Przywitanie i prosba o pomoc

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

technik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Przywitanie i prosba o pomoc

Post autor: technik » czw lis 20, 2008 4:08 am

Witam
Mam na imię Dawid, 20 lat.Od jakiegoś czasu studiuje cale forum... i w końcu zdecydowalem sią, chce kupić UAZa. Uprzedzając odpowiedzi: Tak, na pewno chcę Uaza :). Wlasnie z tym wiąże się moja prośba - czy ktoś z forum wie o jakimś godnym polecenia, albo mógl by rzucić fachowym okiem na któregoś z wystawionych na allegro czy w innych ogloszeniach. Oczywiście chodzi o takiego który dojedzie do mnie na kolach, no i żeby nie bylo za daleko, myślę ze do 100 km się coś znajdzie Zależalo by mi na egzemplarzu który do wiosny spokojnie mógl by robić te 20 km tygodniowo (nie w terenie) bez większych "interwencji" . Dlatego do wiosny, ze nie wiem czy teraz przyjadą zlozyc garaż ze wzgl. na śnieg, poza tym do wiosny na pewno uda się trochę uzbierać i wtedy będzie można trochę wlożyć w auto, żeby wybrać się w jakiś konkretniejszy teren. Krotko mówiąc żebym go mógl kupić i do wiosny bez problemoów i napraw jeździć. Co do reszty samochodu to raczej bez specjalnych zachcianek, może z wyjątkiem silnika - super bylo by jak byl by już przelożony na jakiegoś możliwego diesla. Kwota jaka mogę przeznaczyć "na teraz" to 3, max 4 tysiące. Nie ma ciśnienia ze musi być na już, jeśli nie uda się teraz znaleźć niczego konkretnego to wole trochę poczekać.
Pozdrawiam i z góry dzięki!

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » czw lis 20, 2008 8:35 pm

Witam...i z sympati do marki gratuluję wyboru.

3-4 tyś i ma przejeździć 6 miesięcy bez problemów?? Jak się ma 20 lat to trzeba mierzyć wysoko ale kolega chyba troszkę przesadza :wink:

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » czw lis 20, 2008 8:58 pm

Eee bez przesady, rok temu pogoniłem swojego za zbliżoną kasę i spokojnie przejeździłby dużo dłużej bez problemów.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

technik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: technik » czw lis 20, 2008 9:21 pm

Bez problemow oznaczalo miesieczny wklad nie wiecej jak 5 stow :D
Glownie chodzi mi oto zeby ktos oprocz mnie go obejrzal przed zakupem i powiedzial obiektywnie co i jak z autem.
Zastanawialem sie nad tym konkretnym: (chociazby z tego wzgl ze to jedyny na allegro w moim wojewodztwie z rozsadna cena)
http://motoallegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
Tylko ten silnik...

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Re: Przywitanie i prosba o pomoc

Post autor: Marcin_75 » czw lis 20, 2008 9:21 pm

technik pisze:kupić i do wiosny bez problemoów i napraw jeździć.

Bez złośliwości - ale żeby to osiągnąć będziesz musiał mieć wieeeeeeeeeelkie szczęscie. UAZ to raczej nigdy nie jest samochód, którym można "bez problemów i napraw jeździć" - w kółko przy nim się coś grzebie - jedni to lubią inni nie :) Jeśli miałbym coś radzić - poczekaj do wiosny i wtedy kup - bo pierwsze kilka miesięcy eksploatacji to poznawanie sprzętu - a mróz, zgrabiałe paluchy i śnieg lecący za kołnierz wyolbrzymiają wszystkie problemy 20X.

No i witaj w klubie :D
Pozdrawiam!
Marcin

technik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: technik » czw lis 20, 2008 9:34 pm

Jesli by to nie byly remonty trwajace po kilka dni, a jedynie jakies drobne naprawy, nie wymagajace wkladu finansowego w wartosci polowy auta ktore dalo by sie zalatwic w jeden dzien (liczac oczywiscie ze czesci mam juz na miejscu) to moze byc tylko dodatkowy plus... A troche zrgabiale rece na kilkustopniwym mrozie da sie przezyc :wink: A zalezalo by mi jeszcze przed wiosna miedzy innymi dlatego zeby miec srodek transportu po okolicy w razie konkretnych sniegow... wiadomo jak to w gorach.

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Re: Przywitanie i prosba o pomoc

Post autor: piotrek_uaz » czw lis 20, 2008 9:46 pm

technik pisze:Witam
Mam na imię Dawid, 20 lat.Od jakiegoś czasu studiuje cale forum... i w końcu zdecydowalem sią, chce kupić UAZa. Uprzedzając odpowiedzi: Tak, na pewno chcę Uaza :).
Sie ma!
Wbrew pozorom masz szanse, ale musisz byc gotowy na to, ze auto bedzie mialo troche felerow. Jest szansa ze bedzie jezdzic i ze bedize mialo dziury w podlodze. Kasa nie jest straszna, najwyzej sprzedasz zloma i kupisz suzuke, a wtedy bedziemy sie z Ciebie smiac i mowic ze kupiles damskie auto :)

Wybor nalezy do Ciebie :)
I pamietaj, laski na UAZy bardziej leca niz na te wszystkie inne damskie autka :)

Piotr

technik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: technik » czw lis 20, 2008 9:54 pm

no, to ostrzezenia i slowa wsparcia juz byly :D
Teraz tylko trzeba znalezc i sprawdzic jakiegos.
Moze ktos wie o konkretnym Uazie ktory spelnil by kryteria?
Jesli tak to prosze o PM

technik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: technik » czw lis 27, 2008 7:53 pm

znow ja ;)
Wybieram sie w sobote po uaza, jade z Krakowa jakies 60km ogladam a pozniej miejmy nadzieje jakies 100km bezstresowo do siebie :D
Haczyk w tym ze uaz jest bez chlodnicy, wiec zeby nim ruszyc sie gdziekolwiek trzeba ja zalozyc. I z tym sie wiaze moje pytanie, gdzie w Krakowie jest jakis szrot czy inna skarbnica uzywanych czesci gdzie by mozna "zanabyc" chlodnice wraz z wezami do silnika 2,4 mercowego.
A moze ktos takowa dysponuje?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”