na co zwrócić uwage??
Moderator: Student
na co zwrócić uwage??
Na co zwrócić szczególna uwage przy kupnie uzywanego uzaza??
- paranoic_killer
Przedewszystkim popatrz na motor- czy nie kapie, jak pracuje itp. Napędy- sprawdź czy obydwa sprawne, reduktor. Skrzynia- czy nie wyskakują biegi i czy się nie kleszczy (1ka i 2ka nie mają synchronizacji więc jeśli zgrzytają to nic strasznego). Stan ramy- jeśli ma dziury to sobie odpuść! No i na końcu chyba blacha- sprawdź czy nie jest mocno zgnita, ewentualnie czy ktoś tym uazem się nie zrolował! To chyba większośc- powodzenia przy zakupie!
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
-
- jestem tu nowy...
- paranoic_killer
Rama w uazie rzadko przerdzewiała jest...
Buda z tyłu przeważnie podjedzona
Mosty czy nie mają nadmiernych luzów
Czy dobrze chodzą napedy
A w ogóle to taki samochód,który zszokuje Cie swoją specyfika i wielością wydawanych odgłosów...
Przede wszystkim zeby nie po crashu....
Reszta to albo zepsuta,albo zaraz bedzie zepsuta.To nie jest pojazd który jeżdzi od przegladu do przegladu.
Brać i twardym być
Buda z tyłu przeważnie podjedzona
Mosty czy nie mają nadmiernych luzów
Czy dobrze chodzą napedy
A w ogóle to taki samochód,który zszokuje Cie swoją specyfika i wielością wydawanych odgłosów...
Przede wszystkim zeby nie po crashu....
Reszta to albo zepsuta,albo zaraz bedzie zepsuta.To nie jest pojazd który jeżdzi od przegladu do przegladu.
Brać i twardym być

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- paranoic_killer
Mojego to tylko i wyłącznie w ciemno i z duuużym katarem- wali od niego olejem jak się zbliżyć na mniej niż 10m!
Ale to już niedługo- za 2 tygodnie zrobie mu wszystkie uszczelnienia i będzie suchutki (pod spodem oczywiście)! 

Żółw się rusza...
I jak silniczek bedzie zbyt czysciutki :> znaczy ze wlasciciel go umyl bo pewnie sporo oleju leci i nie chcial wystraszyc kupca.
Stuki z silnika
Wypryski rdzy spod lakieru , progi i doly drzwi rdzewieja strasznie a nie zawsze to widac.
Sprawdz tez kompletnosc samochodu
. U mnie brakowalo wiele wiele 
zbiorniczek wyrownawczy do chlodnicy, chlodnica oleju, rozpurki sprezynowe, slupki od stelaza, oparcia w desancie, rur od ogrzewania, daszkow od slonca , i takich tam dupereli
. Sprawdz czy amortyzatory sa cale i nie przerabiane amatorsko bo ja nie przyjzalem sie temu i ciagle urywa mi sie uchyt do amorka ( zmota poprzedniego wlasciciela )
itd.
Stuki z silnika

Wypryski rdzy spod lakieru , progi i doly drzwi rdzewieja strasznie a nie zawsze to widac.
Sprawdz tez kompletnosc samochodu

zbiorniczek wyrownawczy do chlodnicy, chlodnica oleju, rozpurki sprezynowe, slupki od stelaza, oparcia w desancie, rur od ogrzewania, daszkow od slonca , i takich tam dupereli

UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu 

tak... kupowac uaza trzeba koniecznie z kims kto juz takowym jezdzi...
ja jak kupowalem swojego nie mialem o uazach praktycznie zielonego pojecia (no i do tego bylem napalony na taki samochodzik) co spowodowalo ze kupilem tzw MINE
i teraz kupe stresow, szelestow i czasu kosztowalo mnie doprowadzenie go do stanu "uzywalnosci"
no ale teraz dzieki temu wiem o uazach troche wiecej
moze nie duzo ale na pewno wiecej niz na poczatku
(wiadomo trzeba bylo ponaprawiac to i tamto - hamulce, drazki kierownicze, elektryka, blachy, naped przod, opony itd)
no ale jak sie przez to juz przebrnie to pozniej frajdy jest tez pelno
podsumowujac jesli zachorujesz to kupisz i zrobisz wszystko zeby bylo fajnie
pozdrawiam i zycze wytrwalosci
ja jak kupowalem swojego nie mialem o uazach praktycznie zielonego pojecia (no i do tego bylem napalony na taki samochodzik) co spowodowalo ze kupilem tzw MINE

no ale teraz dzieki temu wiem o uazach troche wiecej

no ale jak sie przez to juz przebrnie to pozniej frajdy jest tez pelno

podsumowujac jesli zachorujesz to kupisz i zrobisz wszystko zeby bylo fajnie

pozdrawiam i zycze wytrwalosci

Cherokee '90
.:: Twister ::.
.:: Twister ::.
- paranoic_killer
Noo mój to nawet oznaczył swoje terytorium- połowe kostki na podjeździe mam do wymiany!
Słusznie- niech kupi i sam zobaczy o co chodzi! Jak ma cierpliwość i załapie bakcyla to bedzie szczęśliwym posiadaczem, jeśli nie to szybko go spyli i zakupi coś bardziej cywilizowanego, bądź plaskacza...

Żółw się rusza...