Wentylator - dlaczego przed chłodnicą?
Moderator: Student
Wentylator - dlaczego przed chłodnicą?
Dlaczego wentylatory elektryczne chłodnicy montowane są przed chłodnicą? Czy tylko z braku miejsca? Ja zakładam dwa w miejscu starego oryginalnego na pompie i myślę że po wjeździe w wodę nie włączą się, ponieważ wtedy znacznie spada temperatura w układzie chłodzenia. Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
przed chłodnicą powietrze jest chłodniejsze niż za, więc ma więkaszą gęstość. Przy tych samych obrotach wiatrak przetłoczy więc większą ilość masę powietrza, która jest w stanie zabrać więcej ciepła.Więc takie rozwiązanie ma większą sprawność. Tyle teoria.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )
Ja mam elektryczny wiatrak od strony silnika ...pomimo tego zamontowany mam czujnik temperatury- jak wjezdzam do wody- temp spada i wentylator sie wylancza....polecam bo nie ciagnie syfu w chlodnice bo jak caly czas dziala wentylator to chlodnica ciagnie jak odkurzacz caly syf ktory ma przed soba....
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jarcion pisze:przed chłodnicą powietrze jest chłodniejsze niż za, więc ma więkaszą gęstość. Przy tych samych obrotach wiatrak przetłoczy więc większą ilość masę powietrza, która jest w stanie zabrać więcej ciepła.Więc takie rozwiązanie ma większą sprawność. Tyle teoria.
Pozdrawiam

o [cenzura]...
ale fajna ściema

#noichuj
- bilans
- Kontaktowanie:
odp
a dałeś przed czy za ?GAZFAN pisze:Ja mam w Gaziku (silnik uaz/wolga) dwa wentylatory z poloneza. Włączane i wyłączane ręcznie. Wyrabiają i mam możliwość wyłączenia przed wjazdem do wody o nie już gdy w niej jestem sam miałby się wyłączyć...
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Re: odp
bilans pisze:a dałeś przed czy za ?GAZFAN pisze:Ja mam w Gaziku (silnik uaz/wolga) dwa wentylatory z poloneza. Włączane i wyłączane ręcznie. Wyrabiają i mam możliwość wyłączenia przed wjazdem do wody o nie już gdy w niej jestem sam miałby się wyłączyć...

stary temat a wlasnie jestem na jego etapie. zeby sie nie narazac na odpowiedzi w stylu "ee to juz bylo" probuje go ciagnac
Pzy oryginalnym silniku i chlodnicy uaza, cce miec wentylator elektryczny
Mam kilka opcji:
1. demontaz oryg. smigla z pompy i wstawienie wentylatora za chlodnice pomiedzy silnik (tak chce zrobic ale mi sie wetylator nie miesci - taki spory z lancii mam)
2. pozostawic oryginalne smiglo z pompy wodnej i zalozenie ww.wentylatora przed chlodnica i pchac nim powietrze (ale po wjechaniu do wody smiglo idealnie rozchlapuje wode po calej komorze silnika-trza by oslone wystrugac)
3. pomysla z 2 wentylatorami z poloneza - tylko jak to umiejscowic....

Pzy oryginalnym silniku i chlodnicy uaza, cce miec wentylator elektryczny
Mam kilka opcji:
1. demontaz oryg. smigla z pompy i wstawienie wentylatora za chlodnice pomiedzy silnik (tak chce zrobic ale mi sie wetylator nie miesci - taki spory z lancii mam)
2. pozostawic oryginalne smiglo z pompy wodnej i zalozenie ww.wentylatora przed chlodnica i pchac nim powietrze (ale po wjechaniu do wody smiglo idealnie rozchlapuje wode po calej komorze silnika-trza by oslone wystrugac)
3. pomysla z 2 wentylatorami z poloneza - tylko jak to umiejscowic....
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
Trochę lipa,bo łopaty są ukształtowane do odpowiedniego kierunku obrotów.pilmar pisze:Kierunek dmuchania jest łatwo zmienić;odwrotnie śmigło lub przewody + na - w silniczku.Ale to chyba nie główny powód?
Poza tym:wentylator za chłodnicą powinien mieć tunel,co powieksza gabaryt.
Wentyl przed chłodnicą ma tylko stelaż.Mają to bodaj małe francuzy /AX?/.Osobiście zapodałem przed chłodnicą wenta z beemwe.Ma takie j.ebnięcie,że sam lata...Ale chłodnica jest traktorowa /nie oryginał/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
z tego co w garazu znalazlem to widzi mi sie takie rozwiazanie:
chlodnica oryginalna z uaza, nastepnie (prosze szanownej wycieczki:) ) sa 2 wentylatory z seicento (male sa ale jeden nad drugim), a potem juz tylko pompa wody a dalej silnik (a to niespodzianka co nie?:))
chlodnica oryginalna z uaza, nastepnie (prosze szanownej wycieczki:) ) sa 2 wentylatory z seicento (male sa ale jeden nad drugim), a potem juz tylko pompa wody a dalej silnik (a to niespodzianka co nie?:))
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
no, szczegolnie ze kaloryfer ma prawie 50 cm wysokosci (48 chyba od podstawy do gorego zbiornika) a wiatraczki z seja fi 26 cm i glebokosc 12, 5 cm z silniczkiem. Tylko czy jest sens robic cos w rodzaju kryzy, kierownicy nadmuchu aby powietrze bylo ciagniete tylko przez obszar chlodnicy? chociaz przy tej powierzchni... jak sadzicie?
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88