morte36 pisze:A mam u siebie oryginalną chłodnice grubą i teraz jak jadę na trasie to muszę ją przysłaniać tekturą bo z zamkniętymi żaluzjami i tak trzyma 40-50 stopni a tak zatkam szczelnie tekturą to 80 wskoczy i się utrzymuje. termostat tez mam oryginalny. a w lato to nie wiem jak będzie ale chyba luzik.
To normalne że w uazie trzeba przysłaniać chłodnicę, właśnie po to są robione te wszystkie sprzęty do przysłaniania chłodnicy montowane na przednią atrapę. Nawet są tam zrobione nagwintowane otwory do wkręcenia śrub. Kiedyś też przysłaniałem chłodnicę kartonem, ale znacznie wygodniejsze i lepiej się sprawują właśnie specjalne "przysłonki".
Mało tego, nawet jak zimą temperatura jest na odpowiednim poziomie to po zasłonieniu chłodnicy, czuje się że nagrzewnica potrafi dużo lepiej grzać wnętrze pojazdu.
Oprócz takich przysłon na chłodnice jak u mnie (foto poniżej) są jeszcze ocieplacze na maskę silnika, zakładane na zewnątrz maski. Widziałem to kiedys na Białorusi, ciekawie to wygląda - czarny koc na masce