Przeróbki - baza danych

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
_CaShu_

Przeróbki - baza danych

Post autor: _CaShu_ » ndz paź 30, 2005 11:17 pm

Witam, wiem że pewnie było już pare takich pomysłów, ale z odrobiną pomocy z Waszej strony ten zostanie zrealizowany!
Udalo mi sie zalatwic duze konto na dosc szybkim serwerze www. I wpadlem na pomysl, aby zrobic tam baze danych przerobek jakie dokonalismy w naszych uazach. Przydalo by się to osobom, które planuja remonty, przeróbki itp.. Poza tym zanim ktos zada pytanie na forum, pewnie znalazl by cos na stronie. Mozna by też zrobić bazę samochodów (z opisami) i ewentualnymi numerami telefonów w razie ewentualnych problemów. Stronka była by bardzo prosta pod względem kodu html i grafiki, bo liczy się treść, a poza tym nie mam aż tyle czasu, żeby sie w to bawić.
Prosba wiec do Was - wysylajcie fotki wszelkich modyfikacji i waszych samochodów na maila lukaszstel@o2.pl najlepiej z opisami i przyblizonymi kosztami.

PS: jeżeli dostanę pare maili to odrazu zabieram sie do roboty, wrzucam wszystko na serwer i pisze inaugurującego posta na forum.

Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc.
Lukasz

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » ndz paź 30, 2005 11:24 pm

:)2 :)2 wlasnie syfa robie (juz/dopiero) a fotki bede staral sie robic i dokumentowac. Dobry pomysl - inni beda mieli ciut prosciej. Ja robie Uaza na "normalna sprawna terenowke" (nie bedzie np zolty z V8 i klatka jak trzepak :)21 ) jak bede mial cokolwiek sensownego to wysylam
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » ndz paź 30, 2005 11:27 pm

Niegłupi pomysł. Na pierwszy rzut powinny się tam znaleźć rzeczy, o które pyta każdy kto pzryjdzie na forum (sprężyny, hamulce tarczowe, dokładny schemat isnstalacji, wyciągarka mechaniczna w uazie itd). Może wyjść coś naprawdę fajnego.

Awatar użytkownika
kacper44

Post autor: kacper44 » pn paź 31, 2005 9:28 am

I jakis faq przykleic z czynnosciami obsugowymi i schematami :roll: i czy jest na to zgoda moderatorow? Bo to bedzie z pozytkiem dle wszystkich :)2
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''

Awatar użytkownika
cykor

Post autor: cykor » pn paź 31, 2005 9:56 am

Kilku już to zrobiło. Działa do dziś, aktualizują wiadomości, zdjęcia, instrukcje postępowania przy modernizacjach. Wystarczy poszukać, a szukając dowiecie się wielu innych rzeczy przydatnych w przyszłości.
Wszystko lub prawie jest/było (było bo termin przydatności właśnie upłynął) na rajdy4x4. Szukać tu: http://www.rajdy4x4.pl/katalog_www/

Pomysł poieram :)2 . Trzeba tylko potworzyć działy np.: silnik, chamulce bębnowe/tarczowe, instalacja gazowa, elektryczna, nadwozie podcięte/niepodcięte, itd. Jednym słowem dużo roboty, ale może się przydać nie tylko nam, ale i potomnym.
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pn paź 31, 2005 10:31 am

Witam...jak dla mnie to byłaby piękna sprawa... podam wszystko o moim aucie kiedy zakończe remont...tymczasem pozdrawiam :wink: :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
cykor

Post autor: cykor » pn paź 31, 2005 12:35 pm

Przemekslaw pisze:Witam...jak dla mnie to byłaby piękna sprawa... podam wszystko o moim aucie kiedy zakończe remont...tymczasem pozdrawiam :wink: :wink:
Lepiej będzie jak będziesz opisywał, dokumentował na bieżąco i dodaj opis jakie to daje efekty zastosowane rozwiązanie (do poprawy/może być/musi być/lipa do bani strata czasu i pieniędzy). Będzie wiadomo jak postępować aby uniknąć błędów. Takie jest moje zdanie. :wink: Ale to tylko teoria, a tu teorię z praktyką połączyć trzeba. To naprawdę poważne wyzwanie.
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.

Awatar użytkownika
moralez

Post autor: moralez » pn paź 31, 2005 1:34 pm

<Kacper> pisze:I jakis faq przykleic z czynnosciami obsugowymi i schematami :roll: i czy jest na to zgoda moderatorow? Bo to bedzie z pozytkiem dle wszystkich :)2
a czemu ma nie byc 8)
ZG 5.2 96r.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pn paź 31, 2005 4:05 pm

no to ja sie moge pochwalic ze w dniu dzisiejszym zalozylem serwo z MB do 452 i w koncu pojawily sie hamulce :)21

to sie chlopaki zdziwia jak wsiada w srode do wiertnicy i depnia hamulec :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » pn paź 31, 2005 4:27 pm

no - a ile bedzie mozna przy okazji pokasztanić :D
.....no i ilość czy jakość - bo gdzieś prawie wszystko już jest - tylko jak to znależć- (niewiele to zmieni )pewnych tematów na ,, forum '' nie uniknie-my

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » pn paź 31, 2005 6:35 pm

do kasztanienia to wlasnie jest forum :)
na stronce moim zdaniem powinny byc umieszczane materialy odpowiednio wyselekcjonowane np:
Przerobka X - opis - potrzebne materiały i narzędzia (oczywiście o tym że należy użyc klucz 10 nie będziemy wspominać, ale jeżeli potrzeby jest migomat, czy tokarka to warto napisać, żeby kotś kto będzie chciał wykonać przeróbkę, wcześniej mogł zplanować schema działania), po narzędziach mogłą by być podana przybliżona cena materiałów i części, żeby wiedzieć czego mniej więcej sie spodziewa zanim np wywali sie cały oryginalny układ hamulcowy z uaza. Przydały by się fotki, ale nie zawsze one są potrzebne. Uważam ze można by było za zgodą autora wrzucić jakiś kontakt do niego (mailowy, gg lub gsm) żeby wrazie czego rozwiązać pojawiające się wątpliwości. Potem w miare rozrostu (niewiem czy takowy nastąpi) można było by też umieścić listę osób, które np mogą pomóc w przerabianiu (nie chodzi mi o odwalenie za kogoś roboty, ale pomoc przy większych problemach) albo które zawsze są chętne do pojeżdzenia w wolnej chwili :). Można by też było zrobić spis uazów wraz z dokłanym opisem i fotkami (a nie taki jaki mamy na tej oto stronie, gdzie poprostu uazow poza 1 egzempazem niema).
Pozdrawiam i licze, ze temat szybko sie nie skonczy i nie zleci na 20 strone forum (o tym też trzeba pamiętać, że czasem jakies posty z forum znikają, a na stronce były by zawsze).

Lukasz

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt lis 01, 2005 1:25 am

Ja już dawno chciałem coś takiego zrobić ale nigdy nie było czasu, a na miastką tego jest moja "stronka". Sądze że autorzy wyrażą zgode więc możesz umieścić wszytkie zdjęcia z tamtąd u siebie a troche sie tego zebrało. No i może autorzy sie pokuszą o dodanie jakiś opisów ??

pzdr
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » wt lis 01, 2005 11:03 am

luk pisze:Ja już dawno chciałem coś takiego zrobić ale nigdy nie było czasu, a na miastką tego jest moja "stronka". Sądze że autorzy wyrażą zgode więc możesz umieścić wszytkie zdjęcia z tamtąd u siebie a troche sie tego zebrało. No i może autorzy sie pokuszą o dodanie jakiś opisów ??

pzdr
:)2 :)2 no u Ciebie tego jest - jakby byly opisy jeszcze to nie zaszkodzi ale i tak jest super
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » wt lis 01, 2005 3:20 pm

Ja już dawno chciałem coś takiego zrobić ale nigdy nie było czasu, a na miastką tego jest moja "stronka". Sądze że autorzy wyrażą zgode więc możesz umieścić wszytkie zdjęcia z tamtąd u siebie a troche sie tego zebrało. No i może autorzy sie pokuszą o dodanie jakiś opisów
A obrazil bys sie, gdybym wrzucil zdjecia z Twojego serwerka na stronke i w miare mozliwosci wraz z ich autorami je poopisywal?

Pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt lis 01, 2005 4:37 pm

No przecież napisałem żebyś właśnie tak zrobił... :roll:
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » wt lis 01, 2005 5:33 pm

CaShu masz więcej fotek tej budy, którą planujesz u siebie założyć ?? Chętnie rzucę okiem :roll:
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » śr lis 02, 2005 2:32 am

Fotki wysłałem. Wracając do tematu bazy danych stworzyłem cos bardzo narazie prowizorycznego, ale rysującego ogólny mój zamysł tego jak ma to wyglądać.

możecie zobaczyć sami
http://uaz.lukas.eu.org/modyfikacje/

Jeżeli będą materiały będzie wszystko ładniej i lepiej zrobione, jeżeli nie to tak już zostanie.

Pozdrawiam i znowu liczę na Waszą pomoc

Lukasz

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » śr lis 02, 2005 9:15 am

no dobra - wpiąłem ten adres do ulubionych - a może i jakieś foto ci podeśle (jak się nauczę to robić )

Awatar użytkownika
motokogut

Post autor: motokogut » śr lis 02, 2005 12:40 pm

witam, na początku szaceuneczek dla pomysłodawcy :)2 , a dalej chce powiedzieć że mam taki malutki pomyślik iż jeśli ktoś samemu dorabia jakąś flansze albo jakieś cokolwiek co robi to niech odwzoruje to na kartce jakiegoś standartu (np.A4) i wyśle na stronke _CaShu_, wtedy jak by ktoś następny coś robił to miał by wzór gotowy, nieznane wymiary też możana podać(np.gróbość blachy). A jak ktoś sie zna to może i narysować dany rysunek w programie który potem odwzoruje to przy wydruku lub na ekranie w skali 1:1. Jeśli mój pomyśł sie nie będzie podobał to zapomnijcie o ty poście.
no risk, no fun !! :)
uaz 300D

Awatar użytkownika
cykor

Post autor: cykor » czw lis 03, 2005 8:55 am

Pomysł git z tymi rysunkami. Rysunki zrobić zgodnie z zasadami rysunku technicznego. Każdy kto pobierze rysunek będzie mógł sam odtworzyć szablon, a potem przedmiot. Warunek tylko jeden: dobrze zwymiarowany rysunek. Rysunek nie musi być w żadnym autocadzie itp. tylko w formacie dostępnym dla każdego (JPG, PDF), byle zostały zachowane proporcje, naniesione niezbędne wymiary, tolerancje i pasowania w większości przypadków do pominięcia, no chyba że ktoś sam rakietę chce wystrugać to już inna sprawa :wink: :wink: .

Z tym odwzorowaniem 1:1 to będzie lipa (na ekranie) bo każdy ma inny monitor, na 15 calach będzie co innego niż na 19 czy 21. Jestem za poprawnym wymiarowaniem. Przecież nie każdy musi mieć autocada (komercyjny) lub inny darmowy program do otwierania takich rysunków. To musi być dostępne dla każdego kto zechce skorzystać z doświadczenia innych, ale trochę własnej pracy w odwzorowanie w skali 1:1 sam włożyć musi.

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » czw lis 03, 2005 10:53 am

No SUPER !!! :)2
Przydały by się jeszcze jakieś sensowne opisy do tych fotek.

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » czw lis 03, 2005 11:13 am

_CaShu_ pisze:do kasztanienia to wlasnie jest forum :)
na stronce moim zdaniem powinny byc umieszczane materialy odpowiednio wyselekcjonowane np:
Przerobka X - opis - potrzebne materiały i narzędzia (oczywiście o tym że należy użyc klucz 10 nie będziemy wspominać, ale jeżeli potrzeby jest migomat, czy tokarka to warto napisać, żeby kotś kto będzie chciał wykonać przeróbkę, wcześniej mogł zplanować schema działania), po narzędziach mogłą by być podana przybliżona cena materiałów i części, żeby wiedzieć czego mniej więcej sie spodziewa zanim np wywali sie cały oryginalny układ hamulcowy z uaza. Przydały by się fotki, ale nie zawsze one są potrzebne. Uważam ze można by było za zgodą autora wrzucić jakiś kontakt do niego (mailowy, gg lub gsm) żeby wrazie czego rozwiązać pojawiające się wątpliwości. Potem w miare rozrostu (niewiem czy takowy nastąpi) można było by też umieścić listę osób, które np mogą pomóc w przerabianiu (nie chodzi mi o odwalenie za kogoś roboty, ale pomoc przy większych problemach) albo które zawsze są chętne do pojeżdzenia w wolnej chwili :). Można by też było zrobić spis uazów wraz z dokłanym opisem i fotkami (a nie taki jaki mamy na tej oto stronie, gdzie poprostu uazow poza 1 egzempazem niema).
Pozdrawiam i licze, ze temat szybko sie nie skonczy i nie zleci na 20 strone forum (o tym też trzeba pamiętać, że czasem jakies posty z forum znikają, a na stronce były by zawsze).

Lukasz
Piękna idea, tylko co stanęło na przeszkodzie, żeby zaistniał UAZ-FAQ ?

http://www.rajdy4x4.pl/patrol-faq/

:roll:
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » czw lis 03, 2005 11:53 am

Myslalem kiedys tez nad taka strobka niestety nie znam sie za dobrze na robieniu stron ale swoich materiałów co prawda nie zupelnie na temat uaza ale gazka jak najbardziej chetnie podrzuce.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » czw lis 03, 2005 1:29 pm

KUbutek pisze:No SUPER !!! :)2
Przydały by się jeszcze jakieś sensowne opisy do tych fotek.
Opisy będę w miare możliwości uzupełniał, jak tylko będe je od Was dostawał, albo jak sam znajdę trochę czasu i sam coś opiszę.
zbig pisze: Piękna idea, tylko co stanęło na przeszkodzie, żeby zaistniał UAZ-FAQ ?
http://www.rajdy4x4.pl/patrol-faq/
Jest kilka przyczyn:
1) nie wpadłem na to :)
2) narazie mamy za mało konkretnych opisów wraz z fotkami na stronce- można powiedzieć ze jest to wersja robocza uaz-faq :)
3) jak już wszystko będzie ładnie opracowane (o ile kiedyś będzie) to wtedy wrzuce to na www.rajdy4x4.pl/uaz-faq (oczywiscie za zgodą adminia tej strony).
tiger pisze: Myslalem kiedys tez nad taka strobka niestety nie znam sie za dobrze na robieniu stron ale swoich materiałów co prawda nie zupelnie na temat uaza ale gazka jak najbardziej chetnie podrzuce.
Ja też się prawie nieznam na robieniu stron, ale nie liczą się setki wyskakujących okienek, kolory w stylu wieś tańczy i śpiewa tylko zamieszczone materiały, dlatego wysyłaj na maila co tylko masz - najlepiej fotki z opisami

Pozdrawiam wszystkich
Lukasz

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » czw lis 03, 2005 1:48 pm

_CaShu_ pisze: jak już wszystko będzie ładnie opracowane (o ile kiedyś będzie) to wtedy wrzuce to na www.rajdy4x4.pl/uaz-faq (oczywiscie za zgodą adminia tej strony).
To nie musi być kompletne, żeby "wrzucić na serwer". Mechanizm FAQ jest zrobiony przez Chermola (trzeba tylko skonfigurować i dać uprawnienia dla zajmujących się tym osób).

http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 74bb935886

Można i należy wrzucać tam informację sukcesywnie. Nissan-FAQ nie jest przecież skończony i ..nigdy nie będzię :D
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”