wyważanie kół
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
wyważanie kół
zakładałem dzisiaj opony na odwrócone felgi,chciałem je wyważyć ,ale wulkanizator powiedział mi ,że to nie ma sensu.
kto wyważa koła w uazie ?
jeśli tak to dlaczego , a jeśli nie to dlaczego nie.
kto wyważa koła w uazie ?
jeśli tak to dlaczego , a jeśli nie to dlaczego nie.
No to zalezy jakie opony, generalnie do jazdy typowo terenewej nie trzba wyważać ze względu na:
Niski indeks prękości
Oblepienie koła błotem
Oblepienie felgi błotem
Ubytki bieżnika po ostrych rajdach
Powolnym skrzywieniem felg
Niektóre opony ciężko wyważyć
Wyważanie doprowadzi do konieczności ładowania coraz większych cięzarków, które i tak odlecą. Jakl pycimy dużo po asfalcie to nalezy próbować wyważyć, jeśli typowo do rajdów to nie ma to dużego znaczenia.
Niski indeks prękości
Oblepienie koła błotem
Oblepienie felgi błotem
Ubytki bieżnika po ostrych rajdach
Powolnym skrzywieniem felg
Niektóre opony ciężko wyważyć
Wyważanie doprowadzi do konieczności ładowania coraz większych cięzarków, które i tak odlecą. Jakl pycimy dużo po asfalcie to nalezy próbować wyważyć, jeśli typowo do rajdów to nie ma to dużego znaczenia.

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
robiłem kółeczka już w niejednej wulkanizacji i nigdzie nawet mnie się nie pytano o wyważanie kół, z góry każdy przyjmuje że nie trzeba... tylko zawsze ciśnienie mi zwiększają a potem na mój prikaz obniżają do standardu czyli na średnio miękkoklucz13 pisze:Na dobrej maszynie powinien bez problemu a jak nie to jechać gdzie robią ciężarówki i z palcem w d... wyważą

można wyważyć ale chyba faktycznie jak ktoś wcześniej napisał efekt szybko minie

Drogie BravoBĄKU pisze: Wyważanie doprowadzi do konieczności ładowania coraz większych cięzarków, które i tak odlecą.

Jakiś czas temu kupiłem nalewki i pojechałem do wulkanizatora by je założyć i wyważyć do tej pory zawsze to robiłem, więc z przyzwyczajenia się machnąłem

Konsternacja pojawiła się już przy pierwszym kole... ciężarki, te większe, przykryły ponad połowę rantu

Przy kolejnych zmianach dętek, olewałem już wyważanie oszczędzając czas i kasę, ale nurtuje mnie pytanie: czy czynię słusznie

Tasiemiec lat 13

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
Drogi czytelniku tasiemcowi najlepiej podać Drontax skuteczny i nie ma działań ubocznychTapeworm pisze:Drogie BravoBĄKU pisze: Wyważanie doprowadzi do konieczności ładowania coraz większych cięzarków, które i tak odlecą.
Jakiś czas temu kupiłem nalewki i pojechałem do wulkanizatora by je założyć i wyważyć do tej pory zawsze to robiłem, więc z przyzwyczajenia się machnąłem![]()
Konsternacja pojawiła się już przy pierwszym kole... ciężarki, te większe, przykryły ponad połowę rantuz rozpędu zostały wyważone wszystkie, masa samochodu wzrosła przy tym nieznacznie
Przy kolejnych zmianach dętek, olewałem już wyważanie oszczędzając czas i kasę, ale nurtuje mnie pytanie: czy czynię słusznie
Tasiemiec lat 13

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- chiquito83
U mnie na tyle jeszcze zostały ciężarki, z przodu nie ma i przy 90 nie ma żadnych problemów, widać Uazy czulsze sąchiquito83 pisze:mnie kiedys skusilo, powiedzialem zeby nie wywazac... i pozniej przy 80 telepalo jak cholera. wlasnie w uazie. po wywazeniu ok

- chiquito83
no nie mow ze to padlo sie rozpedza do 90 bo nie uwierze, moze ci licznik przeklamuje?Tapeworm pisze:U mnie na tyle jeszcze zostały ciężarki, z przodu nie ma i przy 90 nie ma żadnych problemów, widać Uazy czulsze sąchiquito83 pisze:mnie kiedys skusilo, powiedzialem zeby nie wywazac... i pozniej przy 80 telepalo jak cholera. wlasnie w uazie. po wywazeniu ok

- chiquito83
kiedys wywazylem w parchatym kolka bylo zajefajnie do osiagniecia magicznej liczy 40km/h kiery z rak chcialo mi wyrwac po szubkim acz skutecznym uzyciu mlotka pozbylem sie cholerstwa i juz nigdy nie mialem problemow z wywazaniem
mam na to swiadkow wazenie 4 kolek trwalo ponad godzine sciagniecie badziewia 3 min
mam na to swiadkow wazenie 4 kolek trwalo ponad godzine sciagniecie badziewia 3 min
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
klucz13 pisze:A chcesz skończyć jako eksponat w formalinieTapeworm pisze:Klucz odrdzewiaczem cię potraktować ?Uszczelni się twoją padakę, zaleje formaliną i da tytuł "Seryjny tasiemiec"
![]()

Zima idzie będzie mi piździło, że hej