Zaklucenia od cewki
Moderator: Student
Zaklucenia od cewki
Mam pytanko. MOze ktos wie jak zamontowac i jaki kondensator by wyeliminowac zaklucenia pochodzace od cewki zaplonowej przy silniku uaza?
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany

Pytalem natomiast o kondensator przeciw zakloceniowy do cewki zaplonowej.
Sa to troche inne kondensatory niz do aparatow zaplonowych. Tylko sprawa jest taka ze nie wiem jak go sie podlancza.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
-
-
Podobnie jak ten od przerywacza, to znaczy obudowa kondensatora do masy pojazdu a kabelek z kondensatora do zacisku doprowadzającego napięcie do cewki. Pojemność jego jest niekrytyczna - może być większa od tego pod przerywaczem. Jednakże po dołożeniu kondensatora zakłócenia u mnie wcale się nie zmniejszyły. Popytaj, może ma ktoś do sprzedania całkowicie ekranowany układ zapłonowy, taki jak w wojskowych UAZ-ach z radiostacjami. Jest to najskuteczniejszy sposób na zlikwidowanie zakłóceń od układu zapłonowego. Nieekranowany przewód zapłonowy zachowuje się jak swojego rodzaju antena nadawcza., wypromieniowująca szerokie spektrum częstotliwości.
Sprawdź poza tym stan całego układu zapłonowego: kopułka, palec rozdzielacza, przewody W.N. Jak nie masz co do nich pewności, to wymień na nowe. Zalecał bym założenie przewodów W.N. z węglową tasiemnką oporową w środku, w izolacji silikonowej. Wybierz tylko takie, co mają dobre zakończenia w postaci kapturków gumowych. Spotkałem w handlu takie chyba chińskie, że wystarczyło przewód lekko odchylić, a kaptutek odstawał od kopułki. Pierwsza kałuża zweryfikowała by Ci negatywnie tego typu przewody
Sprawdź poza tym stan całego układu zapłonowego: kopułka, palec rozdzielacza, przewody W.N. Jak nie masz co do nich pewności, to wymień na nowe. Zalecał bym założenie przewodów W.N. z węglową tasiemnką oporową w środku, w izolacji silikonowej. Wybierz tylko takie, co mają dobre zakończenia w postaci kapturków gumowych. Spotkałem w handlu takie chyba chińskie, że wystarczyło przewód lekko odchylić, a kaptutek odstawał od kopułki. Pierwsza kałuża zweryfikowała by Ci negatywnie tego typu przewody
Dzieki za odpowiedz. O to wlasnie mi chodzilo.
Otoz mam nowy aparat zaplonowy, oczywiscie nowa kopolka i palec, nowe przewody - silikonowe z gumowymi koncowkami na swiece i przy kopolce. Guma bardzo dobrze przylega do siwec. Wymienilem rowniez cewke na nowa.
A zaklocenia jak byly tak dalej sa i przy radiu i przy CB.
Chyba naprawde musze poszukac wojskowej , ekranowanej instalacji
Jeszcze raz dziekuje za podpowiedz.
Otoz mam nowy aparat zaplonowy, oczywiscie nowa kopolka i palec, nowe przewody - silikonowe z gumowymi koncowkami na swiece i przy kopolce. Guma bardzo dobrze przylega do siwec. Wymienilem rowniez cewke na nowa.
A zaklocenia jak byly tak dalej sa i przy radiu i przy CB.
Chyba naprawde musze poszukac wojskowej , ekranowanej instalacji
Jeszcze raz dziekuje za podpowiedz.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
-
-
Ciekawa dyskusja była prowadzona tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic265416.html
No i proponuję ściągnięcie tej instrukcji: "Wpływ zakłóceń radioelektrycznych pojazdów mechanicznych na pracę radiotelefonu. Środki przeciwzakłóceniowe" ze strony:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic318612.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic265416.html
No i proponuję ściągnięcie tej instrukcji: "Wpływ zakłóceń radioelektrycznych pojazdów mechanicznych na pracę radiotelefonu. Środki przeciwzakłóceniowe" ze strony:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic318612.html