Teleskopy do tylnej klapy...
Moderator: Student
Teleskopy do tylnej klapy...
No cóż, zamarzyły mi się teleskopy do klapy plastikowego hardtopa. Testował ktoś takie rozwiązanie? Idzie mi o to, żeby były na tyle mocne, żeby wytrzymały ciężar tej klapy z zamontowaną większą szybą (od Honkera).
Władek - Kraków
Nie do klapy jest przymocowany na zawiasie obrotowym na dole opieram o "oczko" do mocowania plandeki a ciężar klapy (szyba poloneza) i siły grawitacji robią swoje nie do ruszeniaWładek pisze:klucz13 pisze:Jam mam ekologiczny- kij bambusowy-na zawiasie
A nie zdarzyło Ci się kiedyś niechcący trącić w ten bambus...
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
klucz13 pisze:Nie do klapy jest przymocowany na zawiasie obrotowym na dole opieram o "oczko" do mocowania plandeki a ciężar klapy (szyba poloneza) i siły grawitacji robią swoje nie do ruszeniaWładek pisze:klucz13 pisze:Jam mam ekologiczny- kij bambusowy-na zawiasie
A nie zdarzyło Ci się kiedyś niechcący trącić w ten bambus...
A nie myślałeś o teleskopach? Z czego to wziąć?
Władek - Kraków
Od prawie każdego auta ktory ma podnoszoną tylną klapę tylko z takiegi gdzie zaczepy występują osobno( nie są integralną częscią klapy czy budy) np wkręcane ja się na to nie piszę bo często jeżdzę ze zdjętą klapą dla lepszego luftu i mój patent mnie zadawala i mam jeszcze lepszy patent stolik zaczepiany o "oczka" mocowania plandeki z boku za tylnymi drzwiami Kawalek blaciku dwa zaczepy przymocowane do blaciku tak żeby zahaczały o oczka o podpórka przydatne na polowaniach jak nie jestaś sam a koledzy spożywają cistka tortowe (ulubiony przysmak mysliwych na polowaniu
)

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
klucz13 pisze: Kawalek blaciku dwa zaczepy przymocowane do blaciku tak żeby zahaczały o oczka o podpórka przydatne na polowaniach jak nie jestaś sam a koledzy spożywają cistka tortowe (ulubiony przysmak mysliwych na polowaniu)

Ale przyjemnie jest usiąść sobie na otwartej tylnej klapie pod osłoną tej otwieranej do góry...

Władek - Kraków
To jak dwóch czy trzech a jak zostałeś Królem Polowania albo do ciasteczek jest więcej pięć sekund założony i tyle samo demontaż a nie machasz się z klapą góra plus dół lub zimą masz w środku włączone webasto lub insze grzanieWładek pisze:klucz13 pisze: Kawalek blaciku dwa zaczepy przymocowane do blaciku tak żeby zahaczały o oczka o podpórka przydatne na polowaniach jak nie jestaś sam a koledzy spożywają cistka tortowe (ulubiony przysmak mysliwych na polowaniu)
![]()
![]()
![]()
Ale przyjemnie jest usiąść sobie na otwartej tylnej klapie pod osłoną tej otwieranej do góry...Zwłaszcza na koniec polowania, wypalić, przepłukać gardło wodą mineralną...
Władziu-jedz lepiej do teleskopiarzy i zobacz co mają.Wydaje się,że poldi byłby gut.W tej sprawie najwazniejsze jest dobranie odpowiednich punktów mocowania /wzmocnionych/.Dobrze jest rysunek se zrobić z pomoca cyrkla.Albowiem teleskop taki ma skok okreslony.Władek pisze:Patrzę na Allegro, jest kilka różnych teleskopów. na jakie parametry trzeba zwrócić uwagę? Długość po rozłożeniu? przed? długość skoku? Poradźcie coś...
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Na jesieni dziala mi tylko jeden z dwoch teleskopow od klapy. Pojechalem na szrot, zabralem ze soba dzialajacy i po ~15 minutach, wybralem calkiem pasowny za chyba 10 PLN (jesli dobrze pamietam). Tfu, tfu, przez cala zime nie bylo problemu (do wiosny, bo teraz jezdze ze 'szmata').
Jak pojedziesz na jakis duzy szrot to spokojnie wybierzesz, zaplacisz grosze, a moze przy okazji cos jeszcze wpadnie Ci w oko
Jak pojedziesz na jakis duzy szrot to spokojnie wybierzesz, zaplacisz grosze, a moze przy okazji cos jeszcze wpadnie Ci w oko

Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)
miałęm kiedyś zmotane od poldasa i było bardzo ciężko ta klape zamknąć i musiałem jeden zdemontować ale na jedny przy otwartej klapie to jedną stroną tą nie podpartą opadała bardziej klapa i potem dorwałem z jakiegoś opla askony bodajże taki już używane i one nie były takie mocne i było OK. Te od poldka jak są nowe to za twarde są. Oczywiście w uazie jak kiedyś miałem. W gaziku zawsze miałem plandeke.
Gazy 69
Nie wiem czy to wam pomoże ale teleskopy od poldomira dają siłe od 50 kg (przy pełnym wydłużeniu) do 80kg (jak są ściśnięte). Wiem bo kiedyś mierzyłem. To jest jednak sporawo.......
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Fakt,żeby wcisnać teleskop poldka-to najlepiej na nim usiąść
Klapa od laminatowej budy uaza też bedzie znacznie lżejsza od klapy poldka.
Taka duza siła w spreżynach gazowych bierze się z tego,że w poczatkowej fazie otwierania osie zawiasów klap i mocowań sprężyny są prawie współliniowe.

Klapa od laminatowej budy uaza też bedzie znacznie lżejsza od klapy poldka.
Taka duza siła w spreżynach gazowych bierze się z tego,że w poczatkowej fazie otwierania osie zawiasów klap i mocowań sprężyny są prawie współliniowe.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl