Uaz - ciagnik rolniczy

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

wojtak4

Uaz - ciagnik rolniczy

Post autor: wojtak4 » czw kwie 01, 2004 8:15 pm

Mam takie pytanie: czy uaza mozna zarejstrować jako ciagnik rolniczy ?? Widzialem kilka dni temu ogloszenie w gazecie o sprzedazy gaza zarejstrowanego jako ciagnik rolniczy. Ten gaz mial na zdjeciu wydech do gory i opony rolnicze. Jakich przerobek musialbym dokonac aby zdobyc wpis w dowodzie ciagnik rolniczy.

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » czw kwie 01, 2004 8:25 pm

profanacja :)6 :)6 :)6 i moze jeszcze sianko wozic :lol:
widze światełko w tunelu........ koniec remontu blisko :-)))))
www.bracia-gaz.neostrada.pl

Awatar użytkownika
thxxe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: thxxe » czw kwie 01, 2004 8:44 pm

oczywiście że można, jak każdy pojazd...warunek jeden- udowodnić że technicznie pojazd ten należy do grupy wolnobieżnych... co przy perkins'ie nie będzie trudne :)
...zgnity UAZ co ma 20 lat i perkins'a... czyli gorzej już być nie może... ale jeździć trzeba!

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Post autor: syll » czw kwie 01, 2004 9:19 pm

Ja pare miesięcy temu przerabiałem ciągnik siodłowy na samochód ciężarowy (a dokładnie na wywrotke) i mam takie spostrzerzenia:
1 Miejsce gdzie robisz badanie musi być ci znane i przedewszystkim muszą ciebie znać :lol:
2 Ja musiałem mieć fakture (dla wglądu do starostwa) od firmy która jest uprawniona do robienia takowych przerubek. W moim wypadku wyglądało to tak: Poszedłem do diagnosty który później robił przegląd i powiedziałem mu , że taką fakyure potrzebuje ale nie chce aby mi oni cokolwiek robili no to po pewnych negocjacjach dostałem fakturke na 300zł którą oczywiście musiałem zapłacić.
3 jak masz już dokonane wszystkie przerubki to musisz jechać na przegląd do diagnosty najlepiej do tegosamego który wystawił faktóre na przerubki (ma w obec ciebie dług wdzięczności :)21 ) i on bez większych problemów powinien ci podbić przegląd. oczywiście zmota musi jako tako wyglądać ale do szegółów się wtedy nie czepiają. :)21 :)4

jak będziesz miał jakieś pytania to wal na PW bo temat uaz to żadko odwiedzam.
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

wojtak4

Post autor: wojtak4 » pt kwie 02, 2004 8:09 am

Wiec powiem wam o co chodzi. Uaz nie ma mi sluzyc do wozenia siana jak myslą niektórzy, ale ma slużyć mojemu kuzynowi do jazdy w wieku 16 lat. Bo prawo jazdy na ciagnik rolniczy jest od 16 roku zycia, wiec bedzie mozna jezdzic uazem juz od 16 roku zycia.

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » pt kwie 02, 2004 8:20 am

po asfalcie też :)5
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » pt kwie 02, 2004 1:49 pm

syll pisze:temat uaz to żadko odwiedzam.
A feeeee, wstydź się Syll! :o :o :o
Władek - Kraków

wojtak4

Post autor: wojtak4 » pt kwie 02, 2004 7:47 pm

Wojtek_K pisze:po asfalcie też :)5
Oczywiscie ze po asfalcie tez, bo ciagnik rolniczy moze poruszac sie po drogach asfaltowych.

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Post autor: syll » pt kwie 02, 2004 8:41 pm

Władek pisze:
syll pisze:temat uaz to żadko odwiedzam.
A feeeee, wstydź się Syll! :o :o :o
Dobra dobra obiecuje poprawe i więcej grzechów nie pamiętam :lol: :lol: :lol:
Nie odwiedzam bo uaza nigdy nie miałem i na ten temat niemoge wiele powiedzieć. Ale miałem inne ustrojstwo pochodzenia ZSSR KAMAZA :)21 :)21 :)21 fuj aż zle mi się robi jak go wspominam co to była za padlina FE
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt kwie 02, 2004 8:47 pm

wojtak4 pisze: Bo prawo jazdy na ciagnik rolniczy jest od 16 roku zycia, wiec bedzie mozna jezdzic uazem juz od 16 roku zycia.
Jakiś geniusz to wymyślił myślę o prawie
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pt kwie 02, 2004 9:44 pm

Moje zdanie :

dupa od srania
srajtasma do dupy
narkotyki są do dupy

perkins do traktora

howk :)6
ps.mozna sie dopisaywać do listy

:)21
LJ 70

wojtak4

Post autor: wojtak4 » sob kwie 03, 2004 9:20 am

Perkins nie jest tylko do traktora, byl montowany w tarpanach fabrycznie a nie wiem czy wiesz tarpan to taki samochod :lol: . A Mag mysli ze te benzyniaki są takie idealne, tez mają swoje wady : spalanie ogromne, niska wytrzymalosc i wiele innych wad. To ze wstawilem perkinsa do uaza to moj wybor i nie wiem dlaczego tak go krytykujecie, to dobry silnik, malo pali, fakt ze jest glosny i ma duze wibracje i male obroty ale mocy mu nie brak i ja jestem z niego zadowolny.

Awatar użytkownika
thxxe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: thxxe » sob kwie 03, 2004 9:27 am

...a dla mnie perkins daje jakiś tam klimat, poprostu jest inny... lubię go i nie pomienię na benzyniaka...no chyba że V8 :)
...zgnity UAZ co ma 20 lat i perkins'a... czyli gorzej już być nie może... ale jeździć trzeba!

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » sob kwie 03, 2004 10:47 am

wojtak4 pisze:Wiec powiem wam o co chodzi. Uaz nie ma mi sluzyc do wozenia siana jak myslą niektórzy, ale ma slużyć mojemu kuzynowi do jazdy w wieku 16 lat. Bo prawo jazdy na ciagnik rolniczy jest od 16 roku zycia, wiec bedzie mozna jezdzic uazem juz od 16 roku zycia.

to przez rok niech pojeździ sobie w terenie...
a na asfalcie prędkość ograniczona do max 25 km/h??
a jak młodzieniec bedzie miał 17 lat to znowu robić z tego samochód ? spotkałem kiedyś taki traktor NRD-owski z silnikiem z tyłu na takich dziwnie cienkich kołach, na papierze i tabliczce rejestracyjnej motoroweru..
bzdura okrutna...
po czarnym to niech se młody z boku siedzi

wojtak4

Post autor: wojtak4 » sob kwie 03, 2004 7:47 pm

pilmar pisze:
wojtak4 pisze:Wiec powiem wam o co chodzi. Uaz nie ma mi sluzyc do wozenia siana jak myslą niektórzy, ale ma slużyć mojemu kuzynowi do jazdy w wieku 16 lat. Bo prawo jazdy na ciagnik rolniczy jest od 16 roku zycia, wiec bedzie mozna jezdzic uazem juz od 16 roku zycia.

to przez rok niech pojeździ sobie w terenie...
a na asfalcie prędkość ograniczona do max 25 km/h??
a jak młodzieniec bedzie miał 17 lat to znowu robić z tego samochód ? spotkałem kiedyś taki traktor NRD-owski z silnikiem z tyłu na takich dziwnie cienkich kołach, na papierze i tabliczce rejestracyjnej motoroweru..
bzdura okrutna...
po czarnym to niech se młody z boku siedzi
Drogi kolego nie czeka sie rok tylko dwa lata bo prawko jest od 18 a miedzy 16 a 18 jest roznica 2 lat a to sporo. A po co po 2 latach z tego samochod robic, no jesli ktos chce to prosze, ale to nie ma sensu bo dalej bedzie mozna jezdzic jako ciagnik. A dlaczego predkosc do 25 km/h, ja mam ciagnik mf 8220 i predkosc maksymalna 50 km/h i w dowodzie tez jest ciagnik rolniczy. No niby jest jakies ograniczenie do 30 chyba ale to tylko teoria. W praktyce mozna jezdzic szybciej bo jak cie zatrzyma policja bez radara to ci nie udowodni a jak z radarem i sie wyda ze to samochod to mandat. Uwazam ze jest to pomysl wart uwagi bo mlodzi zamiast czekac 2 lata moze jezdzic juz. A nawet po 2 latach zrobic z tego samochod to zaden problem.

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » sob kwie 03, 2004 8:59 pm

a ja uwazam ze ludzie w wieku lat 16 nie powinni prowadzic tak "powaznych" pojazdow mechanicznych, mysle ze 18 lat to absolutne minimum

Awatar użytkownika
thxxe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: thxxe » sob kwie 03, 2004 9:08 pm

... a ja napisze tylko to co już ktoś tu napisał... wszystko jest OK jeśli nic sie nie stanie... wystarczy że wpadnie mu pijany rowerzysta pod auto i wtedy dowie sie kto to prokurator i co potrafi... a do tego jaki jest upierdliwy... i nie pomoże mu że ma 16 lat... Wtedy rzeczoznawcy znajdą przekręt i każdy kto przyłożył do tego rękę może dostać "za nieumyślne spowodowanie..." z tym że na tym może sie nie skończyć...BO TO ZWYKŁY CHAMSKI PRZEKRĘT... ja już wiem kto to prokurator, dlatego wole trzy razy pomyśleć :cry: ...poztym panowie... czy wy na nowo chcecie odkrywac amerykę? przecież każdy by to stosował gdyby to było takie proste... więc gdzieś musi być haczyk a raczej HAK :lol:

Awatar użytkownika
tsukiyomi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tsukiyomi » sob kwie 03, 2004 9:44 pm

Uwazam ze jest to pomysl wart uwagi bo mlodzi zamiast czekac 2 lata moze jezdzic juz.
A ja prawde mowiac uwazam, ze pomysl delikatnie mowiac jest
glupi. Moim zdaniem 16 lat to zdecydowanie za malo na to aby
prowadzic samochodw, 18 lat ( nie mowiac juz o UAZie ktory ze wzgledu na swoje wymrary, mase oraz filozofie budowy nie jest pojazdem
ktory "duzo wybacza" ) i wydaje mi sie ze zasady tej powinno sie
bezwglednie trzymac.
Zdaje sobie rowniez sprawe z tego ze szczegolnie na wsiach
dosc czesta praktyka jest prowadzenie np. ciagnikow lub innych maszyn
przez "dzieciaki", czesto widze takie obrazki gdy latem mieszkam "na wsi" i obrazki takie nie wzbudzaja mojego zachwytu.
A jesli to wszystko Ciebie jeszcze nie przekonalo co do bez sensownosci Twego pomyslu to polecam lekture Art. 10 Kodeksu Karnego w zwiazku z Art. 173 KK.

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » sob kwie 03, 2004 9:48 pm

wojtak4 pisze: ja mam ciagnik mf 8220 i predkosc maksymalna 50 km/h i w dowodzie tez jest ciagnik rolniczy.
no to proponuję Ci "załatwić" przegląd że to samochód...
często objedziesz nim inne samochody terenowe.. szczególnie na PP

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob kwie 03, 2004 11:37 pm

Czytając niektore wypowiedzi pochodzę do wniosku że niektórym powinno się zabrać prawo jazdy dożywotnio i wprowadzić zakaz sądowy zbliżania się do drogi po której poruszają pojazdy mechaniczne pod karą chłosty publicznej za recydywę amputacja kończyn dolnych
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » sob kwie 03, 2004 11:43 pm

klucz13 pisze:Czytając niektore wypowiedzi pochodzę do wniosku że niektórym powinno się zabrać prawo jazdy dożywotnio.... za recydywę amputacja kończyn dolnych
i gornych tez, samochod mozna przystosowac do obslugi jedynie rekoma wiec trzebaby zadbac aby nie mogli takimi kierowac

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob kwie 03, 2004 11:45 pm

I język bo jest możliwość kierowania głosem

wojtak4

Post autor: wojtak4 » ndz kwie 04, 2004 8:53 am

Hmmm, coś mi sie wydaje ze mowicie tak bo juz macie prawko w kieszeni. Ale kilka lat temu napewno z niecierpliwością czekaliscie na te 17 czy 18 lat. A dzisiejsi mlodzi jak chcą jezdzić od 16 to niech jezdzą. A to że uazem to chyba jeszcze lepiej, bo osobowką by zapierniczał 180 km/h i wtedy to by bylo zagrożenie.

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » pn kwie 05, 2004 3:26 pm

wojtak4 pisze:Hmmm, coś mi sie wydaje ze mowicie tak bo juz macie prawko w kieszeni. Ale kilka lat temu napewno z niecierpliwością czekaliscie na te 17 czy 18 lat. A dzisiejsi mlodzi jak chcą jezdzić od 16 to niech jezdzą. A to że uazem to chyba jeszcze lepiej, bo osobowką by zapierniczał 180 km/h i wtedy to by bylo zagrożenie.

masz racje ja zrobiłem prawko w wieku 17 lat a jak mnie tata uczył jezdzic gazikiem po sciernisku to ledwo dostawałem do pedałów. Moim zdaniem pomysł jest :)2
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD

Awatar użytkownika
thxxe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: thxxe » pn kwie 05, 2004 4:11 pm

może kiedyś (czego nikomu nie życzę) twój syn zgine pod kołami takiego wózka prowadzonego przez 16to latka który akuratnie szpanował przed swoja "laską" ciekawe co zrobisz wtedy? Ja boje się jak mój pięcioletni syn idzie chodnikiem a zmęczony kierowca tira "leci" te 90... i choć sam jeźdźłem tymi wozami... wiem jak omylny bywa człowiek i że na prawa fizyki nie ma mocnych... cudów nie ma, jest tylko pech i zbieg okoliczności...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”