AFGANY- naprawa
Moderator: Student
AFGANY- naprawa
witam,
1) mam do kupiena takie mosty za 1000zł, oba są zepsute,
przypuszczalnie łożyska i atak z kołem tależowym poleciały,
-jakie są przybliżone koszty naprawy?
-jaka jest dostępność części?
-co najczęściej psuje się w nich?
2) jaki koszt jest przerobienia hamulców na tarczowe?
z czego zaadaptować tarcze, zaciśki?
z góry dziękuję za pomoc pozdro,
szukam samuraia!!!
mam u siebie afgany jezeli to tylko łożyska to spox ale jeżeli coś jest z przegubami bądź coś w zwolnicach to koszt remontu nie odbiega wiele od kupna mostów regenerowanych co i tak nie daje gwarancji że będą w super stanie w uazie jak z większością części loteria... 

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

- Bogdan 4x4
-
Re: AFGANY- naprawa
koszt części do tarczówek tj. przód+tył= 500zł, (nowe tarcze suzuki + używane zaciski)nowicjusz pisze:witam,
Robocizna własna- przerabiałem

coś działać trza, kupców na suzuke ni ma więc trzeba ją modyfikować dalej, nowy motor taż będzie td.Miras M pisze:Widze że chcesz zmotać afgany do suczki
Pamiętaj że afgan ma szybsze przełożenie (5,38 ) od Twoich mostów (5,86) i że nie będziesz miał w nim już blokady
A sprzedający powinien dac rozmontować te mosty skoro i tak są już zepsute, inaczej pewnie coś kręcikota w worku nie kupuj!
ale puki co to nic się nie dowiedziałem co do ceny i dosępnosci części,
a czy opony silverstony 35' te mosty wytrzymają?
szukam samuraia!!!
skąd wiesz ze nie bedzie blokady- wiele afganow ma blokady krzywkoweMiras M pisze:Widze że chcesz zmotać afgany do suczki
Pamiętaj że afgan ma szybsze przełożenie (5,38 ) od Twoich mostów (5,86) i że nie będziesz miał w nim już blokady
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
np. końcówki drążków nowe a niektóre mają zerwane gwinty np. uszczelka pod pokrywę zaworów ze sklepu nówka a przycinać trzeba i nie zawsze pasuje np. sworznie zwrotnicy fabrycznie nowe a pękają przy montażu np. regenerowane mosty bez ataku przykładów bez liki to jest po prostu UAZhomikk pisze:może przykłady jakieś ?mudder pisze: w uazie jak z większością części loteria...
w sumie 1353 KM 

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
35' napewno nie...bedziesz mielił/chociaż tez zalezy od motoru/ ale wydaje mi sie ze na te mosty to za dużonowicjusz pisze:coś działać trza, kupców na suzuke ni ma więc trzeba ją modyfikować dalej, nowy motor taż będzie td.Miras M pisze:Widze że chcesz zmotać afgany do suczki
A sprzedający powinien dac rozmontować te mosty skoro i tak są już zepsute, inaczej pewnie coś kręcikota w worku nie kupuj!
ale puki co to nic się nie dowiedziałem co do ceny i dosępnosci części,
a czy opony silverstony 35' te mosty wytrzymają?

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
eeeeeee tam - ja mam silverstony do afganów i do silnika wołgi w gazie już od dobrych kilku lat i jakoś nic mi się nie ukręciło czy wysypało. Gdyby nie trudność z blokadami (jedna tak c.a. w cenie kpl. mostu) byłyby to naprawdę fajne mościki.Przemekslaw pisze:
35' napewno nie...bedziesz mielił/chociaż tez zalezy od motoru/ ale wydaje mi sie ze na te mosty to za dużo![]()
Jak to miło i wesoło gdy kangury skaczą wkoło...
jasne ze ma wplyw i to zasadniczy. Lekka suzuka z zwylkymi mostami uaza zamiata na 33' kolach i motorze 2,0 i nic nie mieli, to afgan poradzi bezproblemowo, zreszta nawet w ciezkim uazie afgany z 35' kolami robia bez zadnych problemow
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- chiquito83
Hmmm a czy te ladne pare lat to ten gaz nie stoi kolo ujecia wody oligocenskiej na ursynowiezetor pisze:eeeeeee tam - ja mam silverstony do afganów i do silnika wołgi w gazie już od dobrych kilku lat i jakoś nic mi się nie ukręciło czy wysypało. Gdyby nie trudność z blokadami (jedna tak c.a. w cenie kpl. mostu) byłyby to naprawdę fajne mościki.Przemekslaw pisze:
35' napewno nie...bedziesz mielił/chociaż tez zalezy od motoru/ ale wydaje mi sie ze na te mosty to za dużo![]()

Pozdrawiam
Lukasz
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Miał, jak śniegu nie byłoPrzemekslaw pisze:Ma chyba wyciek z cylinderków...
BTW: Nie myślałem że afgany są zdolne wytrzymac 35'...a zwykłe mosty tez tak potrafią![]()
![]()

Afgany przez zwolnice mają inaczej rozwiązaną kinetykę, połośka może wytrzymać więcej, mechanizm różnicowy jest mniejszy i grubszy a poza tym w porównaniu z normalną półośką, ta jest "na oko" grubsza. Pozostaje tylko kwestia materiałów ale to w ruskich wynalazkach loteria...
I jeszcze jedno co do tych kółek - wspomaganie jest tutaj baaardzo potrzebne

Jak to miło i wesoło gdy kangury skaczą wkoło...