UAZ z LPG - duże spalanie
Moderator: Student
UAZ z LPG - duże spalanie
Witam szanownych kolegów. Pora wiadomo jesienno - zimowa i spalanie gazu rośnie. Ale u mnie przeszło już wszelkie oczekiwania. 25 l w mieście to przesada. Co to może być? Proszę o poradę. Głowica po remoncie, więc to nie wina zaworów.
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
W terenie niech sobie pali ale w mieście? Był czas gdy na trasie palił 16 a w mieście ok 18l i pasowało. Ale traz głow mnie boli jak pomyślę że przejechanie 100km kosztuje mnie od 50 do 60 zł. Podejżewam odparownik w instalacji, może jekieś zanieczyszczenia się dostały i źle funkcjonuje. W warsztakie kumple mi ustawiali mieszankę gazu wg pomiaru spalin i tak nic to nie dało. Jak go przydławiłem to się dusił ale i tak palił swoje więc mu spowrotem dodałem. Ale może po brodzeniach dostał się do odparownika syf i mi bruździ?
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Instalka była regulowana, ale jak się dowiedziałem u kolegi biegłego w instalacjach mogło coś się dostać do odparownika i powodować nacisk na membranę i otwieranie zaworu a tym samym i większe spalanie. benzyny to mu tyle nie daję żeby sprawdzić ile pali bo gaźnik mam w stanie raczej kiepskimPrzemekslaw pisze:Faktycznie dużo..A nie wiesz czy na benzynie tez tyle pali?? bo moze instalka wymaga regulacjii a moze to cos jeszcze poważniejszego...

GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
A wylewałeś syf z parownika? I jeszcze pytanie ile jeźdezisz na tym samym parowniku? Bo jeśli już zrobiłeś parę niezłych tysięcy, w tym dużo po terenie to może czas na wymianę parownika? Albo przynajmniej na gruntowne czyszczenie - chociaż znam takich co mówią że tego się nie czyści, tylko odrazu wymienia i to na jak najlepszy
błąd wieszcza...jest:A imię jego czterdzieści i cztery...
powinno być:A imię jego cztery na cztery!
powinno być:A imię jego cztery na cztery!
Ogromnych odległości nie przebyłem ale w błocie bywał. W najbliższym wolnym czasie przeczyszczę parownik i zobaczymy co dalej.Babol pisze:A wylewałeś syf z parownika? I jeszcze pytanie ile jeźdezisz na tym samym parowniku? Bo jeśli już zrobiłeś parę niezłych tysięcy, w tym dużo po terenie to może czas na wymianę parownika? Albo przynajmniej na gruntowne czyszczenie - chociaż znam takich co mówią że tego się nie czyści, tylko odrazu wymienia i to na jak najlepszy
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
co to za instalacjajac.uaz pisze:W terenie niech sobie pali ale w mieście? Był czas gdy na trasie palił 16 a w mieście ok 18l i pasowało. Ale traz głow mnie boli jak pomyślę że przejechanie 100km kosztuje mnie od 50 do 60 zł. Podejżewam odparownik w instalacji, może jekieś zanieczyszczenia się dostały i źle funkcjonuje. W warsztakie kumple mi ustawiali mieszankę gazu wg pomiaru spalin i tak nic to nie dało. Jak go przydławiłem to się dusił ale i tak palił swoje więc mu spowrotem dodałem. Ale może po brodzeniach dostał się do odparownika syf i mi bruździ?

- paranoic_killer
- chiquito83
1.szczelnosc instalacji+efekty zapachowe 2.jakosc gazu(ogromne znaczenie) 3.czy przypadkiem butla nie jest wypelniona w 1/2 wodą ,to sie zdarza(gaz jest czasami zawodniony,i ogolnie brudny) 4regulacja reduktora(stara membrama pierwszego stopnia!) ...........................................................................5.nadmierne zuzycie gazu nie zwiazane z instalacjaLPG:duze opory toczenia(hamulce.opony,mosty,)zbyt duze obciazenie pojazdu.....po prostu koń nie ciągnie itd itp
moglbym jeszcze ale juz nie chce 

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- chiquito83
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- paranoic_killer
Sprawdzę gażnik i kolektor. W sobotę rozebrałem parownik gazu no i membrana wygląda tak sobie. Chyba ją w któtce wymienię. Czy membrana również może mieć większy wpływ na spalanie?p69k pisze:podociągaj śruby na kolektoże i gazniku , sprawdź szczelnośc na przewodzie podciśnienia wspomagania , zatankuj do pełna , przejedź 100 km , dotankuj ,następne 100, regulacja dotankuj itd.
Ja zszedłem do 14- 15l na trasie
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
Stwardniała to ona raczej nie jest. Jest trochę jakby rozciągnięta i u dołu gdzie syf od gazu miał z nią kontakt trochę przesiąknięta tym olejem. Noewj nie widziałem więc nie wiem jak powinna wyglądać.Didymos pisze:Jak membrana jest stara i stwardniała to oczywiście może mieć wpływ i na spalanie, i na dynamikę
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
zobacz pod swiatlo czy nie ma jakiejs dziurki minimalnej nawetjac.uaz pisze:Stwardniała to ona raczej nie jest. Jest trochę jakby rozciągnięta i u dołu gdzie syf od gazu miał z nią kontakt trochę przesiąknięta tym olejem. Noewj nie widziałem więc nie wiem jak powinna wyglądać.Didymos pisze:Jak membrana jest stara i stwardniała to oczywiście może mieć wpływ i na spalanie, i na dynamikę

-
-
Membrana jest z natury rzeczy tak na wygląd trchę sflaczała. Jak męczysz auto w terenie, to warto wyprowadzić odpowietrzenie przestrzeni znad membrany 1 stopnia gdzieś wyżej, coby żaden syf się nie dostawał. Ja zrobiłem to tak:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=15753
Szósty post w tym temacie.
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=15753
Szósty post w tym temacie.
-
- jestem tu nowy...
Re: UAZ z LPG - duże spalanie
witam moj uaz pali 30 na 100 ale brakuje mu mocy gdy odkrece zawor jest silny ale pali 40 na 100 instalacja ma maly przebieg te silniki sa paliwozerne 

-
-
Też toczyłem wojnę z parownikiem był stary zamontowany ok 10 lat temu.Czyściłem syfy, regulowałem obroty i nic. Szarpał na trójce jak sie wolniej jechało i ogólnie dawal w d.. a palił ile chciał.
W sierpniu wymieniłem parownik na nowy wraz z przewodami u dobrego gazownika i kłopoty się skończyły, szybcie się zbiera, silnik lepiej pracuje, nie gaśnie nie zmienia obrotów i nie szarpie co bardzo wk..riwało.
Problem jest jeden że wymieniłem butlę w 60 l na 80 l natomiast wskaznik został przełożony z 60-tki i przekłamuje.W czasie tankowania wchodzi znacznie mniej gazu niz wynika ze wskazań, ale podobno to można zrobić.Radze wymienić parownik dobrze ustawić nie grzebać bez potrzeby i powinno byc ok.Na razie notuje przebieg od pełniego tankowania do następnego pełnego zobacze ile wyjdzie.
W sierpniu wymieniłem parownik na nowy wraz z przewodami u dobrego gazownika i kłopoty się skończyły, szybcie się zbiera, silnik lepiej pracuje, nie gaśnie nie zmienia obrotów i nie szarpie co bardzo wk..riwało.
Problem jest jeden że wymieniłem butlę w 60 l na 80 l natomiast wskaznik został przełożony z 60-tki i przekłamuje.W czasie tankowania wchodzi znacznie mniej gazu niz wynika ze wskazań, ale podobno to można zrobić.Radze wymienić parownik dobrze ustawić nie grzebać bez potrzeby i powinno byc ok.Na razie notuje przebieg od pełniego tankowania do następnego pełnego zobacze ile wyjdzie.
Edgar z Gór.
- losiek
- Kontaktowanie:
to se najpiew zawory wyreguluj, a pozniej cisnienie sprawdź.rysiekkolanus pisze:witam moj uaz pali 30 na 100 ale brakuje mu mocy gdy odkrece zawor jest silny ale pali 40 na 100 instalacja ma maly przebieg te silniki sa paliwozerne