Stelaż pod pladekę...
Moderator: Student
Stelaż pod pladekę...
Mam stelaż pod plandekę nowego typu [na grubych rurach] i wydaje mi się że czegoś tam brakuje. Z tego co zauważyłem to powinny być jakieś pałąki w poprzek samochodu podtrzymujące plandekę na środku dachu. Przednia część dachu nad przednimi siedzeniami jest dobrze napięta,natomiast środkowa zapada się do wewnątrz i przy padającym deszczu robi się tam jeziorko. Wynika z tego że powinny być [chyba dwa] jakieś pałąki zamontowane na tych cieńszych rurkach zamontowanych u góry wzdłuż samochodu. Jeśli by ktoś miał jakies zdjęcia jak to powinno wyglądać ewentualnie z czego to można zrobic to byłbym wdzięczny. Za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki! POZDRAWIAM!
W TERENIE Nissan Patrol GR 2.8 NA ASFALCIE BMW 320I 24V 150KM.
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
- UAZ Adventure
Swego czasu w miejsce oryginalnych pasów zapodałem pasy do ściągania paneli podłogowych. Po rozmontowaniu "łap" zostały długie pasy parciane i mocny mechanizm do naciągania (trochę duży). Wcześniej próbowałem z zapięciami plastykowymi jak do plecaków, ale się łamały przy naciąganiu.
Różnica ogromna w porównaniu z oryginalnymi, które dawały się naciągnąć tylko w teorii. Sztuk cztery założyłem i plandeka lezała elegancko - naciągnąć się to dawało jak jasny gwint. Rozpiąłem dwa od tyłu do przodu (zaczepy w ramce) i dwa tylko pomiędzy grubymi pałąkami.
Złożenie i rozłożenie plandeki tak jak pisał klucz13 zajmowało kilka minut. Dwa troki do ramki i rulonik gotowy.
Tak elegancko to wychodziło, że aż do ślubu mi się uazem pojechało
Różnica ogromna w porównaniu z oryginalnymi, które dawały się naciągnąć tylko w teorii. Sztuk cztery założyłem i plandeka lezała elegancko - naciągnąć się to dawało jak jasny gwint. Rozpiąłem dwa od tyłu do przodu (zaczepy w ramce) i dwa tylko pomiędzy grubymi pałąkami.
Złożenie i rozłożenie plandeki tak jak pisał klucz13 zajmowało kilka minut. Dwa troki do ramki i rulonik gotowy.

Tak elegancko to wychodziło, że aż do ślubu mi się uazem pojechało

Z tego co widzę to u mnie też brakuje tych rurek znaczonych na czerwono ale przedewszystkim nie mam tych sześciu elemetów półokrągłych łączących te długie rurki na krawędzi dachu. I właśnie w temacie pytałem o te elemnty których brak powoduje złe naprężenie plandeki na środku dachu. Można te elementy jakoś dorobić? Wjaki sposób one są mocowane z tymi rurkami biegnącymi wzdłuż samochodu?
W TERENIE Nissan Patrol GR 2.8 NA ASFALCIE BMW 320I 24V 150KM.
- pakjusz_pl
- chiquito83
poki niepolozylem auta na bok to mialem na handel a teraz nizaluje ze nisprzealem bo tamte si pogielypakjusz_pl pisze:co do stelaża to ja też właśnie się rozglądam za takimczy można gdzieś coś takiego jeszcze kupić?
chciałbym założyć "oryginalna" plandekę ale nie mam stelaża
![]()

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
- pakjusz_pl
- pakjusz_pl
Olek1605 pisze:jak to nie Ruscy myśleli inaczejpakjusz_pl pisze:klatke to ja juz mam mi chodzi o to zeby ten stelaz pelnil tylko funkcje podtrzymywania plandeki (w rzeczywistosci tylko takie ma zadanie bo bezpieczenstwa to te cieniutkie rurki nie zapewniaja)![]()
taaa u ruskich pojecie bezpieczenstwo to pojecie wzgledne

Nie ma to jak poszalec radzieckim sprzetem 

- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie: