uaz, blokujace sie hamulce.

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

=KOSA=
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

uaz, blokujace sie hamulce.

Post autor: =KOSA= » ndz maja 06, 2007 1:52 pm

zaciska mi sie hamulec w lewym przednim kole, a po tym jak upuszcze płyn hamulcowy zaworkiem odpowietrzającym wszystko jest ok,ale znowu sie powtarza...co moze byc tego przyczyna??
UAZ 469B

CYBORGTEAM

Awatar użytkownika
krolik

Post autor: krolik » ndz maja 06, 2007 2:12 pm

pierwszy post i ani me ani be ani kukuryku żadnego witam, jestem ktośtam, przeczytaj temat podnoszenie momentu w uazowołdze gdzieś w tematach niżej jak nie chcesz podzielić losu tamtego gościa tu masz linka jakbyś nie mógł znaleźć http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=42068

co do hamulca to sprawdź czy bolec który wchodzi w pompe nie jest za długi albo czy wraca całkowicie bo może nie odbija pompa do końca i płyn hamulcowy nie wraca całkowicie i przez to jeden cylinderek się blokuje, albo masz już okładziny za cienkie i się cylinderek wysówa za daleko i się kantuje przez co blokuje powrót

Awatar użytkownika
yankee

Post autor: yankee » ndz maja 06, 2007 3:30 pm

Witam sprawdź jeszcze w jakim stanie masz hamulcowe przewody elastyczne jak są strasznie stare tez potrafią się tak zachowywać :wink:
Legnica

Awatar użytkownika
wladimir.r
Kontaktowanie:

Post autor: wladimir.r » ndz maja 06, 2007 4:10 pm

Bez rozkręcenia się nie obejdzie. Może któraś sprężyna strzeliła i nic szczęk nie ściąga.

sebi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sebi » ndz maja 06, 2007 9:02 pm

Czołem

Powiem tak mam taki sam problem, blokuje mi się hamulec prawego przedniego koła, na luzie jest praktycznie niemożliwe aby go pchnąć. Założyłem nowe szczęki, wymieniłem cylinderki i nic. Sprężyny na szczękach też ok. Jedyna rzecz jaka mi pozostała to właśnie gumowe przewody przy kołach i mam nadzieję że jak je wymienię to problem się skończy. Swego czasu miałem lepszy numer, ja w pedał a hamulca niet, jakoś szczęśliwie udało mi się zjechać na pobocze, maske w góre a w pierwszym zbiorniczku płyn na samym dole, nic dziwnego by w tym nie było gdyby nie to ze po odkręceniu pokrywy zbiorniczka zabulgotało się i po kilku minutach płyn wrócił do normalnego poziomu. To była dla mnie zagwozdka, której nie rozgryzłem do tej pory.

Pozdrawiam
sebi

Awatar użytkownika
stanisław
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: stanisław » ndz maja 06, 2007 9:42 pm

możesz miec delikatnie skorodowane cylinderki ;szczęki mogą byc zapieczone na mimośrodach od regulacji lub nie cofa się całkowicie sekcja w pompie hamulcowej :)1 a płyn hamulcowy wymieniałeś ??

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » pn maja 07, 2007 7:33 am

Pompa może się zatrzeć i nie wracać do położenia wyjściowego ale wtedy powinny trzymać wszystkie cylinderki z przodu. Mogą być jakieś zanieczyszczenia w przewodach albo samych cylinderkach. Ciśnienie podczas hamowania jest większe niż podczas powrotu hamulca i dlatego można zahamować ale potem hamulec nie puszcza. Rozepnij wszystko i przedmuchaj przewody. Wyczyść wnętrze cylinderków (może jest tam jakiś kawałek np. starej uszczelki i zatyka otwór blokując odpływ) Pompę i cylinderki warto solidnie wysmarować "smarem do cylinderków".
Układ hamulcowy w UAZIE można doporowadzić do przyzwoitego stanu.

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » pn maja 07, 2007 3:09 pm

Rafał D pisze: Układ hamulcowy w UAZIE można doporowadzić do przyzwoitego stanu.
Zobacz czy poprostu nie ciekną ci te cylinderki i same sie zapowietrzają

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”