Reflektory - podmianka?
Moderator: Student
Reflektory - podmianka?
Witam!
Czy ktoś z Koleżeństwa rozbił "podmiankę" reflektorów do UAZ-a? Moje niby są, kl9osze na H-4 są a świecą tak jakby ich nie było. Żółto, mizernie - generalnie rzecz ujmując. Co jest tego przyczyną? Jeśli usterka - to co zrobić, a jeśli taka ich uroda - to czy "podchodzi" jakiś dobry reflektor od innego auta, który dawałby (też na H-4) światło białe i mocniejsze?
Czy ktoś z Koleżeństwa rozbił "podmiankę" reflektorów do UAZ-a? Moje niby są, kl9osze na H-4 są a świecą tak jakby ich nie było. Żółto, mizernie - generalnie rzecz ujmując. Co jest tego przyczyną? Jeśli usterka - to co zrobić, a jeśli taka ich uroda - to czy "podchodzi" jakiś dobry reflektor od innego auta, który dawałby (też na H-4) światło białe i mocniejsze?
Władek - Kraków
Coś mi się widzi że jesteś szczęsliwym posiadaczem wyjątkowej padaczki.Światła wywal na przekażniki przewodem 1,5 kwadrat a do tego jak dołożysz 100w żarówki (nie dozwolone w unii) to będziesz zdziwiony ale najsampierw przekażniki.Ja mam owalne od awii ale to sporo dłubania
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
wiec ja mialem normalne reflektory orygianlne i zarowki r2 czy jakos tak sie nazywaja (znaczy zwykle zarowki) i zmienilem same zarowki na h4 i jest o niebo lepiej, napewno przy oryginalnych swiatlach swieca na zolto ale zeby na H4 slabo swiecil??
jesli masz zarowki H4 to powinny swiecic ok zwlaszcza jesli reflektory do tego tez masz H4
"Wesem" (www.wesem.com.pl) produkuje cale reflektory H4 bodajze u nich sa podane jako Ikarus,Robur... czu cus, jesli twoje ci nie odpowiadaja to kup od nich, kosztuja chyba cos ok15zl mozliwe ze bedzie lepiej
jesli masz zarowki H4 to powinny swiecic ok zwlaszcza jesli reflektory do tego tez masz H4
"Wesem" (www.wesem.com.pl) produkuje cale reflektory H4 bodajze u nich sa podane jako Ikarus,Robur... czu cus, jesli twoje ci nie odpowiadaja to kup od nich, kosztuja chyba cos ok15zl mozliwe ze bedzie lepiej
Ostatnio zmieniony sob maja 01, 2004 9:15 pm przez wupasek, łącznie zmieniany 1 raz.
wupasek pisze:idzie slaby prad na reflektory i tyle, przez to swieca slabiej
chociaz nie wiem czy bez przekaznikow nie powinna byc widoczna duza roznica miedzy jasnoscia na niskich i wysokich obrotach silnika
Oki, a co zrobić, jeśli przekaźniki są!??? Które lampy z innych aut pasują rozmiarem i montażem?
Czy przyczyną słabego świecenia może być zbyt mały przekrój przewodów?
Władek - Kraków
Re: uaz
Mało prądu żółte światło(chyba że masz żółte fabrycznie)dużo prądu białe światłaa przekażniki od F 125p i podstawka pod nie fajnaWładek pisze:Znaczy się co? Przy braku przekaźników świecą na żółto? A jeśli są przekaźniki to na biało?hydraulik pisze:Miałem to samo w moim przypadku brak przekazników.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
http://www.wesem.com.pl/pol/ktlg/keikarus.htm to sa te reflektory a kosztuja niecale 15 zl
Re: uaz
Dałes 100W. Zwykłe czy halogeny? Czy H-4 są żarówkami różnej mocy czy to jakiś standart? Mocniejsze są do dostania? Gdzie i za ile?hydraulik pisze:w moim przypadku zamontowanie przekażników zlikwidowało problem z instalacją(nową?)to znaczy że na światłach nieraz mi się dymiło z wiązki.światła polepszyły się o około 40%
Władek - Kraków
Jak masz starą instalację to prąd do przekażników nowym przewodem z zabezpieczeniem16A i do reflektorów też minimum 1,5 kwadrat a kawałek starej tylko do sterowania przekażnikami Najlepiej całą instalację nową ale i to wystarczy na bardzo bardzo długo
Standart w Ch..ni i unas też to 60 /50 dozwolone max 65/55 wat oczywiście ale produkują 100/90 ogólnie dostępne w co drugim sklepie motoryzacyjnym i praktycznie trzeba by wyjąć żarówkę z leflektora żeby sprawdzić moc tak że wszelkie strachy na nic .To wszystko H4
Wessem będzi miał zaznaczone że do kamaza to to samo
Wessem będzi miał zaznaczone że do kamaza to to samo
-
-
no wlasnie mocowanie zukowskie nie bardzo, widocznie wczesniej miales tez od zuka, ogladalem w sklepie reflektory od Zuka nowy i stary typ i zadne za chiny nie pasowal, zuk ma mocowanie za pomoca srubek a uaz ma reflektory z takimi wypustkami, ze nie mocujesz reflektora bezposrednio do ramki tylko nakladasz na niego taka "uchwyto-ramko-obejme"
co do przekaźników...
na rynku dostępny jest taki zestaw montarzowy przekaźników do zamontowania do pf 126p, wszystko jest już połączone z dokładnym schematem i insrukcją podłączenia. Koszt niewielki - niższy niż kupić osobno wszystkie części.
Acha, prosta wskazówka to taka aby przewód główny prądowy(idący na zasilanie przekaźników) zasilić prosto z akumulatora, a nie jak w instrukcji przez stacyjkę.
miałem kiedyś malucha, światła po takim zabiegu były duzo mocniejsze
na rynku dostępny jest taki zestaw montarzowy przekaźników do zamontowania do pf 126p, wszystko jest już połączone z dokładnym schematem i insrukcją podłączenia. Koszt niewielki - niższy niż kupić osobno wszystkie części.
Acha, prosta wskazówka to taka aby przewód główny prądowy(idący na zasilanie przekaźników) zasilić prosto z akumulatora, a nie jak w instrukcji przez stacyjkę.
miałem kiedyś malucha, światła po takim zabiegu były duzo mocniejsze
Witam!wupasek pisze:http://www.wesem.com.pl/pol/ktlg/keikarus.htm to sa te reflektory a kosztuja niecale 15 zl
Zapodałem pytanie do Wesemu, coby mi coś doradzili. Otrzymałem właśnie odpowiedź, którą poniżej przytaczam:
"Nie jestem w stanie pomoc w rozwiazaniu Pana problemu, gdyz nie
produkujemy zamiennika dla reflektorow samochodu UAZ.
Nie mam rozeznania jakich wymiarow sa te reflektory i jak sa one
mocowane w pojezdzie. Podejrzewam jednak, ze zastosowanie innych z
naszej produkcji wiazaloby sie z trudnymi przerobkami - czego nie
sugeruje. "
I co? Lipa! Co by tu wymyśleć??? Radźta co, Chopy!
Władek - Kraków