Z czego wziąść "szybkę" do plandeki?
Moderator: Student
Z czego wziąść "szybkę" do plandeki?
Witam. Niedawno kupiłem UAZ-a z plastikową budą i znajomy będzie mi robił plandekę z wojskowego brezentu. Jest tylko jeden problem- nie wiem jak zdobyć materiał na tylnią "szybkę" do plandeki. Sprawę załatwiłaby pleksa gdyby nie to, że plandekę będę często zwijał.
Macie jakiś pomysł na materiał na tą "szybkę"?
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Re: Z czego wziąść "szybkę" do plandeki?
zrób z gróbej foli takiej sztywniejszej tylko żeby była przezroczystaradecki pisze:Witam. Niedawno kupiłem UAZ-a z plastikową budą i znajomy będzie mi robił plandekę z wojskowego brezentu. Jest tylko jeden problem- nie wiem jak zdobyć materiał na tylnią "szybkę" do plandeki. Sprawę załatwiłaby pleksa gdyby nie to, że plandekę będę często zwijał.

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Myslełem raczej o jakiejś folii w stylu tej którą daje się w wielkich namiotach jako "okna" albo o takiej z której robi się "przykrywki" do dziecięcych wózków coby maluchom na łepki nie kapało jak pada. Tylko niestety nie wiem gdzie tego ustrojstwa szukać. Myśle, że będzie to tańsze rozwiązanie niż szkło hartowane i mniej podatne na uszkodzenia. Ale może się mylę...Dlatego pytam 

Ja miałem wszytą folię PCV transparentną chyba 2,5 mm z tyłu prostokąt i po bokach duże trójkąty. Zwijałem ją na mrozie i w upale przez dobrych kilka lat po krzakach ciągałem, dalej jest cała i niespecjalnie porysowana. To chyba najlepsze rozwiązanie
We Wrocławiu można ją kupić podobno, jak trzeba będzie to znajdę adres, ja miałem z Niemiec, taka folia jest używana w postaci pasów w przejściach/drzwiach w magazynach i podobnych miejscach...
tu ja trochę widać.
http://www.youtube.com/watch?v=QRaaF-F6 ... ed&search=

We Wrocławiu można ją kupić podobno, jak trzeba będzie to znajdę adres, ja miałem z Niemiec, taka folia jest używana w postaci pasów w przejściach/drzwiach w magazynach i podobnych miejscach...
tu ja trochę widać.
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania
- UAZ Adventure
Nie głupio to wyszło, no i słonko z tył na pakę zawitałokedek pisze:Ja miałem wszytą folię PCV transparentną chyba 2,5 mm z tyłu prostokąt i po bokach duże trójkąty. Zwijałem ją na mrozie i w upale przez dobrych kilka lat po krzakach ciągałem, dalej jest cała i niespecjalnie porysowana. To chyba najlepsze rozwiązanie![]()
![]()
![]()
tu ja trochę widać.

http://www.sakoexpo.com.pl/sako/kontakt.htm
Tu maja materiały na plandeki i szyby . Zadzwoń to wyślą Ci katalog.
Mają fajny materiał zgniła zieleń o szerokości 5 m , taki wystarczy ci na całą furę bez szycia na dachu czy po bokach .
Firmy które robią dla wojska zaopatrują się w tym sklepie/hurtowni .
Tu maja materiały na plandeki i szyby . Zadzwoń to wyślą Ci katalog.
Mają fajny materiał zgniła zieleń o szerokości 5 m , taki wystarczy ci na całą furę bez szycia na dachu czy po bokach .
Firmy które robią dla wojska zaopatrują się w tym sklepie/hurtowni .
taka, nad kierowcę i nad pasażera to na oko 1,5x1,5 metra powinno starczyć (nie mam jak w tej chwili tego zmierzyć). Ale jak będzie więcej, to chętnie bym sobie uszył coś dłuższego.radecki pisze:Poprosze gostka, że jak mu zostanie to niech mi odstąpi w gratisie. Tylko podaj jaka to ma byćmniej więcej powierzchnia.
Na razie to wygląda tak:

Ze starej szmaty, dziurawej. Chcę sobie uszyć taką samą ale boki muszę dać do samego dołu bo łopoczą jak jadę. Jeżeli będę miał jakieś ścinki to sobie to do kupy pozszywam...
Jest tylko problem logistyczny jako że jesteś z Opola a ja na drugim końcu Polski

"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."
Witam!
Osobiście grubej folii bym nie polecał.mam u siebie w GAZie nadstawki zrobione.z biegiem czasu się porysowały i mało przez nie widać,także wole bez nich jeździć ,ale w zimę to aż tak nie jest przyjemne
.tylko,że najprościej z tego zrobić i to ma być z tyłu,więc nie powinno przeszkadzać.
pozdrawiam
Osobiście grubej folii bym nie polecał.mam u siebie w GAZie nadstawki zrobione.z biegiem czasu się porysowały i mało przez nie widać,także wole bez nich jeździć ,ale w zimę to aż tak nie jest przyjemne

pozdrawiam
GAZ 69AM '69
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie: