wysokie opony do Uaza
Moderator: Student
wysokie opony do Uaza
Witam
jestem tu nowy i mam moze głupie pytanie,a mianowicie.jaki rozmiar opon jest mozliwy w standardowym Uazie by uzyskac maksymalny przeswit na orginalnych felgach?poszukuje nie koniecznie szerokich ale maksymalnie wysokich opon.z góry dziękuje za info
Arek
jestem tu nowy i mam moze głupie pytanie,a mianowicie.jaki rozmiar opon jest mozliwy w standardowym Uazie by uzyskac maksymalny przeswit na orginalnych felgach?poszukuje nie koniecznie szerokich ale maksymalnie wysokich opon.z góry dziękuje za info
Arek
Witaj!
Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo tu dużej praktyki potrzeba. Odpowiedz jednak sobie na pytanie: a na co mi aż tak wielki prześwit? Założysz duże oponu to Ci puszczą półosie albo inne elementy układu napędowego, które przystosowane są do przenoszenia mniejszych sił. Warto aż tak ryzykować? Coś tam większego założysz i będzie dobrze, zaraz się tu ekipa speców powinna wypowiedzieć. Ale bez przesady z wielkością
Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo tu dużej praktyki potrzeba. Odpowiedz jednak sobie na pytanie: a na co mi aż tak wielki prześwit? Założysz duże oponu to Ci puszczą półosie albo inne elementy układu napędowego, które przystosowane są do przenoszenia mniejszych sił. Warto aż tak ryzykować? Coś tam większego założysz i będzie dobrze, zaraz się tu ekipa speców powinna wypowiedzieć. Ale bez przesady z wielkością

Władek - Kraków
nie no wiadomo ze nie chce mu załozyc tylnych kół od traktora
nie uzywam go do typowego katowania w terenie.jest mi potrzebny do zrobienia w ciagu doby ok 200km po szosach a potem jazda po lesie polach i czasami bezdrozach.Kiedys miałem takie fajne duze koła niestety kompletnie nie nadawały sie na asfalt.do ich plusów nalezało to ze rozwijał troszke wyzsze prędkości no io miał te kilka centymetrów pod spodem więcej.
.dlatego pytam co maksymalnie mozna włozyc aby za bardzo mu nie zaszkodzic.
dzieki

nie uzywam go do typowego katowania w terenie.jest mi potrzebny do zrobienia w ciagu doby ok 200km po szosach a potem jazda po lesie polach i czasami bezdrozach.Kiedys miałem takie fajne duze koła niestety kompletnie nie nadawały sie na asfalt.do ich plusów nalezało to ze rozwijał troszke wyzsze prędkości no io miał te kilka centymetrów pod spodem więcej.

dzieki
Władek dobrze pisze, lepiej wolniej jechać, dojechać i wrócić samochodem niż jechać, dojechać i wrócić z samochodem (do remontu). Jak zaczniesz dużo kombinować to niewiele pojeździsz i bedziesz tylko w garażu siedział i naprawiał, no chyba że z kasą nie masz co robić i postanowiłeś w ten sposób ją upłynnić. Wymiary opon montowanych w uazach znajdziesz tu http://www.russiantyres.com.pl/ , ale to tylko ruskich dotyczy.
No przecież na forum uaza zapodał temt, wnoszę że takowe auto posiada i nie bardzo przerobione. Jest jeszcze możliwość taka że kolega ledwoco nabył zmota i nie jest w stanie jeszcze rozpoznać się w samochodzie i nie wie co przeszczepione a co nie.
Ale Ty się arek79 tym nie martw. Przeglądaj to forum, tu ludziska strasznie ciekawe rzeczy piszą, czasem straszne rzeczy.
Ale Ty się arek79 tym nie martw. Przeglądaj to forum, tu ludziska strasznie ciekawe rzeczy piszą, czasem straszne rzeczy.
Ostatnio zmieniony czw kwie 14, 2005 3:19 pm przez cykor, łącznie zmieniany 1 raz.
ała;) no teraz to juz będę wiedział ze jak zapytam o opony to musze podac pojemnośc silnika;),ale po kolei.Autkiem tym jezdze prawie 2 lata i uzywam go do polowania,tam baaaardzo często zima jeźdzę po zawianych opór drogach a w zaspie kazdy centymetr sie przydaje,dlatego zapytałem o to jakie mozliwe są najwyzsze koła do takiego auta by mu krzywdy nie zrobić;) co do pytania czy silnik pociagnie na 4 biegu ,to mysle ze pociągnie ,bo to 2,9 od sprintere i pewnie sie nie znam ale moim zdaniem jest za mocny jak na orginalne skrzynie i mosty.co do tego czy umiem rozpoznac co tam jest włozone.......................po 2 latach prawie tak(ale jeszcze na pewno nie wszystko ,facet składał go 3 lata;),ale juz kilka osób miało problem by rozpoznac po zdjęciach wnętrza jaka to marka;-) ( obecnie niestety zdjęć nie posiadam...........
serdeczne dzięki za wszystkie sugestie....................prosze o jeszcze;)
Arek
serdeczne dzięki za wszystkie sugestie....................prosze o jeszcze;)
Arek