czy tak ma być??
Moderator: Student
czy tak ma być??
Witam wszystkich UAZowiczów,
zakupiłem właśnie coś co kiedyś podobno było UAZem i pomijając wiele innych zastanawiających mnie rzeczy jedna dziwi puki co najbardziej
mianowicie tylne koła są bardzo blisko resorów i są bardzo wklęśnięte w stosumku do błotników, czy może to wynikać ze złych felg ( te, które są są wąskie jak od roweru), czy może być to spowodowane włożeniem przez kogoś tylnego dyfra od innego, węższego pojazdu??
i jeszcze jedno, felgi są 16, od czego można dopasować 15 ?
będę wdzięczny za jakieś info, pozdrawiam
zakupiłem właśnie coś co kiedyś podobno było UAZem i pomijając wiele innych zastanawiających mnie rzeczy jedna dziwi puki co najbardziej
mianowicie tylne koła są bardzo blisko resorów i są bardzo wklęśnięte w stosumku do błotników, czy może to wynikać ze złych felg ( te, które są są wąskie jak od roweru), czy może być to spowodowane włożeniem przez kogoś tylnego dyfra od innego, węższego pojazdu??
i jeszcze jedno, felgi są 16, od czego można dopasować 15 ?
będę wdzięczny za jakieś info, pozdrawiam
GR Y61 3.0di w trakcie motania
o ile dobrze pamietam ( a nie przygladalem sie za bardzo tylko od razu wywalilem) to np piasty kol nie wystawaly poza wewnetrzna krawedz felgi a w uazie wystaja a czy szerszy czy wezszy to nie wiem
jesli da rade wlaczyc i wylaczyc przedni naped bez problemu to oznacza to ze most jest "kompatybilny" z uazowym napewno, ale najlepiej to jak podjedziesz gdzies i porownasz z oryginalnym, moze gdzies znajde wymiary uazowego to ci podam i sobie porownasz
jesli da rade wlaczyc i wylaczyc przedni naped bez problemu to oznacza to ze most jest "kompatybilny" z uazowym napewno, ale najlepiej to jak podjedziesz gdzies i porownasz z oryginalnym, moze gdzies znajde wymiary uazowego to ci podam i sobie porownasz
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Żuczek pisze:most od żuka jest węższy parę cm. Poznasz go po tym że:
- ma dwa wystające dość długie (w dół) punkty mocowania do amorków (takie wąsy)
- z bębna wystają tylko szpilki do przykręania koła (wszystko ukryte w środku)
to chyba taki właśnie mam

ale d..., gdie szukać sprawnego mostu od UAZa

- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
rozstaw kół w uazie 144 cm
tylny most ma gruchę centralnie a przedni z prawej strony
orginalne fele uaza to 15'' szerokość ok 7''
jezeli masz mosty od gaza lub zuka to zamień je natychmiast na orginały
lub inne / afgany, patrol /
po niedzieli mozesz podjechać do mie luknąć na autko dla porównania i mogę ci pozyczyć instrukcję do skserowania
albo wejdź na strony o uazach /linki znajdziesz w katalogu www /
po niedzieli mozesz podjechać do mie luknąć na autko dla porównania i mogę ci pozyczyć instrukcję do skserowania
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00

Mozesz to zrobic tak: podnosisz jedno kolo i krecisz nim pelny obrot, liczac jednoczesnie ile w tym czasie obrotow zrobi wal nap. Tak sano z drugim kolem. No na drugiej osi nie na tej samej...wupasek pisze: zasadniczo to chodzi o to zeby w obu mostach przy jednym obrocie wala kolo robilo taka sama ilosc obrotow (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle bo tez nie jestem specjalista)

Arendzik
UAZ '89+LPG
UAZ '89+LPG
no tylko ze to jest sposob mozliwy jesli masz most na samochodzie, a jak bedzie chcial kupic to musi znac stosunek obrotow kola do obrotow walu przedniego mostu wiec wczesniejszy sposob jest w tym przypadku latwiejszyWojtek_K pisze:najprościej to zapinasz przód ruszasz, luz i jeśli ham. to są różne jesli sie toczy to jest ok

dzięki za tak szerokie info,
most mam na pewno od żuka i do tego zrypany więc będę potrzebował nowy (tzn. używany sprawny),
felgi 16'' 0 szerokości jak na moje oko 4'', rewelacja, a co za tym idzie poszukuję również 4 felgi 15'' do UAZa,
silnik trochę słabo pali puki co ale to 2litrowy diesel z merca 115 więc ma prawo.
most mam na pewno od żuka i do tego zrypany więc będę potrzebował nowy (tzn. używany sprawny),
felgi 16'' 0 szerokości jak na moje oko 4'', rewelacja, a co za tym idzie poszukuję również 4 felgi 15'' do UAZa,
silnik trochę słabo pali puki co ale to 2litrowy diesel z merca 115 więc ma prawo.
jeśli to po niedzieli jest aktualne to bardzo chętnie posilę się zarówno instrukcją jak i spojżeniem na coś co wygląda, z góry dziękiWojtek_K pisze:rozstaw kół w uazie 144 cm