o oryginalnym silniku uaza, uszczelnianym sznurem a nie wołga na simeringach
To jasno dowodzi żeś zapomniał oleju nalać po remonciemudder pisze:można zastosować sznur z mercedesa i wyważyć porządnie wał korbowy oraz sprzęgło, po remoncie mojego silnika takie rzeczy sobie zafundowałem i od dwóch lat tył silnika suchy jak pieprz
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości