Przeróbki - baza danych
Moderator: Student
Przeróbki - baza danych
Witam, wiem że pewnie było już pare takich pomysłów, ale z odrobiną pomocy z Waszej strony ten zostanie zrealizowany!
Udalo mi sie zalatwic duze konto na dosc szybkim serwerze www. I wpadlem na pomysl, aby zrobic tam baze danych przerobek jakie dokonalismy w naszych uazach. Przydalo by się to osobom, które planuja remonty, przeróbki itp.. Poza tym zanim ktos zada pytanie na forum, pewnie znalazl by cos na stronie. Mozna by też zrobić bazę samochodów (z opisami) i ewentualnymi numerami telefonów w razie ewentualnych problemów. Stronka była by bardzo prosta pod względem kodu html i grafiki, bo liczy się treść, a poza tym nie mam aż tyle czasu, żeby sie w to bawić.
Prosba wiec do Was - wysylajcie fotki wszelkich modyfikacji i waszych samochodów na maila lukaszstel@o2.pl najlepiej z opisami i przyblizonymi kosztami.
PS: jeżeli dostanę pare maili to odrazu zabieram sie do roboty, wrzucam wszystko na serwer i pisze inaugurującego posta na forum.
Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc.
Lukasz
Udalo mi sie zalatwic duze konto na dosc szybkim serwerze www. I wpadlem na pomysl, aby zrobic tam baze danych przerobek jakie dokonalismy w naszych uazach. Przydalo by się to osobom, które planuja remonty, przeróbki itp.. Poza tym zanim ktos zada pytanie na forum, pewnie znalazl by cos na stronie. Mozna by też zrobić bazę samochodów (z opisami) i ewentualnymi numerami telefonów w razie ewentualnych problemów. Stronka była by bardzo prosta pod względem kodu html i grafiki, bo liczy się treść, a poza tym nie mam aż tyle czasu, żeby sie w to bawić.
Prosba wiec do Was - wysylajcie fotki wszelkich modyfikacji i waszych samochodów na maila lukaszstel@o2.pl najlepiej z opisami i przyblizonymi kosztami.
PS: jeżeli dostanę pare maili to odrazu zabieram sie do roboty, wrzucam wszystko na serwer i pisze inaugurującego posta na forum.
Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc.
Lukasz

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
- nie_mientki
Kilku już to zrobiło. Działa do dziś, aktualizują wiadomości, zdjęcia, instrukcje postępowania przy modernizacjach. Wystarczy poszukać, a szukając dowiecie się wielu innych rzeczy przydatnych w przyszłości.
Wszystko lub prawie jest/było (było bo termin przydatności właśnie upłynął) na rajdy4x4. Szukać tu: http://www.rajdy4x4.pl/katalog_www/
Pomysł poieram
. Trzeba tylko potworzyć działy np.: silnik, chamulce bębnowe/tarczowe, instalacja gazowa, elektryczna, nadwozie podcięte/niepodcięte, itd. Jednym słowem dużo roboty, ale może się przydać nie tylko nam, ale i potomnym.
Wszystko lub prawie jest/było (było bo termin przydatności właśnie upłynął) na rajdy4x4. Szukać tu: http://www.rajdy4x4.pl/katalog_www/
Pomysł poieram

Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Lepiej będzie jak będziesz opisywał, dokumentował na bieżąco i dodaj opis jakie to daje efekty zastosowane rozwiązanie (do poprawy/może być/musi być/lipa do bani strata czasu i pieniędzy). Będzie wiadomo jak postępować aby uniknąć błędów. Takie jest moje zdanie.Przemekslaw pisze:Witam...jak dla mnie to byłaby piękna sprawa... podam wszystko o moim aucie kiedy zakończe remont...tymczasem pozdrawiam![]()

Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.
do kasztanienia to wlasnie jest forum 
na stronce moim zdaniem powinny byc umieszczane materialy odpowiednio wyselekcjonowane np:
Przerobka X - opis - potrzebne materiały i narzędzia (oczywiście o tym że należy użyc klucz 10 nie będziemy wspominać, ale jeżeli potrzeby jest migomat, czy tokarka to warto napisać, żeby kotś kto będzie chciał wykonać przeróbkę, wcześniej mogł zplanować schema działania), po narzędziach mogłą by być podana przybliżona cena materiałów i części, żeby wiedzieć czego mniej więcej sie spodziewa zanim np wywali sie cały oryginalny układ hamulcowy z uaza. Przydały by się fotki, ale nie zawsze one są potrzebne. Uważam ze można by było za zgodą autora wrzucić jakiś kontakt do niego (mailowy, gg lub gsm) żeby wrazie czego rozwiązać pojawiające się wątpliwości. Potem w miare rozrostu (niewiem czy takowy nastąpi) można było by też umieścić listę osób, które np mogą pomóc w przerabianiu (nie chodzi mi o odwalenie za kogoś roboty, ale pomoc przy większych problemach) albo które zawsze są chętne do pojeżdzenia w wolnej chwili
. Można by też było zrobić spis uazów wraz z dokłanym opisem i fotkami (a nie taki jaki mamy na tej oto stronie, gdzie poprostu uazow poza 1 egzempazem niema).
Pozdrawiam i licze, ze temat szybko sie nie skonczy i nie zleci na 20 strone forum (o tym też trzeba pamiętać, że czasem jakies posty z forum znikają, a na stronce były by zawsze).
Lukasz

na stronce moim zdaniem powinny byc umieszczane materialy odpowiednio wyselekcjonowane np:
Przerobka X - opis - potrzebne materiały i narzędzia (oczywiście o tym że należy użyc klucz 10 nie będziemy wspominać, ale jeżeli potrzeby jest migomat, czy tokarka to warto napisać, żeby kotś kto będzie chciał wykonać przeróbkę, wcześniej mogł zplanować schema działania), po narzędziach mogłą by być podana przybliżona cena materiałów i części, żeby wiedzieć czego mniej więcej sie spodziewa zanim np wywali sie cały oryginalny układ hamulcowy z uaza. Przydały by się fotki, ale nie zawsze one są potrzebne. Uważam ze można by było za zgodą autora wrzucić jakiś kontakt do niego (mailowy, gg lub gsm) żeby wrazie czego rozwiązać pojawiające się wątpliwości. Potem w miare rozrostu (niewiem czy takowy nastąpi) można było by też umieścić listę osób, które np mogą pomóc w przerabianiu (nie chodzi mi o odwalenie za kogoś roboty, ale pomoc przy większych problemach) albo które zawsze są chętne do pojeżdzenia w wolnej chwili

Pozdrawiam i licze, ze temat szybko sie nie skonczy i nie zleci na 20 strone forum (o tym też trzeba pamiętać, że czasem jakies posty z forum znikają, a na stronce były by zawsze).
Lukasz
Ja już dawno chciałem coś takiego zrobić ale nigdy nie było czasu, a na miastką tego jest moja "stronka". Sądze że autorzy wyrażą zgode więc możesz umieścić wszytkie zdjęcia z tamtąd u siebie a troche sie tego zebrało. No i może autorzy sie pokuszą o dodanie jakiś opisów
pzdr

pzdr
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
luk pisze:Ja już dawno chciałem coś takiego zrobić ale nigdy nie było czasu, a na miastką tego jest moja "stronka". Sądze że autorzy wyrażą zgode więc możesz umieścić wszytkie zdjęcia z tamtąd u siebie a troche sie tego zebrało. No i może autorzy sie pokuszą o dodanie jakiś opisów![]()
pzdr

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
A obrazil bys sie, gdybym wrzucil zdjecia z Twojego serwerka na stronke i w miare mozliwosci wraz z ich autorami je poopisywal?Ja już dawno chciałem coś takiego zrobić ale nigdy nie było czasu, a na miastką tego jest moja "stronka". Sądze że autorzy wyrażą zgode więc możesz umieścić wszytkie zdjęcia z tamtąd u siebie a troche sie tego zebrało. No i może autorzy sie pokuszą o dodanie jakiś opisów
Pozdrawiam
Lukasz
No przecież napisałem żebyś właśnie tak zrobił... 

Choroba Gaz69.
Fotki wysłałem. Wracając do tematu bazy danych stworzyłem cos bardzo narazie prowizorycznego, ale rysującego ogólny mój zamysł tego jak ma to wyglądać.
możecie zobaczyć sami
http://uaz.lukas.eu.org/modyfikacje/
Jeżeli będą materiały będzie wszystko ładniej i lepiej zrobione, jeżeli nie to tak już zostanie.
Pozdrawiam i znowu liczę na Waszą pomoc
Lukasz
możecie zobaczyć sami
http://uaz.lukas.eu.org/modyfikacje/
Jeżeli będą materiały będzie wszystko ładniej i lepiej zrobione, jeżeli nie to tak już zostanie.
Pozdrawiam i znowu liczę na Waszą pomoc
Lukasz
witam, na początku szaceuneczek dla pomysłodawcy
, a dalej chce powiedzieć że mam taki malutki pomyślik iż jeśli ktoś samemu dorabia jakąś flansze albo jakieś cokolwiek co robi to niech odwzoruje to na kartce jakiegoś standartu (np.A4) i wyśle na stronke _CaShu_, wtedy jak by ktoś następny coś robił to miał by wzór gotowy, nieznane wymiary też możana podać(np.gróbość blachy). A jak ktoś sie zna to może i narysować dany rysunek w programie który potem odwzoruje to przy wydruku lub na ekranie w skali 1:1. Jeśli mój pomyśł sie nie będzie podobał to zapomnijcie o ty poście.

no risk, no fun
uaz 300D

uaz 300D
Pomysł git z tymi rysunkami. Rysunki zrobić zgodnie z zasadami rysunku technicznego. Każdy kto pobierze rysunek będzie mógł sam odtworzyć szablon, a potem przedmiot. Warunek tylko jeden: dobrze zwymiarowany rysunek. Rysunek nie musi być w żadnym autocadzie itp. tylko w formacie dostępnym dla każdego (JPG, PDF), byle zostały zachowane proporcje, naniesione niezbędne wymiary, tolerancje i pasowania w większości przypadków do pominięcia, no chyba że ktoś sam rakietę chce wystrugać to już inna sprawa
.
Z tym odwzorowaniem 1:1 to będzie lipa (na ekranie) bo każdy ma inny monitor, na 15 calach będzie co innego niż na 19 czy 21. Jestem za poprawnym wymiarowaniem. Przecież nie każdy musi mieć autocada (komercyjny) lub inny darmowy program do otwierania takich rysunków. To musi być dostępne dla każdego kto zechce skorzystać z doświadczenia innych, ale trochę własnej pracy w odwzorowanie w skali 1:1 sam włożyć musi.

Z tym odwzorowaniem 1:1 to będzie lipa (na ekranie) bo każdy ma inny monitor, na 15 calach będzie co innego niż na 19 czy 21. Jestem za poprawnym wymiarowaniem. Przecież nie każdy musi mieć autocada (komercyjny) lub inny darmowy program do otwierania takich rysunków. To musi być dostępne dla każdego kto zechce skorzystać z doświadczenia innych, ale trochę własnej pracy w odwzorowanie w skali 1:1 sam włożyć musi.
Piękna idea, tylko co stanęło na przeszkodzie, żeby zaistniał UAZ-FAQ ?_CaShu_ pisze:do kasztanienia to wlasnie jest forum
Przerobka X - opis - potrzebne materiały i narzędzia (oczywiście o tym że należy użyc klucz 10 nie będziemy wspominać, ale jeżeli potrzeby jest migomat, czy tokarka to warto napisać, żeby kotś kto będzie chciał wykonać przeróbkę, wcześniej mogł zplanować schema działania), po narzędziach mogłą by być podana przybliżona cena materiałów i części, żeby wiedzieć czego mniej więcej sie spodziewa zanim np wywali sie cały oryginalny układ hamulcowy z uaza. Przydały by się fotki, ale nie zawsze one są potrzebne. Uważam ze można by było za zgodą autora wrzucić jakiś kontakt do niego (mailowy, gg lub gsm) żeby wrazie czego rozwiązać pojawiające się wątpliwości. Potem w miare rozrostu (niewiem czy takowy nastąpi) można było by też umieścić listę osób, które np mogą pomóc w przerabianiu (nie chodzi mi o odwalenie za kogoś roboty, ale pomoc przy większych problemach) albo które zawsze są chętne do pojeżdzenia w wolnej chwili. Można by też było zrobić spis uazów wraz z dokłanym opisem i fotkami (a nie taki jaki mamy na tej oto stronie, gdzie poprostu uazow poza 1 egzempazem niema).
Lukasz
http://www.rajdy4x4.pl/patrol-faq/

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
-
- Kontaktowanie:
Myslalem kiedys tez nad taka strobka niestety nie znam sie za dobrze na robieniu stron ale swoich materiałów co prawda nie zupelnie na temat uaza ale gazka jak najbardziej chetnie podrzuce.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Opisy będę w miare możliwości uzupełniał, jak tylko będe je od Was dostawał, albo jak sam znajdę trochę czasu i sam coś opiszę.KUbutek pisze:No SUPER!
![]()
Przydały by się jeszcze jakieś sensowne opisy do tych fotek.
Jest kilka przyczyn:zbig pisze: Piękna idea, tylko co stanęło na przeszkodzie, żeby zaistniał UAZ-FAQ ?
http://www.rajdy4x4.pl/patrol-faq/
1) nie wpadłem na to

2) narazie mamy za mało konkretnych opisów wraz z fotkami na stronce- można powiedzieć ze jest to wersja robocza uaz-faq

3) jak już wszystko będzie ładnie opracowane (o ile kiedyś będzie) to wtedy wrzuce to na www.rajdy4x4.pl/uaz-faq (oczywiscie za zgodą adminia tej strony).
Ja też się prawie nieznam na robieniu stron, ale nie liczą się setki wyskakujących okienek, kolory w stylu wieś tańczy i śpiewa tylko zamieszczone materiały, dlatego wysyłaj na maila co tylko masz - najlepiej fotki z opisamitiger pisze: Myslalem kiedys tez nad taka strobka niestety nie znam sie za dobrze na robieniu stron ale swoich materiałów co prawda nie zupelnie na temat uaza ale gazka jak najbardziej chetnie podrzuce.
Pozdrawiam wszystkich
Lukasz
To nie musi być kompletne, żeby "wrzucić na serwer". Mechanizm FAQ jest zrobiony przez Chermola (trzeba tylko skonfigurować i dać uprawnienia dla zajmujących się tym osób)._CaShu_ pisze: jak już wszystko będzie ładnie opracowane (o ile kiedyś będzie) to wtedy wrzuce to na www.rajdy4x4.pl/uaz-faq (oczywiscie za zgodą adminia tej strony).
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 74bb935886
Można i należy wrzucać tam informację sukcesywnie. Nissan-FAQ nie jest przecież skończony i ..nigdy nie będzię

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę