łatwe odkleszczanie skrzyni biegów
Moderator: Student
łatwe odkleszczanie skrzyni biegów
Witam.
Mam pytanko z kategorii - wytrzymałościówka:
Podpatrzyłem w skrzyni biegów od starego żuka okienko nad przesuwką 3/4 biegu służace do odkleszczania skrzyni.
Pozazdrościłem i chcę sobie takie coś wyciąć w korpusie jednej z moich skrzyń od UAZa.
I Tu pojawia się pytanie: Jak wytnę sobie otwór 4x7cm w górnej powierzchni korpusu skrzynki biegów to czy ona nie pęknie podczas pracy przez osłabienie konstrukcji?
Czym najlepiej to wyciąć? Palnikiem czy rogi wywiercić wiertłem fi 17mm, a odcinki proste wyciąć diaxą ?
Czy konieczne jest napawanie zgrubienia dookoła otworu, żeby redukowało osłabienie skrzyni? Cy przykręcenie zaślepki na 2 śruby wystarczy czy im więcej śrub tym większa wytrzymałość całej skorupy skrzyni?
Mam pytanko z kategorii - wytrzymałościówka:
Podpatrzyłem w skrzyni biegów od starego żuka okienko nad przesuwką 3/4 biegu służace do odkleszczania skrzyni.
Pozazdrościłem i chcę sobie takie coś wyciąć w korpusie jednej z moich skrzyń od UAZa.
I Tu pojawia się pytanie: Jak wytnę sobie otwór 4x7cm w górnej powierzchni korpusu skrzynki biegów to czy ona nie pęknie podczas pracy przez osłabienie konstrukcji?
Czym najlepiej to wyciąć? Palnikiem czy rogi wywiercić wiertłem fi 17mm, a odcinki proste wyciąć diaxą ?
Czy konieczne jest napawanie zgrubienia dookoła otworu, żeby redukowało osłabienie skrzyni? Cy przykręcenie zaślepki na 2 śruby wystarczy czy im więcej śrub tym większa wytrzymałość całej skorupy skrzyni?
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
- chiquito83
nawet w dobrej skrzyni potrafi postawic kamyki na przesuwce...
wina dekla z wybierakami
wina dekla z wybierakami
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Najprościej wywalić kamienie... może synchronizacji nie bedzie ale juz 4 lata jeżdżę i jest okszary pisze:nawet w dobrej skrzyni potrafi postawic kamyki na przesuwce...
wina dekla z wybierakami

A korpus pękać nie powinien. Oczywiście zależy jak dużą dziurę zrobisz i o jakim kształcie.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
no ja tez mysle ze prosciej naprawic i wydystansowac skrzynie niz rozkleszczac ja ciagle przez uprzednio wykonany otwor. ale jak kto lubi. nie peknie, jesli otwor nie bedzie mial ostrych naroznikow i zostawisz troche miesa od otworu delka. co do naspawania- skrzynia z uaza jest raczej niespawalna w warunkach amatorskich.
Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi 
Uljan 469b

Uljan 469b
Takoż też planuje, ale jak oglądam teraz przed włożeniem świeżo kupioną przesówkę synchronizatora, to widzę, ze za niedługo znowu się spotkamy :/Kielon pisze:no ja tez mysle ze prosciej naprawic i wydystansowac skrzynie niz rozkleszczac ja ciagle przez uprzednio wykonany otwor.
Chce wyciąć wąski pasek o zaokrąglonych krawędziach, jeszcze nie wiem czy diaxą czy tlenem. a co do spawania - wiem że żeliwo jest trudnospawalne, także chciałem dać to do centrospawu zeby oni heftnelinie peknie, jesli otwor nie bedzie mial ostrych naroznikow i zostawisz troche miesa od otworu delka. co do naspawania- skrzynia z uaza jest raczej niespawalna w warunkach amatorskich.
Michał "Majkello"
quarwa ludzie
wybierak z ośką przesuwa się do momentu wejścia w zatrzask - i wtedy mamy bieg włączony
w większości przypadków jednak wyłazi jeszcze trochę dalej
wystarczy zmierzyć o ile za daleko, dorobić podkładkę i na wieki wieków spokój
przestańcie pitolić o wywalaniu dziur po to by skrzynie rozkleszczac bo to quarwa wstyd

wybierak z ośką przesuwa się do momentu wejścia w zatrzask - i wtedy mamy bieg włączony
przestańcie pitolić o wywalaniu dziur po to by skrzynie rozkleszczac bo to quarwa wstyd

8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
szary pisze:quarwa ludzie![]()

Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl
http://www.4x4.szczecin.pl
No ja to nawet prosciej robie, jak juz pomierze ile to przesuwam wyciece na walku wodzika. stare zaspawac a nowe nacinam szlifierka i jest bez demontazu skrzyni. chodzi o wyciecie na kulke(zatrzask wodzika). a czasem wystarczy napawac i wyszlifowac kamienie na widelkach wodzika bo sa wytarte i przesuwka ma duzy luz. niektorzy twierdza ze metoda rzeznicka. ja odpowiadam ze sprawdzonaszary pisze:quarwa ludzie![]()

Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi 
Uljan 469b

Uljan 469b
spoko, a jak się toyotę kupi to jeszcze większy spokój, ale mówimy tu o skrzyni uaza - to gdzie tą podkładkę wciepnąć?motokogut pisze:na wieki wieków spokój to jak sie mercedesa wsadzipodstawa spokoju o skrzynie i silnik
a ty Klucz się nie śmiej, bo w Żukowie tak jest i robi. trochę szybciej zwala się pokrywę klawiatury niż dekiel od skrzynki.
Michał "Majkello"
- chiquito83
Moja już dawno ma a Ty swoją aż tak zaniedbujeszchiquito83 pisze:no, a kobiecie kupic bielizne z dziuramiklucz13 pisze:To jeszcze powycinać "okienka" w mostach ,pokrywie zaworów,aparacie zapłonowym nad kowadełkiem i jeszcze paru miejscach oraz koniecznie wstawić szybki bo jak będzie dużo szyb to zrobi się szybowiec

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Pitolisz jak mały Kaziu po pięciu piwach jeżdzę nie pierwszym uazem i nigdy nie było problemu, tylko na czas trzeba zrobić raz z porządnieMajkello pisze:spoko, a jak się toyotę kupi to jeszcze większy spokój, ale mówimy tu o skrzyni uaza - to gdzie tą podkładkę wciepnąć?motokogut pisze:na wieki wieków spokój to jak sie mercedesa wsadzipodstawa spokoju o skrzynie i silnik
a ty Klucz się nie śmiej, bo w Żukowie tak jest i robi. trochę szybciej zwala się pokrywę klawiatury niż dekiel od skrzynki.

No chyba że chcesz zostać drugim Tasiemcem i drutować syfa na potęgę

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Masz rozgrzebaną skrzynkę to popatrzMajkello pisze:a zdradzicie mi gdaie tą podkładkę dystansującą wsadzić?Kielon pisze:dodam jeszcze ze jak sie czlowiek skupi na zadaniu to nie zadna filozofia wydystansowac prymitywna skrzynie..
na wałek główny czy gdzieś na pręty wodzików?

Ma gałkę zmiany biegów