PODNIESIENIE MOCY!
Moderator: Student
PODNIESIENIE MOCY!
Cześć! Jestem nowy! Mam Uaza od roku zrobiłem blacharke i małe przeróbki! Czy ktoś doradzi mi jak podnieść moc w moim UAZIE!
Rocznik 90 orginalny,prawdopodobnie podpalone zawory pali 20-25l. i rozwija 105km.bez gazu ale mam zamiar założyć,słyszałem coś o głowicy z Wołgi.

Za małolata laliśmy eter do paliwa w naszych OGARACH...ale miały moc!!!:):):):)
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Re: PODNIESIENIE MOCY!
Mam rozumieć że masz oryginalny silnik UAZa na gażniku jednogardzielowym? Jeśli tak to to samo miałem u siebie z tym że kupilem silnik do remontu i zrobiłem tak: Generalny remont tzn. nowy wał,panewki, tłoki,pierścienie,szklanki,wałek rozrządu,zawory,pompa olejowa. Fabryczny UAZ a jeszcze dodatkowo przeznaczony dla wojska nie jest przystosowany do etyliny 94 lub95,poprostu ma za mały stopień sprężania który jest odpowiedni dla paliwa niskooktanowego.Więc tak nie można by jeżdzić bo auto by żarło paliwo a mocy brak.Paliwa nisko oktanowego teraz nigdzie nie mozna dostać.Jedyne co mogłem zrobić to podnieść stopień sprężania.ksewcio pisze:Cześć! Jestem nowy! Mam Uaza od roku zrobiłem blacharke i małe przeróbki! Czy ktoś doradzi mi jak podnieść moc w moim UAZIE!Rocznik 90 orginalny,prawdopodobnie podpalone zawory pali 20-25l. i rozwija 105km.bez gazu ale mam zamiar założyć,słyszałem coś o głowicy z Wołgi.
Podniesienie stopnia spreżania uzyskałem po przez splanowanie głowicy o 2,15mm[dane od kolegi który taki zabieg robił przy swoim].Następnie zmiana gażnika na dwugardzielowy WEBER pochodzącego od NYSY. Najważniejsze ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu na 8st.[byle nie na słuch].I dopiero samochód tak na prawdę zaczął jeżdzić. Prędkość maksymalna jaką uzyskałem bez problemu na asfalcie z zapiętym przednim wałem[oczywiście sprzęgiełka wył.] nie jest mi dokładnie znana ponieważ licznik ma skalę do120km/h a po jego zamknięciu czułem że auto jeszcze przyspieszało.Nie wiem jakie spalanie na asfalcie bo żadko po nim jeżdżę,natomiast w terenie dośc trudnym z 4x4 ale bez reduktora napewno nie wiecej niż 18-20 litr/100km. POZDRAWIAM!
W TERENIE Nissan Patrol GR 2.8 NA ASFALCIE BMW 320I 24V 150KM.
- paranoic_killer
A tak z ciekawości- do czego ci ta moc potrzebna? Żeby po czarnym śmigac czy w terenie? Jeśli chodzi o głowice z wołgi to spotkałem się z opiniami że na przeprawówkę niezbyt dobry pomysł, bo mocy na niskich obrotach nie ma. Tylko tak słyszałem nie miałem z tym do czynienia więc mnie nie kamienujcie
Jeśli chcesz go na przeprawówkę robić to ja bym diesla tam wmotał- andorię turbo i będziesz miał z czachy- moc większa i wogóle ludzie sobie chwalą. A jak do śmigania po czarnym to lepiej sobie crv-kę kup... 

Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
Hmmm....czapa z Wołgi dobra jest...a najlepiej silnik wołgi:):) Co do tej Andorki to jak zwykle się nie zgodzę!!!!:):):) Zgodze się natomiast, że musisz odpowiedzieć sobie na zaj...ście ważne pytanie.....PO CO CI TA MOC??:):) Pomóż sobie pomóc:):):)paranoic_killer pisze:A tak z ciekawości- do czego ci ta moc potrzebna? Żeby po czarnym śmigac czy w terenie? Jeśli chodzi o głowice z wołgi to spotkałem się z opiniami że na przeprawówkę niezbyt dobry pomysł, bo mocy na niskich obrotach nie ma. Tylko tak słyszałem nie miałem z tym do czynienia więc mnie nie kamienujcieJeśli chcesz go na przeprawówkę robić to ja bym diesla tam wmotał- andorię turbo i będziesz miał z czachy- moc większa i wogóle ludzie sobie chwalą. A jak do śmigania po czarnym to lepiej sobie crv-kę kup...
http://www.mudmasters-4x4.com
[quote="tomek4x4"][quote="ksewcio"]Cześć! Jestem nowy! rozrządu,zawory,pompa olejowa. przeznaczony dla wojska nie jest przystosowany do etyliny 94 lub95,poprostu ma za mały stopień sprężania który jest odpowiedni dla paliwa niskooktanowego.Więc tak nie można by jeżdzić bo auto by żarło quote]
podepne się z małym pytaniem
też mam uaza z 90 roku oryginał z polycyji
i się zastanawiam czy zalanie et 98 wyrządzi mu wielką krzywdę.zaraz mnie objedziecie że gniazda zaworów się powypalają itp. ale mam dostęp do 98 po 3 zeta.i co?
podepne się z małym pytaniem
też mam uaza z 90 roku oryginał z polycyji

UAZ 469B,k260
no i nic...KOMAR62 pisze:podepne się z małym pytaniem
też mam uaza z 90 roku oryginał z polycyjii się zastanawiam czy zalanie et 98 wyrządzi mu wielką krzywdę.zaraz mnie objedziecie że gniazda zaworów się powypalają itp. ale mam dostęp do 98 po 3 zeta.i co?
lpg ma ponad ponad 110
no ale gniazda rzeczywiscie sie ida walic w tempie zastraszajacym

ma jakiś sens dolewnie tego dodatku co co to można zakupić na stacji?wupasek pisze:no i nic...KOMAR62 pisze:podepne się z małym pytaniem
też mam uaza z 90 roku oryginał z polycyjii się zastanawiam czy zalanie et 98 wyrządzi mu wielką krzywdę.zaraz mnie objedziecie że gniazda zaworów się powypalają itp. ale mam dostęp do 98 po 3 zeta.i co?
lpg ma ponad ponad 110
no ale gniazda rzeczywiscie sie ida walic w tempie zastraszajacym
UAZ 469B,k260
ja dolewam.. ale czy cos daje to nie wimKOMAR62 pisze:ma jakiś sens dolewnie tego dodatku co co to można zakupić na stacji?

wupasek pisze:ja dolewam.. ale czy cos daje to nie wimKOMAR62 pisze:ma jakiś sens dolewnie tego dodatku co co to można zakupić na stacji?
więc może i ja doleję to chociarz będę miał głowę spokojniejszą że to niby coś pomaga

a tak poważnie to dzięki bardzo.
UAZ 469B,k260
Związki potasu mają zastąpić czteroetylek ołowiu który byl stosowany drzewiej do wachy w celu uzyskania liczby oktanowej i zapobieganiu spalania stukowego ,wiec lać się ten zajzajer powinno i to więcej niż piszą chyba że gdzieś by się dało załatwić czteroetylek ołowiu to by była rewelka
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii