żółte tablice

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Olek1605

żółte tablice

Post autor: Olek1605 » śr lis 08, 2006 2:30 pm

mam pytanie jak to jest z tymi tablicami, z którego roku musi być autko, jak często przeglądy na sprawdzenie zgodności z oryginałem?? i jakie z tego profity??

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr lis 08, 2006 2:41 pm

samochód minimum 25 lat, a model nie produkowany x lat. Chyba 15? nie pamiętam.
Badania są jedne i ważne dożywotnio. Jak to jest napisane: "za stan techniczny pojazdu odpowiada właściciel". A więc jak zatrzyma policja albo nie daj Boże jakiś wypadek, to jak samochód będzie nie zgodny z orginałem to mogą po tobie pojechać jak po zbitym psie (to jest moja luźna interpretacja)
Kolejny profit, to brak obowiązku opłacania OC. Czyli jak samochód stoi, to nie musisz płacić. Tak powinno być ze wszystkimi samochodami, no ale cóż. W każdym razie zabytek to ma. Aha, jak jedziesz po drodze to musisz ubezpieczenie wykupić. Ale możesz to zrobić na przykład na kwartał.
Co tam jeszcze? hmm
Poczytaj sobie http://www.weteranszos.pl Tam są artykuły na te tematy.
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » śr lis 08, 2006 2:52 pm

STAS pisze:samochód minimum 25 lat, a model nie produkowany x lat. Chyba 15? nie pamiętam.
Badania są jedne i ważne dożywotnio. Jak to jest napisane: "za stan techniczny pojazdu odpowiada właściciel". A więc jak zatrzyma policja albo nie daj Boże jakiś wypadek, to jak samochód będzie nie zgodny z orginałem to mogą po tobie pojechać jak po zbitym psie (to jest moja luźna interpretacja)
Kolejny profit, to brak obowiązku opłacania OC. Czyli jak samochód stoi, to nie musisz płacić. Tak powinno być ze wszystkimi samochodami, no ale cóż. W każdym razie zabytek to ma. Aha, jak jedziesz po drodze to musisz ubezpieczenie wykupić. Ale możesz to zrobić na przykład na kwartał.
Co tam jeszcze? hmm
dzięki

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » śr lis 08, 2006 4:10 pm

Olek1605 pisze:
STAS pisze:samochód minimum 25 lat, a model nie produkowany x lat. Chyba 15? nie pamiętam.
Co tam jeszcze? hmm
a są jakies zniżki za to?? czy na przykład lepiej się starać o wpis w dowodzie "pojazd specjalny"??

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr lis 08, 2006 4:56 pm

dla naszych syfów lepiej "pojazd specjalny"
Masz w którejś ubezpieczalni zniżkę na to. Ale jeździsz na badania i masz obowiązek płacenia. Za to nikt ci nie będzie truł że coś nie jest orginalne i że na przykład nie można instalcji gazowej założyć.
A co do zniżek, to z tego co wiem dla zabytku są takie jak wszędzie: max 60% za bezwypadkową jazdę i 50% za pojazd powyżej 25 lat itd...

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr lis 08, 2006 4:59 pm

STAS pisze: 50% za pojazd powyżej 25 lat itd...
w jakiej ubezpieczalni?

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr lis 08, 2006 6:21 pm

z tego co wiem to obecnie podobno tylko w PZU
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lis 08, 2006 6:35 pm

chiquito83 pisze:
STAS pisze: 50% za pojazd powyżej 25 lat itd...
w jakiej ubezpieczalni?
obecnie to w żadnej, możesz ze zwyżkami się spotkać

a w temacie żółtych tablic: jak chcesz auta w terenie używać, modyfikować itd - to szkoda zachodu

plusem żółtych tablic jest to - że w razie kolizji nikt nie orzeknie szkody całkowitej i odszkodawania wg eurotaxu (czyli smiesznych groszy za stare auto)

Awatar użytkownika
piotr oskwarek

Post autor: piotr oskwarek » śr lis 08, 2006 6:36 pm

a mi w PZU powiedzieli, że nie ma już zniżek OC na auta pow 25lat
były Terrano I: 2.4 z podtlenkiem i 2.7TD;
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr lis 08, 2006 7:40 pm

w PZU może i nie ma, ale ja z PZU już dawno zrezygnowałem.
Teraz ubezpieczam się u jakiegoś kolesia co ma wszystkie ubezpieczalnie w jednym.
Wiem że teraz jestem w samopomocy, ale ponieważ mam samochód zarejestrowany na 8 osób, a samopomoc na to zrobiła jakąś zwyżkę, to w przyszłym roku przejdę do jakiegoś innego ubezpieczyciela.
Jeżeli traktujecie to tak samo jak ja, czyli przykry obowiązek płacenia bo i tak moim syfem kolizji raczej nie będę miał, a jak nawet to będzie to kolizja w lesie i i tak nie będę się ubiegał o odszkodowanie. To lepiej poszukać garażowych ubezpieczalni.
Pewnie jak by co do czego doszło, to nie wyciągnę od nich pieniędzy. Ale kogo to obchodzi... :wink:

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » śr lis 08, 2006 7:46 pm

STAS pisze:w PZU może i nie ma, ale ja z PZU już dawno zrezygnowałem.
Teraz ubezpieczam się u jakiegoś kolesia co ma wszystkie ubezpieczalnie w jednym.
Wiem że teraz jestem w samopomocy, ale ponieważ mam samochód zarejestrowany na 8 osób, a samopomoc na to zrobiła jakąś zwyżkę, to w przyszłym roku przejdę do jakiegoś innego ubezpieczyciela.
Jeżeli traktujecie to tak samo jak ja, czyli przykry obowiązek płacenia bo i tak moim syfem kolizji raczej nie będę miał, a jak nawet to będzie to kolizja w lesie i i tak nie będę się ubiegał o odszkodowanie. To lepiej poszukać garażowych ubezpieczalni.
Pewnie jak by co do czego doszło, to nie wyciągnę od nich pieniędzy. Ale kogo to obchodzi... :wink:
w takim razie co zrobić żeby otrzymać wpis do dowodu pojazd specjalny??

Awatar użytkownika
MartensGd

Post autor: MartensGd » śr lis 08, 2006 7:55 pm

piotr oskwarek pisze:a mi w PZU powiedzieli, że nie ma już zniżek OC na auta pow 25lat
Dokładnie od stycznia tego roku w PZU zlikwidowali "weterana" i znizkę 50%.
Ale i tak za Uaza anno domini 78 2,3D płacę 450zł/rok :-) w PZU

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr lis 08, 2006 8:32 pm

Olek1605 pisze:
STAS pisze:w PZU może i nie ma, ale ja z PZU już dawno zrezygnowałem.
w takim razie co zrobić żeby otrzymać wpis do dowodu pojazd specjalny??
poszukaj to bylo na forum jakis czas temu

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr lis 08, 2006 9:13 pm

dokładnie nie pamiętam, ale faktycznie było :)2
Wiem że będzie potrzebny rzeczoznawca.

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » śr lis 08, 2006 10:36 pm

MartensGd pisze:
piotr oskwarek pisze:a mi w PZU powiedzieli, że nie ma już zniżek OC na auta pow 25lat
to gdzie ty ubezpieczyłeś samochód i jakie zniżki??

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr lis 08, 2006 10:40 pm

http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=33601

generalnie to najlepiej miec jako ciezarowy, mieszkac w malej miejscowsci, miec powyzej 25 lat i maksymalne znizki

Awatar użytkownika
pakjusz_pl

Post autor: pakjusz_pl » śr lis 08, 2006 10:44 pm

zolte tablice i wpis "weteran" absolutnie nie wchodzi w gre jesli samochod jest uzywany do zabawy itp... poza kilkoma zniżkami sa z tym same problemy (tak jak kolega pisal np. podczas kolizji i gdy bedzie cos pomotane...) :roll:
Nie ma to jak poszalec radzieckim sprzetem :D

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr lis 08, 2006 11:03 pm

Ja tam ostatnio zapłaciłem 375. :)21

Awatar użytkownika
drwal
Kontaktowanie:

Post autor: drwal » czw lis 09, 2006 12:13 am

A słyszał ktoś coś o tym, że samochody powyżej 40 lat nie muszą płacić regularnie ubezpieczenia?? Coś jak w przypadku "weteranów"
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Re: żółte tablice

Post autor: JA'JACEK » pt lis 10, 2006 2:07 am

Olek1605 pisze:mam pytanie jak to jest z tymi tablicami, z którego roku musi być autko, jak często przeglądy na sprawdzenie zgodności z oryginałem?? i jakie z tego profity??
Tu jest artykuł, warunki i wzór formularza jaki musisz wypełnić, składając wniosek o rejestracje.
-> http://skrzelinski.com/untitled/rzeczoz ... blice.html
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
Olek1605

Re: żółte tablice

Post autor: Olek1605 » pt lis 10, 2006 3:14 pm

JA'JACEK pisze:
Olek1605 pisze:mam pytanie jak to jest z tymi tablicami, z którego roku musi być autko, jak często przeglądy na sprawdzenie zgodności z oryginałem?? i jakie z tego profity??
Tu jest artykuł, warunki i wzór formularza jaki musisz wypełnić, składając wniosek o rejestracje.
-> http://skrzelinski.com/untitled/rzeczoz ... blice.html
wielkie dzięki

Awatar użytkownika
MartensGd

Post autor: MartensGd » sob lis 11, 2006 3:16 pm

Olek1605 pisze:
MartensGd pisze:
to gdzie ty ubezpieczyłeś samochód i jakie zniżki??
Gdy będziesz potrzebował daj znać.
Służe namiarami na przesympatyczną brokerkę. :lol:
tyle, że w Gdańsku

Awatar użytkownika
p69k

Post autor: p69k » ndz lis 12, 2006 6:21 pm

drwal pisze:A słyszał ktoś coś o tym, że samochody powyżej 40 lat nie muszą płacić regularnie ubezpieczenia?? Coś jak w przypadku "weteranów"
dokładnie, pojazd po 40 -stce mozna ubezpieczać czasowo , zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury i transportu.
to ja
67,69, m-72, bmw r35,willys

Awatar użytkownika
Żaba_

Kontaktowanie:

Post autor: Żaba_ » pn lis 13, 2006 1:54 pm

Generalnie nie polecałabym ci żółtych blach...
Samochód staje się zabytkiem a w myśl naszych światłych przepisów zabytek jest dobrem narodowym...
Jak go rozwalisz albo ktos ci go rozwali Państwo moze pociągnąć cię do odpowiedzialności za niszczenie dobra narodowego.
będziesz chciał go sprzedać to się namęczysz bo zabytków tak łatwo się nie sprzedaje a o sprzedaży za granicę mozna zapomnieć... bo jak ty w myśl przepisów maluczki możesz sprzedawać zabytki narodu kaczego za granicę?
Zaraz znajdzie się tłumok co bedzie krzyczał, że kulturę i dobytek narodowy chcesz rozsprzedawać.

I w sumie temat do przemyślenia bo z jednej strony groszowe OC itd a z drugiej masa kretyńskich przepisów, które później mogą uprzykrzyć paskudnie zycie.
Vitarka'91 po gruntownym LIFTingu

http://www.annawrobel.com.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”