cisnienie w garach/wydmuchana uszczelka pod glowica

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Arendzik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

cisnienie w garach/wydmuchana uszczelka pod glowica

Post autor: Arendzik » pn wrz 26, 2005 10:10 pm

Pytanie mam nastepujace:
Czy jesli jest padnieta uszczelka pod glowica to podstawowym objawem bedzie spadek cisnienia na ktoryms cylindrze?
Czy woda morze dostawac sie do oleju bez takiego objawu?
Pytam bo ostatnio zauwazylem, ze mam troche wody w oleju :( i szukam przyczyny a cisnienie w garach rowne.
Arendzik
UAZ '89+LPG

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pn wrz 26, 2005 10:17 pm

Może się dostawć bez spadku ciśnienia sprężania - cylindry są szczelne, a puszcza z kanałów wodnych.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt wrz 27, 2005 5:30 pm

albo na odwrot - z wodnych do olejowego :lol: Wszystkie opcje niestety sa mozliwe 8)
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Tomek_B

Post autor: Tomek_B » wt wrz 27, 2005 7:11 pm

Jest to na pewno uszczelka. O mnie była uszkodzona uszczelka to przez szpilkę mocującą głowicę pryskała woda, a gary w porządku. W porządnych firmach produkujących uszczelki mają nawet do uaza a jak nie to ci wyprodukują.
GyGy 5479591

Uaz 469 B

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » wt wrz 27, 2005 7:22 pm

w UAZach czesto puszcza oring na gilzie (tulej cylindra) i woda idzie prosto do oleju

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt wrz 27, 2005 10:28 pm

Jarek_ pisze:w UAZach czesto puszcza oring na gilzie (tulej cylindra) i woda idzie prosto do oleju
Ma rację zwłaszcza przy remoncie lub składaniu silnika podwija sie toto lub przesuwa i mamy mleko!!
Zbowid

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » śr wrz 28, 2005 5:49 am

Zbowid pisze:
Jarek_ pisze:w UAZach czesto puszcza oring na gilzie (tulej cylindra) i woda idzie prosto do oleju
Ma rację zwłaszcza przy remoncie lub składaniu silnika podwija sie toto lub przesuwa i mamy mleko!!
Tak najczesciej tak jest , odkrec miche i po prostu zobacz
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,

Arendzik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arendzik » śr wrz 28, 2005 8:31 am

Bart03 pisze:albo na odwrot - z wodnych do olejowego :lol: Wszystkie opcje niestety sa mozliwe 8)
Dzieki Wszystkim za odpowiedzi.
Czy jest mozliwe by maslo robilo sie tylko pod pokrywa zaworow a olej w misce pozostal nadal czarny? Taki jest na bagnecie... No i pod korkiem wlewowym, na obrzezu kominka (korek z druciakiem jako odma) zbiera sie woda i troche masla.
Taka zagadka.
Arendzik
UAZ '89+LPG

Awatar użytkownika
Tomek_B

Post autor: Tomek_B » śr wrz 28, 2005 12:08 pm

GyGy 5479591

Uaz 469 B

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr wrz 28, 2005 12:24 pm

Arendzik pisze:
Bart03 pisze:albo na odwrot - z wodnych do olejowego :lol: Wszystkie opcje niestety sa mozliwe 8)
Dzieki Wszystkim za odpowiedzi.
Czy jest mozliwe by maslo robilo sie tylko pod pokrywa zaworow a olej w misce pozostal nadal czarny? Taki jest na bagnecie... No i pod korkiem wlewowym, na obrzezu kominka (korek z druciakiem jako odma) zbiera sie woda i troche masla.
Taka zagadka.
jest możliwe
niektóre silniki tak wytrącają wilgoć z otoczenia
jesli w misce i na bagnecie jest ok to tylko zjawisku się przyglądaj nie spiesząc się do rozbiórki motoru
#noichuj

Awatar użytkownika
Tomek_B

Post autor: Tomek_B » śr wrz 28, 2005 1:45 pm

U mnie też jest takie coś. Na korku wlewy oleju masełko a olej w misce ok :lol: :lol:
GyGy 5479591

Uaz 469 B

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » śr wrz 28, 2005 4:05 pm

http://www.gaz21.org/view.php?data=book1/dvig5
To jest strona ktora pomoze wyjasnic zjawisko majonezu pod pokrywa zaworow . Grzybek z stalowa siatka {korek wlewu masla} to nie jest odma , a przez niego wchodzi powietrze do silnika , jak jest wilgotne to bedzie fabryka majonezu. Te typy tak maja.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

Arendzik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arendzik » śr wrz 28, 2005 5:18 pm

Gazon pisze:http://www.gaz21.org/view.php?data=book1/dvig5
To jest strona ktora pomoze wyjasnic zjawisko majonezu pod pokrywa zaworow . Grzybek z stalowa siatka {korek wlewu masla} to nie jest odma , a przez niego wchodzi powietrze do silnika , jak jest wilgotne to bedzie fabryka majonezu. Te typy tak maja.
Dzieki za wyjasnienie. Widocznie musze TO polubic i zyc dalej.
Arendzik
UAZ '89+LPG

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » śr wrz 28, 2005 5:54 pm

Arendzik pisze:
Gazon pisze:http://www.gaz21.org/view.php?data=book1/dvig5
Dzieki za wyjasnienie. Widocznie musze TO polubic i zyc dalej.
To sie leczy trzeba po prostu zrobic {wyczyscic} wszystkie kanaly wentylacji silnika droznymi , napewno gdzies jest zapchany. Najczesciej jest zapchany kanal ktory wychodzi z okienka lasek popychaczy pierwszego i drugiego cylindra, wyczysc powinno byc lepiej. Waz z tego okienka powinien byc swobodny i wychodzic prosto w "atmosfere" jak podlaczysz do filtra to bedzie wysasywl gazy z silnika , a zasysal korkiem wlewu oleje i wtedy rotacjia powietrza przez korek jest bardzo duza {fabryka majonezu}
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » śr wrz 28, 2005 6:10 pm

U mnie majonez na korku wlewu oleju pojawia się zimą, jak jest chłodno i woda słabo paruje, a latem znika. Miałem to samo w poprzednim uazie i widziałem w kilku innych, dopóki nie ma majonezu w misce i na bagnecie to można spokojnie olać.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Arendzik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arendzik » czw wrz 29, 2005 8:40 am

Gazon pisze:Najczesciej jest zapchany kanal ktory wychodzi z okienka lasek popychaczy pierwszego i drugiego cylindra, wyczysc powinno byc lepiej. Waz z tego okienka powinien byc swobodny i wychodzic prosto w "atmosfere" jak podlaczysz do filtra to bedzie wysasywl gazy z silnika , a zasysal korkiem wlewu oleje i wtedy rotacjia powietrza przez korek jest bardzo duza {fabryka majonezu}
Po poprzednim wlascicielu odziedziczylem wlasnie takie podlaczenie odmy: dekielek - filtr powietrza. Ale do niedawna wszystko bylo wporzadku, zero masla.
Didymos zwrocil moja uwage na niedogrzanie. I u mnie bedzie chyba wlasnie to przyczyna majonezowania. Od jakiegos czasu zauwazylem, ze silnik sie niedogrzewa - chyba termostat zostal w pozycji otwartej. Wczoraj jezdzilem z zaluzja zamknieta calkowicie. Silnik prawie doszedl do normalnej temperatury i zadnego masla na korku ani zaworach nie bylo.
Odme rozbiore i wyczyszcze

Pozdrawiam!
Arendzik
UAZ '89+LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”