odciągarka oleju
Moderator: Student
odciągarka oleju
W moim Uazie przerobionym na amfibię nie bardzo mam możliwość łatwego dostępu do korków spustowych oleju w silniku i skrzyni/reduktorze. Dlatego wymyśliłem sobie, że zastosuję pomkę ręczną lub elektryczną do odciągania oleju i ew. na korki spustowe założę na stałe węże wyprowadzone w łatwo dostępne miejsca za pomocą których operację (wymiany oleju) będę mógł w miarę prosto realizować. W związku z tym pytanie czy tego typu pomki działają, czy ktoś je stosował i jakie problemy mogą mnie spotkać przy takim rozwiązaniu. Bardzo będę wdzięczny za wszelkie uwagi lub sugestie. Pozdrawiam
rybak
Re: odciągarka oleju
uadam pisze:W moim Uazie przerobionym na amfibię nie bardzo mam możliwość łatwego dostępu do korków spustowych oleju w silniku i skrzyni/reduktorze. Dlatego wymyśliłem sobie, że zastosuję pomkę ręczną lub elektryczną do odciągania oleju i ew. na korki spustowe założę na stałe węże wyprowadzone w łatwo dostępne miejsca za pomocą których operację (wymiany oleju) będę mógł w miarę prosto realizować. W związku z tym pytanie czy tego typu pomki działają, czy ktoś je stosował i jakie problemy mogą mnie spotkać przy takim rozwiązaniu. Bardzo będę wdzięczny za wszelkie uwagi lub sugestie. Pozdrawiam
Mam podobne obawy co Rafał D, olej może nie schodzić do końca, bo nigdy nie dopasujesz wężyka idealnie do najnizszego punktu miski czy skrzynii syf będzie zostawał na dnie.Dolejesz nowy a on jakby juz był trochę zużyty

Ale osobiście o takim patencie jeszce nie słyszałem. Jak zrobisz i będzie

UAZ '78
:)2

wiekszosc nowych samochodow ma miski olejowe przystosowane do odsysania oleju przez bagnet - miska jest tak wyprofilowana ze rurka bagnetu schodzi w jej najnizszym punkcie dlatego tez wszystkie syfy mozna lepiej odessac niz w przypadku spuszczania poprzez korek.
Co to za problem przerobic bagnet w uazie - bo dla mnie zaden

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Czy miska w uazie jest tak wyprofilowanaBart03 pisze:wiekszosc nowych samochodow ma miski olejowe przystosowane do odsysania oleju przez bagnet - miska jest tak wyprofilowana ze rurka bagnetu schodzi w jej najnizszym punkcie dlatego tez wszystkie syfy mozna lepiej odessac niz w przypadku spuszczania poprzez korek.

Wydaje mi się Bart ze to dużo motania.
Jeżeli widziałeś takie patenty w Uazie i działało to pewnie działało

UAZ '78
:)2

Stosuje się przecież wysysarki do olejów w różnych warsztatach.
Urządzenie jest popularne,jego feler w tym wypadku polega jednak na tym,że nie ma tam żadnych pomp,natomiast przed użyciem trzeba je "nabić" sprężonym powietrzem-co w warunkach pozawarsztatowych jest nie realne.
Natomiast sam proces wysysania przez bagnet jest very ok i nie jest prawdą,ze zostają jakieś syfy,czy że nie da się wyssać do końca-kiedyś zrobiliśmy experyment i po wysysaniu odkręciliśmy jeszcze korek-poszła naprawdę znikoma ilość.
Parę uwag:
-w silnikach merca nie potrzeba sondy:rurka bagnetu siega do spodu miski
-w charakterze sond stosuje się różnej średnicy rurki elastyczne /ale niezbyt gietkie/;wsuwając taką sondę w rurkę wyraznie wyczuwa sie dno miski.
-wiadomo,ze przy wymianie olej musi być ciepły-skraca to proces:dobra wysysarka w mig załatwia się z paroma litrami.
Patent faziego z pompą od wspomagania jest ok,pod warunkiem że nie szkoda nam tej pompki.
Węże na stałe podłączone do miski:porażka /korzeń pod wodą/ i wcale nie wygodniejsze niż odkrecenie korka.
Urządzenie jest popularne,jego feler w tym wypadku polega jednak na tym,że nie ma tam żadnych pomp,natomiast przed użyciem trzeba je "nabić" sprężonym powietrzem-co w warunkach pozawarsztatowych jest nie realne.
Natomiast sam proces wysysania przez bagnet jest very ok i nie jest prawdą,ze zostają jakieś syfy,czy że nie da się wyssać do końca-kiedyś zrobiliśmy experyment i po wysysaniu odkręciliśmy jeszcze korek-poszła naprawdę znikoma ilość.
Parę uwag:
-w silnikach merca nie potrzeba sondy:rurka bagnetu siega do spodu miski
-w charakterze sond stosuje się różnej średnicy rurki elastyczne /ale niezbyt gietkie/;wsuwając taką sondę w rurkę wyraznie wyczuwa sie dno miski.
-wiadomo,ze przy wymianie olej musi być ciepły-skraca to proces:dobra wysysarka w mig załatwia się z paroma litrami.
Patent faziego z pompą od wspomagania jest ok,pod warunkiem że nie szkoda nam tej pompki.
Węże na stałe podłączone do miski:porażka /korzeń pod wodą/ i wcale nie wygodniejsze niż odkrecenie korka.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Cholerka-niedoczytuję
Jak to jest amfibia-to chyba faktycznie najlepsze będą wężyki /rurki/ zamiast korków....
I jakieś zaworki po drodze i jakaś pompka niezależna od pracy siln głównego /elektryczna,wyporowa/.Paliwowa od wtrysku chyba nie da rady....

Jak to jest amfibia-to chyba faktycznie najlepsze będą wężyki /rurki/ zamiast korków....
I jakieś zaworki po drodze i jakaś pompka niezależna od pracy siln głównego /elektryczna,wyporowa/.Paliwowa od wtrysku chyba nie da rady....

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Guma zbrojona da radę
Coś takiego jak do hydrauliki siłowej.
Mógłbyś zastosować przewody miedziane,ale jakiś elastyk po drodze musiałby być.Jeżeli zespół napędowy nie ma duzych drgań-to mogą być miedżki w spiralę zwinięte.

Mógłbyś zastosować przewody miedziane,ale jakiś elastyk po drodze musiałby być.Jeżeli zespół napędowy nie ma duzych drgań-to mogą być miedżki w spiralę zwinięte.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
wysysarka
Kazda metoda ma tyle samo zwolennikow co przeciwnikow. Trzeba jednak pamietac ze na korku jest magnes ktory zbiera nam te wszystkie opiłki. Wysysarką tego nie wyciągniemy. jesli miska jest zagieta, rowniez resztki oleju w niej zostana. Zawsze jednak do wysysarki potrzebne jest sprezone powietrze. Idealnym wyborem dla jej zwolennikow i przeciwnikow jest ... zlewarko-wysysarka. Tylko 2 razy drozsza.
Madruje sie bo sprzedaje m.in. te urzadzonka od 7 lat.
Seba Lodz
MAM SYNKA
GG - 1103907
MAM SYNKA

GG - 1103907
Re: wysysarka
W uazie to akurat magnesu nie widziałemsebalodz pisze:.......... Trzeba jednak pamietac ze na korku jest magnes ktory zbiera nam te wszystkie opiłki. Wysysarką tego nie wyciągniemy. jesli miska jest zagieta, rowniez resztki oleju w niej zostana.

Miska zgieta:przez korek też wszystko nie zleci /chyba,że przechył/
Z tym nabijaniem to chodzi o to,że wyobrazcie sobie,że w środku wysysarki jest balon który pompujemy.Jak juz napompujemy go na maxa i zaczniemy wypuszczać z niego powietrze,to miedzy zewn pow balonu a obudową stworzy się podciśnienie,które będzie wysysało olej.
Jeśli się mylę,to niech sebalodz poprawi...
Problem uadama jest prawdopodobnie taki:jak wymienić olej bez dobrego dostępu do spodu miski /amfibia/.Rurki są tu ok pomysłem.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl