Ciśnienie powietrza w oponach.

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

pegaz74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ciśnienie powietrza w oponach.

Post autor: pegaz74 » śr maja 28, 2008 3:01 pm

Witam proste pytanie jakie powinno być prawidłowe ciśnienie powietrza w oponach przednich i tylnych ?
W instrukcji eksploatacja znalazłem następujące informacje:
Ciśnienie powietrza w oponach kg/cm :
koło przednie 1,7
koło tylne 1,9
Natomiast w dalszej części instrukcji w rozdziale ogumienie znajduję informacje : " Ciśnienie w kołach przednich i tylnych utrzymywać jednakowo, gdyż w wyniku różnych promieni toczenia się kół, utrudnia się wyłączanie i włączanie mostu przedniego".
W jeszcze innym miejscu znajduję taką informacje : "Podczas eksploatacja samochodu ze stałym pełnym obciążeniem ciśnienie w oponach tylnych powinno wynosić 2,2 kg/cm.
Więc jakie faktycznie jest prawidłowe ciśnienie powietrza dla kół przednich i tylnych? :-?

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » śr maja 28, 2008 5:53 pm

Ja tam zawsze miałem 2,2 , w obu kołach, lepiej się prowadzi i mniejsze opory toczenia ma jak ma zbite oponki.

To że się źle wyciera tj nierówno to mnie akurat rypie :) bo póki dojdzie do końca bieżnika to felgi się rozsypią od rdzy
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

Awatar użytkownika
konrad1983nr1
Kontaktowanie:

Post autor: konrad1983nr1 » śr maja 28, 2008 7:09 pm

no własnie, ruscy maja fantazje, w jednym miejscu pisza różne cisnienia a w drugim ze musi byc jednakowe bo nie ma miedzyosiowego różnicowego :)23
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr maja 28, 2008 7:37 pm

to zalezy ile wozisz na pace :) jesli na pusto to mniej wiecej tyle samo jesli doładowany to z tyłu więcej :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » śr maja 28, 2008 8:15 pm

KleryK pisze:Ja tam zawsze miałem 2,2 , w obu kołach, lepiej się prowadzi i mniejsze opory toczenia ma jak ma zbite oponki.
Tylko trzęsie bardziej. Wyjechałem po przerwie zimowo-remotowej i byłem zaskoczony jak miękko się toczył mając ciśnienie w granicach 1,5. Dodatkowo po wyważeniu wału i korbowodów przestał się trząść więc zminiejszone drgania ze strony zawieszenia są jeszcze bardzie odczuwakne - sama radość z jazdy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”