Snorkel i jego elementy - co i gdzie?
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
Snorkel i jego elementy - co i gdzie?
Witam,
motam snorkel do UAZ'a. Filtr suchy od UAZ'a, kominek w formie grzybka. Grzybek na rurę o średnicy zewnętrznej 64mm, na filtr musi iść rura gumowa o średnicy wewnętrznej 56mm (to jeszcze sprawdzę) najlepiej żeby była od razu z kolankiem 90stopni.
Zacząłem rozglądać się za takimi komponentami no i mam mały problem. Nie siedzę w branży samochodowej i nie wiem od czego pobrać pozostałe elementy.
Myślałem żeby od grzybka pociągnąć jakąś aluminiową a potem załamania zrobić gumowymi.
Czy macie jakieś sugestie co tu może podejść fabrycznego? Na początek spróbuję w sklepie z częściami do Lublina, ale może macie jakieś konkretne pomysły. Przeglądałem kilka fotek i zastanawiam się gdzie najlepiej "wejść" do komory silnika.
Jeśli będą jakieś namiary na sklepy to jedynie Wawa wchodzi w grę albo jakiś sklep wysyłkowy.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomysły, szczególnie te bez kasztanienia;)
PiotreK
motam snorkel do UAZ'a. Filtr suchy od UAZ'a, kominek w formie grzybka. Grzybek na rurę o średnicy zewnętrznej 64mm, na filtr musi iść rura gumowa o średnicy wewnętrznej 56mm (to jeszcze sprawdzę) najlepiej żeby była od razu z kolankiem 90stopni.
Zacząłem rozglądać się za takimi komponentami no i mam mały problem. Nie siedzę w branży samochodowej i nie wiem od czego pobrać pozostałe elementy.
Myślałem żeby od grzybka pociągnąć jakąś aluminiową a potem załamania zrobić gumowymi.
Czy macie jakieś sugestie co tu może podejść fabrycznego? Na początek spróbuję w sklepie z częściami do Lublina, ale może macie jakieś konkretne pomysły. Przeglądałem kilka fotek i zastanawiam się gdzie najlepiej "wejść" do komory silnika.
Jeśli będą jakieś namiary na sklepy to jedynie Wawa wchodzi w grę albo jakiś sklep wysyłkowy.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomysły, szczególnie te bez kasztanienia;)
PiotreK
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7cb ... 9b15e.html
Witam ja mam tak zrobione
grzybek jest z ciągnika (MTZ cyklonowy filtr wstępny 15pln) rura kanalizacyjna 75 (8 pln) guma od nagrzewnicy fiata 126p (8pln ) pod deska kolanko 75 i kolejna guma od nagrzewnicy wchodzi do komory silnika
dalej mam trochę inaczej hihi mam suchy filtr od T4
koszt niewielki i działa sprawdzone 
Witam ja mam tak zrobione

Legnica
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Cały filtr ( obudowa + wkład) czy sam wkład 15 plnyankee pisze:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7cb ... 9b15e.html
Witam ja mam tak zrobionegrzybek jest z ciągnika (MTZ cyklonowy filtr wstępny 15pln(...)

- pakjusz_pl
Sam ten grzybek 15plnCały filtr ( obudowa + wkład) czy sam wkład 15 pln

u mnie jest rura pcv a kolanka gumowe więc jak pomaluję sie PCVke na czarno wygląda ładnie, ale gorzej to wygląda jak wszystko robimy z PCV kolanka itd.bo te rury kanalizacyjne to.... jakos nie bardzo mi pasuja
Pozdrawiam
UAZ 3.0 Powered by 300D
UAZ 2.4 Powered by UAZ
YA3 POWER !
UAZ 2.4 Powered by UAZ
YA3 POWER !
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Grzybek dostaniesz w każdym sklepie z częściami do maszyn rolniczych
jak nie maja to sprowadzają grzybek to "cyklonowy filtr wstępny do ciągnika MTZ "– grzybek to obudowa plastikowa bez wkładu w środku znajdują się specjalne łopatki które powodują zawirowania powietrza wewnątrz na szczycie grzybka są specjalne otwory którymi wyrzucane są zanieczyszczenia dzięki sile odśrodkowej 

Legnica
Co do rur kanalizacyjnych to wszystko zależy od wykonania
po mojej rurze
nie widać ze była kiedyś kanalizacyjna
hihi jest to prosty odcinek rury przycięty na wymiar następnie jedna stronę rury rozgrzałem nad kuchenka gazową i docisnąłem do ramki szyby dzięki temu Rura zmieniła kształt i idealnie pasuje nie odstaje i nie ma szpary miedzy rurą a ramą szyby następnie rura została zmatowiona papierem ściernym i pomalowana czarnym matowym lakierem
przejście do karoserii odbywa się gumowym przewodem od nagrzewnicy fiata 126p którego wymiary idealnie pasują na rurę w karoserii jest wycięty otwór a jego krawędzie zabezpieczone są rozciętym wzdłuż czarnym przewodem paliwowym 6 całość jest zamontowana od ponad 2 lat i wszystko gra nic się nie przeciera nic nie pęka 

Legnica
Kształtki od kanalizacji to są dobre jak byś chciał zamontować sobie kibel na dachu. Chodzi o to żeby to jakoś wygladało 

Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Bo to trzeba umieć przewidzieć i wiedzieć a jak się nie ma mózgu to i ze złota wyjdzie sraczluk pisze:Kształtki od kanalizacji to są dobre jak byś chciał zamontować sobie kibel na dachu. Chodzi o to żeby to jakoś wygladało

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Złoty sracz na dachu uaz-a....to by było cośklucz13 pisze:Bo to trzeba umieć przewidzieć i wiedzieć a jak się nie ma mózgu to i ze złota wyjdzie sraczluk pisze:Kształtki od kanalizacji to są dobre jak byś chciał zamontować sobie kibel na dachu. Chodzi o to żeby to jakoś wygladało

Choroba Gaz69.
- pakjusz_pl
swego czasu nawet na alledrogo byly robione w Lodzi takie oto cudapakjusz_pl pisze:a sa wogole jakies firmy ktore produkuja snorkle do uazow/gazow... do parcholi mozna dostac caly zestawik dosc ladnie wykonany ale do uaza nic "oryginalnego" jeszcze nie spotkalem

a to wyrob domowy jednego z kolegow, wyraznie wzorowany na tym poprzednim

wyglada schludnie, spelnia swoje zadanie, troche chyba zaslania, ale da sie z tym zyc

Ostatnio zmieniony śr mar 14, 2007 2:24 pm przez wupasek, łącznie zmieniany 1 raz.

- pakjusz_pl
-
- jestem tu nowy...
Zaczynam motać tymczasowy snorkel. Tymczasowy bo mam problemy ze znalezieniem odpowiednich rur, dlatego też postanowiłem zmontować to z odcinków rur gumowych 55mm wewnętrznej średnicy, zewnętrzna 64 - czyli takie wymiary jakich szukałem. W środku, na połączeniach rur siedzi mufa od jakiegoś systemu rynnowego, ale pasuje idealnie. Minus to może jedynie taki że przekrój zmniejsza się do 50mm. Mnie osobiście snorkiel przedstawiony na zdjęciach wyżej bardzo się podoba i nawet próbowałem ustalić gdzie ten człowiek to kupił. Ja zastosuję "fabryczny" grzybek.
Jak zmotam to wrzucę jakieś foty do oceny.
pozdrawiam
PiotreK
Jak zmotam to wrzucę jakieś foty do oceny.
pozdrawiam
PiotreK