pasy bezpieczeństwa na tylne ławce
Moderator: Student
pasy bezpieczeństwa na tylne ławce
Witam Kolegów,
mam potrzebę zamontowania pasów bezpieczeństwa na tylnej ławce - przynajmniej na skrajnych siedzeniach. Jeżdząc turystycznie wożę ze sobą dzieci i przydałoby się foteliki zamontować.
Czy ktoś z Kolegów mógłby mi podpowiedzieć jakie pasy można na tył wrzucić? Czy są może oryginalne do Uaza?
Nie interesuje mnie wmiana tylnej ławki na inne rozwiązanie, chciałbym zaadaptować to co mam.
pozdrawiam
Marcin
mam potrzebę zamontowania pasów bezpieczeństwa na tylnej ławce - przynajmniej na skrajnych siedzeniach. Jeżdząc turystycznie wożę ze sobą dzieci i przydałoby się foteliki zamontować.
Czy ktoś z Kolegów mógłby mi podpowiedzieć jakie pasy można na tył wrzucić? Czy są może oryginalne do Uaza?
Nie interesuje mnie wmiana tylnej ławki na inne rozwiązanie, chciałbym zaadaptować to co mam.
pozdrawiam
Marcin
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
Re: pasy bezpieczeństwa na tylne ławce
przypinaj foteliki zwykłymi pasami transportowymigasti pisze: wożę ze sobą dzieci i przydałoby się foteliki zamontować.

ale foteliki czy dzieci mam przypinać tymi pasami?Flor pisze:przypinaj foteliki zwykłymi pasami transportowymigasti pisze: wożę ze sobą dzieci i przydałoby się foteliki zamontować.takimi z napinaczami

to działa dla małych dzieci (tak do 18kg)gasti pisze:ale foteliki czy dzieci mam przypinać tymi pasami?Flor pisze:przypinaj foteliki zwykłymi pasami transportowymigasti pisze: wożę ze sobą dzieci i przydałoby się foteliki zamontować.takimi z napinaczami

takie rozwiązanie miałem - co prawda nie na pasach transportowych ale na specjalnych taśmach. Dzieci podrosły i teraz mają foteliki które wykorzystjuą pasy samochodu, czyli przydałby się bezwładnościówki na tyle Uaza. Na przodzie mam bewładnoścowe i robią super.Flor pisze:to działa dla małych dzieci (tak do 18kg)gasti pisze:ale foteliki czy dzieci mam przypinać tymi pasami?Flor pisze: przypinaj foteliki zwykłymi pasami transportowymitakimi z napinaczami
foteliki mają własne pasy
a fotelik przypinasz na sztywno pasami transportowymi
Tarmot nie ma w ofercie gotowego rozwiązania - poleca od Lublina bezwładnościowe. Podobno nówki Uazy są już wyposażone w tylne pasy bezpieczeństwa.
Jak nie ma nic gotowego to coś pokombinuję - w końcu w Uazach kombinowanie to codzienność.
Dzieki za pomoc.
pozdr.
Marcin
Czy można w UAZie fotelik zamocować na przednim siedzeniu? Najczęściej jeżdżę bez tylnej kanapy.
I jeszcze pytanie czy można mocować fotelik czymś innym niż pas bezpieczeństwa? Na przednich fotelach też nie mam pasów.
Pytania na razie hipotetyczne mój wnuk niezbyt chętnie wsiada do mojego UAZa woli duży traktor taty.
I jeszcze pytanie czy można mocować fotelik czymś innym niż pas bezpieczeństwa? Na przednich fotelach też nie mam pasów.
Pytania na razie hipotetyczne mój wnuk niezbyt chętnie wsiada do mojego UAZa woli duży traktor taty.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
szympro pisze:Jest obowiazek zapinania pasow tylko w autach, ktore w takie pasy byly fabrycznie wyposazone. Jak nie miales fabrycznie, to nikt sie nie moze do Ciebie przyczepic. Nie ma znaczenia czy jest rejestrowany jako zabytek czy nie.
Pojazd samochodowy wyposaża się w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia, przepis ten stosuje się do:
przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:
- 30 czerwca 1971 r. – z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm³
- 31 grudnia 1971 r. – z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm³do 1.400 cm³,
- 30 czerwca 1972 r. – pozostałych,
siedzeń innych niż przednie – w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,
siedzeń w pojazdach innych niż wyżej wymienione, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa – zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.

- chiquito83
- chiquito83
gliniarze w wiekszosci idiotami nie sa, a jak trafisz na pajaca to po prostu nie przyjmujesz mandatu i tyle. akurat ten przepis znaja i za kazdym razem gdy mnie zatrzymuja i jade bez pasow to pytaja "czy auto jest fabrycznie wyposazone w pasy bezpieczenstwa". jesli jedziesz uazem to mowisz ze auto nie jest wyposazone w takie pasy i koniec tematu. natomiast inna sprawa jest ze pasy sie przydaja, szczegolnie dla pasazerowmaniak99 pisze:no tak , ale ja go z fabryki nie kupiłem więc nie wiem czy miał pasy czy nie , w papierach tego nie pisze , jak kupiłem tą bude to pasów nie było , a mendzie na drodze trzeba jakoś wytłumaczyć czemu nie ma pasów i wypadałoby to poprzeć czymś lepszym niż " nie ma i ch.. "
pzdr.
Mariusz.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
Z tego wynikałoby, że jakikolwiek UAZ 469 nie musi mieć - nadwozie otwarte... dobrze myślę?8) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:
a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:
– 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm3,
– 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3,
– 30 czerwca 1972 r. - pozostałych,
b) siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,
c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;
przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;