Czy jest dobry i w miarę prosty sposób na skorygowanie geometrii stelaża plandeki (nowszy, z grubymi rurkami)?
Problem polega na tym, że w moim aucie pałąk między przednimi a tylnymi siedzeniami jest lekko odchylony do tyłu (a nawet wydaje się trochę przesunięty do tyłu względem środka przerwy między nadstawkami).
Chodzi o kilka mm, max. centymetr, ale efekt jest taki, że rama przedniej szyby jest za bardzo pochylona i nadstawki przednich drzwi przy zamykaniu wchodzą pod ramkę przedniej szyby "na wcisk". A przed zimą chciałem jeszcze nowe uszczelki założyć...
Najprościej byłoby przedłużyć elementy między pałąkiem a ramką przedniej szyby. Do dziś jednak pamiętam walkę przy naciąganiu plandeki i obiecałem sobie, że do wiosny nawet jej nie będę odpinał...
geometria stelaża plandeki
Moderator: Student
Tego właśnie chciałem uniknąć...wofka pisze:miałem podobny problem.Kupiłem kilka zaślepek plastikowych o średnicy rurki wywierciłem w nich otwory pod kołek z ramki szyby i zamontowałem.jest ok ale z plandeka nie miałem zadnych problemów
Plandeka jest napięta jak bęben - aż materiał wychodzi z oczek

Chciałem poczekać do wiosny, żeby się "uleżała". Ale z drugiej strony uszczelki na zimę by się przydały..., eh...
Zapomniałeś dodać że dotyczy to plandeki brezentowej, plastiki lepiej jest naciągać przy dużej temperaturze na słońcu , bo są wtedy można by rzec jejace a jak ostygna ;plandeke dobrze jest zakladac na mokro- wisi jak wor, a na sloncu sie skurczy i szybe polozy..
sie skurczy i szybe polozy..
Monterey