Co się bardziej opłaca
Moderator: Student
Co się bardziej opłaca
Zastanawiam się nad zmianą silnika w uazie jak uważacie co lepsze przekładka silnika czy instalacja gazowa i jakie mogą być tego koszty eksploatacji
aha i podkreślam , że on ma służyc do jazdy w terenie
aha i podkreślam , że on ma służyc do jazdy w terenie
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Powiem tak silnik moge mieć za 700 zł a ta instalacja może nie być wbita bo on do lasu idzie będę tam nim jeździł bo nie mam prawka i jeszcze do niego cztery lata więc tata i ja wymyśliliśmy że kupimy diesla i do lasu będzie jeździł na opale , znajomy mi mówił że bałby sie do uaza założyć instalacje gazową tylko że jak by był silnik merola to już bym miał wspomaganie 

- paranoic_killer
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- Slawquu
- Kontaktowanie:
paranoic_killer pisze:Ja na twoim miejscu bym namotał do uaza andorię- sam mam gaz w swoim i przeklinam ta instalację, tego co ją wymyślił, założył i całą jego rodzinę 3 pokolenia wstecz!!
wiesz u ciebie to lezy problem nie w tym ze jest instalacja, ale w jej stanie, sam wiesz dobrze jak to wyglada, jak byś zalozyl nowa tak jak trzeba to i by nie bylo problema
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
- Slawquu
- Kontaktowanie:
faziuaz pisze:.......a cuż to cię, aż tak, do gazu zniechęciło?????paranoic_killer pisze:Ja na twoim miejscu bym namotał do uaza andorię- sam mam gaz w swoim i przeklinam ta instalację, tego co ją wymyślił, założył i całą jego rodzinę 3 pokolenia wstecz!!
nie zniecheciło tylko ma ze sie brzydko wyraze do dupy instalacje LPG, przez co syf nie chce za bardzo palic nawet
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
No to jak możesz mieć silnik za 700zł i kogoś kto ci to wszystko zmota za niewielkie pieniadze to bierz i śmigaj na opale, gorzej jak bedziesz chciał wyjechać poza laswojo pisze:Powiem tak silnik moge mieć za 700 zł a ta instalacja może nie być wbita bo on do lasu idzie będę tam nim jeździł bo nie mam prawka i jeszcze do niego cztery lata więc tata i ja wymyśliliśmy że kupimy diesla i do lasu będzie jeździł na opale , znajomy mi mówił że bałby sie do uaza założyć instalacje gazową tylko że jak by był silnik merola to już bym miał wspomaganie

Przekalkuluj i sam dojdziesz do wniosku

UAZ '78
:)2

Jeżdzić na redbulu czy na gazie bez wbitej instalacji - ja bym wybrał pierwsze tego w dowodzie nie widać
Prędzej policmajster dopatrzy się że masz instalacje gazowa niz gnojowicę w zbiorniku
Sprawa druga skąd w lesie gaz - od gajowego Gugały??
Merol robił też diesle
powiem więcej robi nadal
Wspomaganie to będziesz miał jak sobie jeszcze przekładnie zamontujesz
Jak jest diesel zostaw diesla - bawić sie w opał przy okazjonalnym jeżdzeniu
Jak diesel padaka wywalić wsadzić benzyne i tak samo jak mało bedzie jeżdził to po co gaz
Prędzej policmajster dopatrzy się że masz instalacje gazowa niz gnojowicę w zbiorniku
Sprawa druga skąd w lesie gaz - od gajowego Gugały??
Merol robił też diesle

Wspomaganie to będziesz miał jak sobie jeszcze przekładnie zamontujesz

Jak jest diesel zostaw diesla - bawić sie w opał przy okazjonalnym jeżdzeniu

Jak diesel padaka wywalić wsadzić benzyne i tak samo jak mało bedzie jeżdził to po co gaz
"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
"Bo faktycznie żeby gaz w uazie dobrze robił to musi być dobra instalka a taka kosztuje. "
Ja mam najtańsza zapewne bo zakładan jeszcze za czasów świetności mojego uaza w policji (znaczy to co zostało czyli butla i parownik bo reszta była wycięta przed przetargiem
mixer zrobiłem sam ) śmiga jak ta lala zero problemów jak coś nie idzie to się śrubę odkręca i wio
Ja mam najtańsza zapewne bo zakładan jeszcze za czasów świetności mojego uaza w policji (znaczy to co zostało czyli butla i parownik bo reszta była wycięta przed przetargiem

"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Podstawowe pytanie ktorego merola masz za te 700złwojo pisze:AKURAT Z PRZEKŁADKĄ TO NIE BĘDZIE PROBLEMÓW CZYLI MÓWICIE ŻEBY WSADZAĆ DIESLA MEROLA

Polecam nie mniej jak 240 D od 123, mial jakies 72KM i 137Nm po wyjechaniu z fabryki, teraz .....

Mozesz to zmotac ze skrzynia uaza - sa gotowe flansze lub ze skrzynia merola ale to juz trzeba przerabiac reduktor, dorabiac conieco i kombinowac...
Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
Jak będziesz robił malutkie przebiegi po lesie koło domu, to kasę wydaj lepiej na paliwo, a nie na przeróbki. Z tym zawsze zdążysz, a jak za rok się okaże, że cie w UAZie wku..ia wszystko i będziesz chciał się go pozbyć, to nie będziesz żałował zainwestowanych pieniędzy.
Pojeździć, niech wytrzęsie dupę i poobija łapki, a potem motać.
Pojeździć, niech wytrzęsie dupę i poobija łapki, a potem motać.
"Szanuj zieleń i ty możesz zostać ...partyzantem"
- paranoic_killer
jesli ja bym zkladal ropniaka to napewno nie od merca, stare ciezkie i duzo palonce klekoty, zapodalbym od sprintera 2.9 albo LT 2.4 ew. KIA 2.7 , ale nikt nienamowil by mnie ma merca z beczki, w zyciu
, a nadoria tak samo ciezka a zeby wgrzebac pare koni to tzreba turbo i intercoller zkladac i pompe na max wydajnosc ustawic ale to tez nie to

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

Ja ostatnio ujeżdżam LT-ka i przyznam, że silnik razem ze skrzynią chętnie bym widział w uazie. Skrzynia 1,2,3,4 krótkie jak w UAZie, a 5 jako nadbieg. No i długi dostawczak z silnikiem 2,5 pali średnio ok 8 litrów.
Ale raczej koszt zakupu takiego sprzęta mija się z celem.
"Szanuj zieleń i ty możesz zostać ...partyzantem"
znajomy ma w uazie 2.9 sprintera ze srzynia uaza i sobie chwali a komputer tylko do wtrysku, drugi znajomy ma w gazie od LT ze srzynia patrola i ten to dopiero wymiataAndreos pisze:Ja ostatnio ujeżdżam LT-ka i przyznam, że silnik razem ze skrzynią chętnie bym widział w uazie. Skrzynia 1,2,3,4 krótkie jak w UAZie, a 5 jako nadbieg. No i długi dostawczak z silnikiem 2,5 pali średnio ok 8 litrów.
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

Problem w tym że sprawa z opałem nie jest tak różowa :/ w polsce z jakością paliwa bywa różnie, więc może sie tak zdażyć że na tym opale w ogóle do lasu nie dojedziesz, w najlepszym wypatku zapcha ci filtr paliwa, albo padną ci końcówki wtryskiwaczy razem z pompą, albo tak zasiarczy ci silnik że znowu bedziesz sie musiał przesiąść na uazowski. Gdyby jakoś opału w polsce była gwarantowana (hehehe o czym ja mówie) to by sie może opłacało, ale ja bym nawet nie ryzykował mieszania 1:1 OO i ON