specjalista od skrzyni biegów na śląsku

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
hipis79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

specjalista od skrzyni biegów na śląsku

Post autor: hipis79 » sob wrz 20, 2008 10:47 pm

szukam fachowca od skrzyni biegów starego typu. Wyskakuje mi wsteczny bieg i blokuje się cała skrzynia:( wymieniłem cały dekiel z wodzikami i zabierakami ...bez rezultatu. Jeśli macie jakieś rady albo namiary na ludzi którzy sie tym zajmuja, to proszę o pomoc.
ps. wiem, wiem najłatwiej kupic całą skrzynię

pozdrawiam
UAZ 1979r 2.3l V6

Awatar użytkownika
savek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savek » pn wrz 22, 2008 5:15 pm

Szczerze to z autopsji wiem, że poradzi sobie ze skrzynią każdy wiejski mechanik. Im dalej od miasta tym taniej i co może się wydać bluźnierstwem lepiej. Po prostu jak gość naprawia żuki nysy czy inne około rolne maszyny to jest idealny. Mnie remont skrzyni razem z kompletem łożysk, synchronizatorami, wałkiem i olejem wyniósł 600 złotych. Części to jakieś 300 złotych. Problemem może być czas ja na swoją maszynę czekałem ponad miesiąc (inne pojęcie czasu i przestrzeni).

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn wrz 22, 2008 5:42 pm

taak, a pózniej dziwić się ,że uaz ma taka opinię jaką ma, jak sie go naprawia u każdego lepszego mechanika wiejskiego ...............
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
savek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savek » pn wrz 22, 2008 10:03 pm

Przepraszam bardzo jak na samym początku oddałem do mechanika który miał opinie specjalisty od 4x4 (tam próbowałem zrobić pakiet startowy) to po 500 km padło mi sprzęgło, włożył mi rozjechane synchronizatory (podobno włożył), nawet nie zerknął na stan łożysk w skrzyni mimo, że miał ją rozebraną (podobno). To co zastałem po 1000 km wewnątrz skrzyni niestety już mnie przerosło wtedy auto poszło do Pana od żuków i ciągników który po tym jak się dowiedział ile ta skrzynia przejechała od ostatniego remontu stwierdził, że w takim razie ona nawet nie była rozbierana. Widziałem stan części skonfrontowałem z wykazem tego co miało być zrobione i za co zapłaciłem i szczerze wolę oddać go po raz kolejny do ww. Pana niż dać się załatwić u pseudo specjalisty od 4x4. Subiektywne odczucia może w twoim wypadku wyglądało to inaczej. Jeśli gość robi coś dokładnie to po co przepłacać (do tego zupełnie bez ciągnięcia za język powiedział mi co jest jeszcze do zrobienia i jak się do tego zabrać w domowym garażu). Jakoś roboty u "specjalisty" wymagają w moim przypadku poprawy a Pan od ciągników zrobił i działa. Przetestowane auto przejechało już kolejne 2000km i jest ok. Napiszesz w takim razie dałeś się załadować, tak dałem, natomiast jak już za coś płacę i to wcale nie małe pieniądze to liczę, że wykaz prac będzie się pokrywać ze stanem faktycznym. Nie chcę słownej przepychanki, najprawdopodobniej masz dużo dłuższy staż z terenowymi zabawami i naprawami. Jednak wychodzę z może błędnego założenia, że drożej nie zawsze znaczy lepiej a opinia nie zawsze idzie w parze z porządną robotą. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Carlson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Carlson » pn wrz 22, 2008 10:42 pm

Potwierdzam w 100%. Serwis specjalizacja Żuk to dobre miejsce do napraw naszych Uazów. Koleś który potrafi złożyc most Żuka albo Stara poradzi sobie z mostem Uaza napewno. Prostota Uaza jest tu jego wielką zaletą. Jak ktoś jest dobry i nie ma cen kosmicznych to nie ma się co dziwic, że terminy są odległe. Life is brutal.

Awatar użytkownika
Carlson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Carlson » pn wrz 22, 2008 10:51 pm

Savek napisz gdzie byłeś ze swoją skrzynią. Będzie to pierwszy niepolecany warsztat na tym forum.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt wrz 23, 2008 9:59 am

wszyscy fachowcy od uazow ze slaska ktorych znam i z ktorymi kiedys robilem rozne wynalazki dawno juz robia w innym fachu.
Jedyny twardy gosc ktory sie z calej machanicznej ekipy ostal i jeszcze sie tym para to Raimund Szombara z Sośnicowic k.Gliwic - zreszta jeden z zalozycieli Mutta Gliwice :)2
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
savek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savek » wt wrz 23, 2008 4:57 pm

Carlson pozwolę sobie to jednak przemilczeć ze względu, że ojciec gościa jest znanym i poważanym konstruktorem (swojego czasu pokaźny artykuł w off-road magazyn). I temu Panu zdecydowanie nie zamierzam szargać opinii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”