Tłumik- od czego podejdzie?
Moderator: Student
- paranoic_killer
Tłumik- od czego podejdzie?
Mam mały problem- w moim uazie jest po poprzednim właścicielu tłumik z poloneza, który jest juz zżarty no i wóz chodzi jak czołg. Jak odpalam to wie o tym pół dzielnicy
Od czego mozna podpasować tłumik żeby ilość hałasu była do wydzierżenia no i żeby było niedrogo??

Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
Re: Tłumik- od czego podejdzie?
U mnie wymienili w pobliskim zakładzie na UAZowski. Mieli w katalogu, na drugi dzień go ściągnęli - może nie ma po co kombinować?paranoic_killer pisze:Mam mały problem- w moim uazie jest po poprzednim właścicielu tłumik z poloneza, który jest juz zżarty no i wóz chodzi jak czołg. Jak odpalam to wie o tym pół dzielnicyOd czego mozna podpasować tłumik żeby ilość hałasu była do wydzierżenia no i żeby było niedrogo??
Jacko - Rzeszów
UAZ 469B 1979 ~ Oryginał
UAZ 469B 1979 ~ Oryginał
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
--------------------------------------------------------------------------------
http://www.allegro.pl/item115303714_tlumik_do_uaza.html poco kombinować tłumik masz od ręki za pare groszy
http://www.allegro.pl/item115303714_tlumik_do_uaza.html poco kombinować tłumik masz od ręki za pare groszy
ZIŁ 157 6X6 - THE POWER OF DREAMS
- RAVkrakuf
-
- Kontaktowanie:
Witajcie
Pioszecie żeby nie komibnować? OK
pojechałem na rybitywy ( giełda w krakowie ) , od znanego wszystkim dostawcy kupiłem rurę , tłumik , objemki, wieszaki itd.
Czekał mnie wyjazd ponad tyś km więc chciałem być pewnien
Tłumik nie wytrzymał nawet dojazdu w teren - spawy puściły , wylot wraz z częścią wnętrzności odpadł od puszki... szkoda gadać...
Zauważyłem od jakiegoś czasu drastyczny spadek jakości części zza wschodniej granicy ( niby oryginalnych) np. gałki w układzie kierowniczym wytrzymały ok 300km i mimo kasowania ciągle pojawiał sie tragiczny luz
szkoda gadać
na szczęscie 1100km z czego 800 bezdrożami udało sie objechać - oba UAZ'y
Pioszecie żeby nie komibnować? OK
pojechałem na rybitywy ( giełda w krakowie ) , od znanego wszystkim dostawcy kupiłem rurę , tłumik , objemki, wieszaki itd.
Czekał mnie wyjazd ponad tyś km więc chciałem być pewnien
Tłumik nie wytrzymał nawet dojazdu w teren - spawy puściły , wylot wraz z częścią wnętrzności odpadł od puszki... szkoda gadać...
Zauważyłem od jakiegoś czasu drastyczny spadek jakości części zza wschodniej granicy ( niby oryginalnych) np. gałki w układzie kierowniczym wytrzymały ok 300km i mimo kasowania ciągle pojawiał sie tragiczny luz
szkoda gadać
na szczęscie 1100km z czego 800 bezdrożami udało sie objechać - oba UAZ'y
RAV
UAZ > SJ418+springi+PS > XJ 4,0 4"/32" > Def 90/300
Jest: Dyskoteka 200tdi
UAZ > SJ418+springi+PS > XJ 4,0 4"/32" > Def 90/300
Jest: Dyskoteka 200tdi
Skoro mowa o układzie wydechowym, to i ja się z pytaniem podepnę.
W jaki sposób uszczelnić połączenie kolektora wydechowego z tłumikiem.
Kupiłem oryginalny wydech i dodatkowo ponoć oryginalny pierścień uszczelniający (wygląda jak sprasowana metalowa siatka), a i tak są silne przedmuchy na połączeniu. Jakieś sugestie, co do montażu? Prawdę mówiąc ten pierścień to mi z wyglądu od razu podpadający był.
Kupiłem oryginalny wydech i dodatkowo ponoć oryginalny pierścień uszczelniający (wygląda jak sprasowana metalowa siatka), a i tak są silne przedmuchy na połączeniu. Jakieś sugestie, co do montażu? Prawdę mówiąc ten pierścień to mi z wyglądu od razu podpadający był.
Какая жизнь - такая машина
- Grzegorz G.
Ja składałem na ten uszczelniacz i na początku rzeczywiście puszczał lekko, ale po dwóch podciągnięciach śrub pięknie się uszczelniło. Ten pierścień się musi ułożyć. No i pewnie musi być w miarę równo skręcone. Musi robić 
Części uaza są może niedokładnie wykonane, może z gównianego materiału, ale moim zdaniem projekt jest naprawdę niezły i elementy wbrew pozorom przemyślane i prze długie lata sprawdzone.

Części uaza są może niedokładnie wykonane, może z gównianego materiału, ale moim zdaniem projekt jest naprawdę niezły i elementy wbrew pozorom przemyślane i prze długie lata sprawdzone.
Grzechu_z_UAZ
Żukieta ma chyba taką samą uszczelkę (wymiar), spróbuj z polską, może będzie lepszej jakości (trochę grubsza albo co).RP pisze:Skoro mowa o układzie wydechowym, to i ja się z pytaniem podepnę.
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.
- paranoic_killer
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
Może troche zapłon źle ustawiony i buha z rury. Wtedy to nie dziwne. A zamiast nowych tłumikow lepiej kupic sobie "migomata". W mojego brata uazie padł oryginalny tłumik. skorodował na maxa. Ale 2 dni wczesniej zepsuł sie w domu bojler i było troche dobrej w miare grubej blachy troche męczenia sie ze spawaniem ale tłumik nie do zarżnięcia!! Naprawde polecam!RAVkrakuf pisze: Tłumik nie wytrzymał nawet dojazdu w teren - spawy puściły , wylot wraz z częścią wnętrzności odpadł od puszki... szkoda gadać...
Gdzie człowiek nie może tam UAZA pośle! [albo wojaka 9%]
Jeep Cherokee 4.0L HighOutPut Manual. 31'
Jeep Cherokee 4.0L HighOutPut Manual. 31'
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
Sam ostatnio zalozylem sobie od Zuka (nowego - z rurami w linii prostej). Cena 100PLN, w Zuku tez jest tylko jeden, czyli wystarczy zeby bylo w miare cicho, rura od strony silnika 50mm (z tylu wezsza), no i gosc zapewnial ze aluminiowany, czyli mam nadzieje ze rok co najmniej sie nie rozsypie.
A do uszczelnienia polaczen sa specjalne pasty (fireglue, czy cos takiego - do 1200 stopni).
A do uszczelnienia polaczen sa specjalne pasty (fireglue, czy cos takiego - do 1200 stopni).
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)