Zasysanie spalin
Moderator: Student
- mateusz_kna
- jestem tu nowy...
Zasysanie spalin
Mam UAZa z plandeka na garbie i strasznie mi zasysya tylem spaliny do kabiny. Przy krotkiej jezdzie smierdza wlosy i ubrania, przy dluzszej nawet oczy pieka :/
Macie na to jakis patent?
Macie na to jakis patent?
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
Re: Zasysanie spalin
Bardzo możliwe że masz za słabo tłumik przykręcony do kolektora, jest nieszczelny i wlatują spaliny do środka.
Gdzie człowiek nie może tam UAZA pośle! [albo wojaka 9%]
Jeep Cherokee 4.0L HighOutPut Manual. 31'
Jeep Cherokee 4.0L HighOutPut Manual. 31'
-
-
Każdy uaz zasysa spaliny do srodka jak jedzie bez plandeki lub z odpiętym tyłem i żeby się tego pozbyć trzeba zmodyfikować wydech albo w dól albo przedłużyć lub całkiem przerobić ja mam teraz tłumik w poprzek samochodu tuż za tylnym mostem i wylot skierowany całkowicie w bok ze tylnym kołem
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Ale mus wychodzić na stronę kierowcy bo jeżeli od pasażera to niezgodne z przepisami i dowodzik pójdzie jak nicPrzemekslaw pisze:Ja mam pod przednimi drzwiami... wyskakuje końcówka przed tylnim kołem .. tłumik zdaje się od żuka , zmodyfikowana rura została.. ale problemu ze spalinami żadnego bo mam blaszankę![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Nie pamietam gdzie ale w kodeksie a dla tego żeby nie zatrówać pieszychPrzemekslaw pisze:Mam Ok![]()
a dlaczego nie wolno z drugiej strony.. potrafisz wskazać jakis przepis..![]()
tak "ło" z ciekawości pytam..

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- piotr oskwarek
-
To jest teraz a nie co było i na prawo nie wolnopiotr oskwarek pisze:no ale np. w pf 126p wydech był po prawej stronie
a co z autami u których rury są po obu mańkach?
niektóre auta właśnie mają wydech z prawej

i ją ucinaliJarek_ pisze:126 P ma ale z tylu a nie z prawej i najczesciej koncowka tlumika byla skierowana w lewopiotr oskwarek pisze:no ale np. w pf 126p wydech był po prawej stronie
a co z autami u których rury są po obu mańkach?
niektóre auta właśnie mają wydech z prawej

Przepis kiedyś był, że nie wolno mieć wydechu skierowanego na prawą stronę, ale jak samochód był wyprodukowany przed którymś rokiem to nie ma problemu. Podobnie jest z pasami bezpieczeństwa.
Zresztą teraz emisja spalin jest na pewno mniejsza niż kiedyś i przepis po woli odchodzi w zapomnienie.
Zresztą teraz emisja spalin jest na pewno mniejsza niż kiedyś i przepis po woli odchodzi w zapomnienie.
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014
Spaliny z reguły są zasysane przez nieszczelności tylnych drzwi.
Z uszczelnieniem klapy walczyłem dość długo. Po bokach wklejone zostały uszczelki gumowe a między burtę a podłogę włożyłem przed zamknięciem rozciętą otulinę do rur (taką z pianki). Po zatrzaśnięciu uszczelniła cały spód (a jest tam co uszczelniać). Teraz jest ok.
Z uszczelnieniem klapy walczyłem dość długo. Po bokach wklejone zostały uszczelki gumowe a między burtę a podłogę włożyłem przed zamknięciem rozciętą otulinę do rur (taką z pianki). Po zatrzaśnięciu uszczelniła cały spód (a jest tam co uszczelniać). Teraz jest ok.