Jak wyczyscic rame od srodka
Moderator: Student
Jak wyczyscic rame od srodka
ostatnio zajeba... sie w blotnej breji konkretnej, zanim mnie wyciagneli na dwie wyciagarki, bloto wlalo mi sie doslownie wszedzie do pelna, komora sprzegla rama itd, ma ktos jakis patent??
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
tylko czy ta woda z Wisły płynąca z południa nie przeżre mu blachy??Krees pisze:Wjedź do Wisły, postój kwadrans, potem cię wyjmiemy...
a tak na poważnie to tak jak sys-kom pisał - otwory wywierć i będzie dobrze, ale jak wodą płuczesz to lepiej wejdź pod samochód i wpompuj potem w ramę jak najwięcej oleju, najlepiej gęstego bo ci zaraz przerdzewieje... rama w uazie ma to do siebie że rdzewieje od środka.
a co do konserwacji ramy i tego oleju to ja zastosowałem jakiś bardzo gęsty olej chyba od lokomotyw... w lokalnej lokomotywowni może dostać za flaszke lub dwie... podgrzałem go i za pomoca pistoletu z końcówka do konserwacji ... taka rozpryskująca na boki ... wkładasz rure jak najdalej i dajesz oleju aż dołem wyjdzie... tylko uwaga... najpierw wywala całą wode i wilgoć.
wtedy masz pewnośc ze rama czysta i zakonserwowana jak trzeba.
piszę o tym bo kiedyś też tylko myłem wodą... myjką ciśnieniową wnętrze ramy ale niestety... rdza ostro wyszła przy tylnym kole... i musiałem rame wzmacniac bo było sito.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
Z pewnością nie bardziej niż woda z Wisły płynąca z północy...stef pisze:tylko czy ta woda z Wisły płynąca z południa nie przeżre mu blachy??Krees pisze:Wjedź do Wisły, postój kwadrans, potem cię wyjmiemy...

Zastanawiam się na ile skuteczne byłoby przedmuchanie porządne ramy gorącym powietrzem po myciu - żeby wyschła, a potem położyć solidną warstwę farby antykorozyjnej i też dobrze wysuszyć.
Bo jak się zaleje olejem, to nie dzerwieje, ale po przejeździe przez wodę żyjątka wynoszą się w zaświaty a każde kolejne auto ma darmowe nabłyszczanie wszystkiego...
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- GikroV
-
są przecież specjalne środki do profili zamkniętych - albo nalać na full farby do środka... w 3 osiach ramą pokręcić... się rozpłynie i równo pokryje wnętrze 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
-
-
KIedyś na praktyce w polmozbycie konserwowaliśmy auta zaraz jak przychodziły na salon czyli polonezy i maluchy , rozbieraliśmy do blachy pistolet natryskowy plus długa końcówka i w każdy otwór na maksa aż wyciekało .Srodek pierwszy nazywał się cyklonit ,cyklotron lub jakoś tak i był czarny na to szedł alubit w kolorze srebrnym całość zastygała w elastyczną powłokę. 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie.
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
rzadka zaprawa cymentowo piaskowa ze srodkami zapobiegajacymi nasiakliwości. przy okazji sie usztywni
w pore sie temat pojawił bo sie zastanawiałem nad problemem i mialem założyć temata. co do tego leju w rame to najwiekszym minusem jest plama oleju pozostawiana za soba na rzece 

Ostatnio zmieniony czw paź 30, 2008 5:43 pm przez konrad1983nr1, łącznie zmieniany 1 raz.
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
@Stef - żart był, oczywiście, że płynie z S na N.
@Doktor weź coś innego, nie spuszczaj tego gówna w glebę, raz, że skuteczniej będzie tym, co koledzy radzą, a dwa, że nie będziesz truł wszystkiego w promieniu kilometra.
Parę kropel oleju wykańcza naprawdę spory kawałek gleby... A potem się wszyscy dziwią, że taki syf na świecie, i jak się idzie przez las to wszystkie kałuże świecą tęczowo w promieniach słońca...

@Doktor weź coś innego, nie spuszczaj tego gówna w glebę, raz, że skuteczniej będzie tym, co koledzy radzą, a dwa, że nie będziesz truł wszystkiego w promieniu kilometra.
Parę kropel oleju wykańcza naprawdę spory kawałek gleby... A potem się wszyscy dziwią, że taki syf na świecie, i jak się idzie przez las to wszystkie kałuże świecą tęczowo w promieniach słońca...

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

-
-
Krees pisze:@Stef - żart był, oczywiście, że płynie z S na N.![]()

Discovery 300 Tdi
http://www.walbrzych4x4.pl/
http://www.walbrzych4x4.pl/