Robic czy nie robic o to jest pytanie!?
Moderator: Student
Robic czy nie robic o to jest pytanie!?
Witam wszystkich ! I od razu przejde do tematu ktory nie daje mi spac .Chodzi o uaza ktorego macie mozliwosc zobaczyc na gieldzie rajdow (taki zolty na afganach przerobiona buda).Problem moj polega na tym ze na to auto brakuje mi koncepcji .Wszedlem w posiadanie go dosc szczesliwym trafem i pierwotny plan wygladall nastepujaco! Silnik mial byc z beczki 300+ do tega skrzynia rowniez mercedes(nadaje sie bo jest dosc mala) a za tym wszystkim reduktor z robra +p.t.o!! jak sie wam wydaje czy taka zmota +afgany +stosunkowo nie duza masa auta ma racje bytu ?
Narazie nie mam zabardzo kasy i dlatego wystawilem go na gieldzie ale nie jestem do konca przekonany czy jest sens go sprzedawac?
Tansza wersja to silnik z audi 2.3 5 cyli skrzynia uaz +reduktor uaz do reduktora uaza robilem przystawki i mechanik chodzil super ale nienawidze uazowskich skrzyni z wiecznie wypadajacymi i zakleszczajacymi sie na zmiane biegami . Wiec zwracam sie do madrzejszych od siebie kolegow co tu czynic ? jak sie bedzie sprawowal taki audikowski silnik ktora opcja byla by lepsza ?Pewnie sprzedac ale jesli nie to co robic?????
Narazie nie mam zabardzo kasy i dlatego wystawilem go na gieldzie ale nie jestem do konca przekonany czy jest sens go sprzedawac?
Tansza wersja to silnik z audi 2.3 5 cyli skrzynia uaz +reduktor uaz do reduktora uaza robilem przystawki i mechanik chodzil super ale nienawidze uazowskich skrzyni z wiecznie wypadajacymi i zakleszczajacymi sie na zmiane biegami . Wiec zwracam sie do madrzejszych od siebie kolegow co tu czynic ? jak sie bedzie sprawowal taki audikowski silnik ktora opcja byla by lepsza ?Pewnie sprzedac ale jesli nie to co robic?????
Silnik mam ten z audi tylko obawiam sie tego czy wysokoobrotowy silnik bedzie sprawdzal sie w terenie a poza tym jest na wtrysku nie jestem pewien czy to wielopunkt czy jedno bo stoji w piwnicy a rurek albo nie ma albo sa polamane tak czy tak potrzeba komputer itd a pozatym na aucie jest juz butla lpg i cala instalacja w czesciach a do wtrysku chyba sie to nie nada ! wiec moze jakas wolge ?
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
no faktycznie masz rozterki
sprzedaj silnik, poczytaj stare posty o silnikach do uaza i kup kompletny jakiś inny. to czy silnik jest wysoko obrotowy czy nie nie ma za dużego znaczenia ważniejsze są przełożenia skrzyni biegów
sprzedaj silnik, poczytaj stare posty o silnikach do uaza i kup kompletny jakiś inny. to czy silnik jest wysoko obrotowy czy nie nie ma za dużego znaczenia ważniejsze są przełożenia skrzyni biegów
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Wysoko czy nisko obrotowy to ma znaczenie
Jeżeli to jest silnik z B4 to jest to 5garów na mechanicznym wtrysku 136KM
W Darłowie był taki uaz ( 2.3 od afdi gaz prosto w kolektor) żadne błoto nie było dla niego straszne, co prawda był na kołkach, ale dobrze robił robotę szło to jak przynajmniej 3l BMW
Jeżeli to jest silnik z B4 to jest to 5garów na mechanicznym wtrysku 136KM
W Darłowie był taki uaz ( 2.3 od afdi gaz prosto w kolektor) żadne błoto nie było dla niego straszne, co prawda był na kołkach, ale dobrze robił robotę szło to jak przynajmniej 3l BMW

"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
Re: Robic czy nie robic o to jest pytanie!?
ma racje bytuskowron pisze:..... Silnik mial byc z beczki 300+ do tega skrzynia rowniez mercedes(nadaje sie bo jest dosc mala) a za tym wszystkim reduktor z robra +p.t.o!! jak sie wam wydaje czy taka zmota +afgany +stosunkowo nie duza masa auta ma racje bytu ?

znam takie zmoty

dobrze robą

LJ 70
Wlasnie najgorsza sprawa jest to ze mam 1000 pomyslow a jeden samochod, to moj 3 uaz (teraz mam jeszcze gr-a ) ale gdy zrobie prawdziwa terenowe pojdzie pod mlotek zamienie go na jakies quatro bo w zakopcu zima bez tego ani rusz . Wiec jesli chce zeby to bylo naprawde fajne auto w teren (i raczej przeprawy, takiego terenu tu nie brakuje wpadnijcie na wakacje:)) ) .
Chce to auto zrobic raz a dobrze ! mialem jeszcze pomysl oparty na podzespolach laplandera. Jestem w stanie zalatwic most z volvo (wiec 100% blokada + flansza bo to ten srodkowy) i skrzynie ktora rowniez nie jest duza i polaczona z reduktorem i ma P.T.O . tylko nie mam pojecia jak to chodzi
:( Ale most z laplandera zgadza sie niemal idealnie przelozeniem z afganem i gdyby tak dac przod afgan (bo nie ma przednich z volva ) a tyl laplander????
A jesli chodzi o silnik duzo tam trzeba elektroniki do tego audi bo to jest wlanie ten 5 garow z cygara. Ale boje sie ze przy gumach 33' cos wybuchnie
?? Myslcie i POMOCY
I prosze nie gniewajcie sie jesli cos co napisalem "bylo zylion razy" albo jest zalosne-- pozdrawiam!
Chce to auto zrobic raz a dobrze ! mialem jeszcze pomysl oparty na podzespolach laplandera. Jestem w stanie zalatwic most z volvo (wiec 100% blokada + flansza bo to ten srodkowy) i skrzynie ktora rowniez nie jest duza i polaczona z reduktorem i ma P.T.O . tylko nie mam pojecia jak to chodzi

A jesli chodzi o silnik duzo tam trzeba elektroniki do tego audi bo to jest wlanie ten 5 garow z cygara. Ale boje sie ze przy gumach 33' cos wybuchnie

Przełożenia muszą być takie same. To będzie generować zawsze jakieś przeciążenia... Do afgana chyba też można założyć blokadęskowron pisze:Ale most z laplandera zgadza sie niemal idealnie przelozeniem z afganem i gdyby tak dac przod afgan (bo nie ma przednich z volva ) a tyl laplander????

[/b]
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
Masz racje Kacper ale przewodnia mysl w mojej glowie to zrobic to auto raz a tak by niczego mu nie brakowalo wiadomo ze apetyt rosnie w miare jedzenia ... "a wyscig zbrojen trwa" ale samochod z zapasem mocy wyciagara mech. i 2 blokadami to moje marzenie!! A dzisiaj znajomy zaproponowal mi ze ma andorje po remacie ta 3l turbo i sprzeda za 2,5tys Bo wyjatkiem jesli chodzi o kase nie jestem i za wiele nie mam ale kroji mi sie wyjazd do angli i troche zarobie wiec we wrzesniu jak juz bede po kampani wrzesniowej na uczelni nie chce sie zastanawiac tylko dzialac!!!!
- Michał...G
-
Pomysł dania na tył laplandera a na przód afgana jest raczej zły bo nie dośc ze bedą inne przełożenia to jeszcze róznica w prześwicie będzie, a jak dobrze poszukasz to znajdziesz oba mosty od laplandera.
A zestaw typu silnik 3,0D+skrzynia 5 od merca+ reduktor z PTO od robura mam u siebie i jak narazie jezdzi zadawalająco i jak najbardziej sprawdzi się
Lecz napewno by był lepszy jakiś mocniejszy diesel 
A zestaw typu silnik 3,0D+skrzynia 5 od merca+ reduktor z PTO od robura mam u siebie i jak narazie jezdzi zadawalająco i jak najbardziej sprawdzi się

gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
- Michał...G
-