Czy można przegrzać skrzynię i reduktor?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

uadam

Czy można przegrzać skrzynię i reduktor?

Post autor: uadam » śr gru 12, 2007 2:51 pm

Pytanie pojawia się w związku z tym, że u mnie skrzynia i reduktor nie są chłodzone z dołu powietrzem (Uaz przerobiony na amfibię, w którym jest szczelny kadłub). Czy zatem można je przegrzać, jaka jest temperatura maksymalna czym to ew. grozi przegrzanie?
rybak

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » śr gru 12, 2007 3:09 pm

Moja szła bez oleju i chodzi więc przegrzanie raczej nie straszne :D :D
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
motokogut

Post autor: motokogut » śr gru 12, 2007 6:15 pm

przegrzać można w jeden sposób: jeździć DUŻO bez oleju a tak to nie:) chyba że automat
no risk, no fun !! :)
uaz 300D

Awatar użytkownika
kubas

Kontaktowanie:

Post autor: kubas » śr gru 12, 2007 8:35 pm

oj panowie najpierw sprawdzić w warunkach polowych a później sie wypowiadać :wink:

więc tak udało mi się to zrobić acz tylko raz! jeździlim uazem po krymie w 2006 i jakoś tak sie zdarzyła dość duża temp powietrza ~37-38 stopni a cholera wie ile było od asfaltu.. w dodatku jeździliśmy wciąż w góre i w dół serpentynami.. zatrzymaliśmy sie bo o ile pamiętam coś zaczelo nam w skrzyni stukać.. (dodam że automat w jeepie też sie gotował) auto zostawilismy poszliśmy na wędrówke a po powrocie wsio już ok było..

generalnie nic sie nie stało oprócz tego ze skrzynia była chorendalnie gorąca, coś stukało i o ile pamiętam chyba kipieć zaczęło :)21

Ps. na teraz nie ale na ciepłe upalne dni pomyślałbym o zmotaniu chłodnicy.. chociaż cholera wie..
przyczajony Uaz, ukryty mercedes :)21
GG 141-99-54

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr gru 12, 2007 9:52 pm

kipiec jak kipiec, ale o ile dobrze pamietam to straszne opory miala
duzo slabszy byl niz normalnie
w ogole nie chcial jechac :cry:

no i moze dlatego ci tera wybuchla :)21
Obrazek

Lorado

Post autor: Lorado » śr gru 12, 2007 10:07 pm

Witam kolegów.Myślę że to pyanie w temacie należy do gatunku podchwytliwych.Bo niby w jaki sposób można przegrzać skrzynię biegów a w szczególności w UAZ-zie(zakładam że ma prawidłowy stan oleju).Gdyby to było możliwe to napewno Wania by coś wymyślił bo było wiele patentów dla niegramotnych kierowców.Słyszałem jak kiedyś komuś grzał się płyn w wysprzęgniku (doprowadzony do temperatury wrzenia) i zniknęło sprzęgło,a temperatura wrzenia płynu to ok.200 st.C.Skąd taka temperatura na skrzyni biegów.Tego lata jeżdziłem po górach Albanii Jeepem XJ i ani razu nie stwierdziłem zbyt dużej temperatury a Albania to nie Krym,tak twierdzę bo byłem w tych miejscach i to latem.A co zacni koledzy powiedzą o skrzyniach np.w ciągnikach rolniczych,tam dopiero są warunki pracy.POZDRO Aha,przecierz automat ma parę ładnych litrów oleju i chłodnicę.

Awatar użytkownika
kubas

Kontaktowanie:

Post autor: kubas » śr gru 12, 2007 10:40 pm

wupasek pisze:kipiec jak kipiec, ale o ile dobrze pamietam to straszne opory miala
duzo slabszy byl niz normalnie
w ogole nie chcial jechac :cry:

no i moze dlatego ci tera wybuchla :)21
a faktycznie !! opory miała tragiczne.. a silnik zdrów bo nówka prawie.. dizelek świeżo po remoncie.. wręcz na dotarciu..

Ps. sabotażysta sie odezwal !! pewnie ognisko pod spodem palil :)21
przyczajony Uaz, ukryty mercedes :)21
GG 141-99-54

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”