Jak sprawnie i szybko wymienić resory?
Moderator: Student
Jak sprawnie i szybko wymienić resory?
Nadszedł czas na wymianę tylnich resorów na nowe oryginalne. Jak zrobić, to szybko i sprawnie? Pytam, bo kiedyś już robiłem taką operację ale zabrało mi to wtedy kupę czasu i nerwów. Teraz chciałbym zrobić to sprawniej i szybciej - zimno jest
Czy najpierw podnosić most podnośnikiem hydraulicznym czy nadwozie hi-liftem, i jak sprawnie zsunąć z bolca przednie mocowanie resoru?

rybak
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
U siebie kiedy jeszcze był dobrobyt i miałem garaż z kanałem, najpierw poluzowałem sobie delikatnie cybanty, póxniej cały tył do góry hi liftem, kobyłki pod rame, most w dół i jazda z wieszakami. Skuteczny sposób na ściąganie ? Zalezy, czasem pomagał ściagacz, ale po tym jak wymieniałem gumki za pierwszym razem, później już szło bezproblemowo, tzn. nie popłakałem się przy tym
Ogółem cały wieszak pierw odkrecałem od ramy i ruszajac całym resorem ściągałem ucho z tego sztywnego mocowania
Gorzej ze wszystkim idzie w druga strone..

Gorzej ze wszystkim idzie w druga strone..

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Najłatwiej robi się to przy zdjętych kołach, z resztą tylne resory ciężko ściągnąć inaczej. Koniecznie kobyłki pod ramę, czy co tam masz w tej amfibii, bo na samym hilifcie to może być ostatnia rzecz jaką robiłeś w życiu
Po odkręceniu cybantów i opuszeniu mostu resor bez problemu powinien zeskoczyć z mocowań, jak nie, to parę strzałów ciężkim młotem pomoże.

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Re: Jak sprawnie i szybko wymienić resory?
no normalnie....uadam pisze: Jak zrobić, to szybko i sprawnie?
odkrecic z wieszakow, odkrecic cybanty
i juz
dokonac montazu w kolejnosci odwrotnej

Pod przednie koła coś podłożyć, tył ramy ponieść i podeprzeć z 2 stron,
sciągnąc koła,
klocki pod most, odkrecić strzemiona, most spadnie, koniecznie coś podłożyć bo zawiśnie na wężyku od hamuców :)
odkręcić resor, jak nie chce zejść przednie mocowanie to jakąś rurką pomóc - albo coś podłozyć i ruszać resorem jak dźwignią,
z resorem na zwenątrz wybić sworznie z gum wieszaka, z nakreconą nakretką co by gwintu nie zepsuć,
założyć nowe gumy, włożyć w nie sworznie wieszaka, pomóc młotkiem jesli trzeba,
poskręcac wszystko - równo dokręcić strzemiona resorów :)
robota na max kilka godzin.
sciągnąc koła,
klocki pod most, odkrecić strzemiona, most spadnie, koniecznie coś podłożyć bo zawiśnie na wężyku od hamuców :)
odkręcić resor, jak nie chce zejść przednie mocowanie to jakąś rurką pomóc - albo coś podłozyć i ruszać resorem jak dźwignią,
z resorem na zwenątrz wybić sworznie z gum wieszaka, z nakreconą nakretką co by gwintu nie zepsuć,
założyć nowe gumy, włożyć w nie sworznie wieszaka, pomóc młotkiem jesli trzeba,
poskręcac wszystko - równo dokręcić strzemiona resorów :)
robota na max kilka godzin.
- GikroV
-
Popsikaj jakimś czymś albo polej benzyną, naftą ropą. Dźwignia między ramę a resor jak najbliżej ucha i musi zejść 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Zdjąłem po wielkich mękach
. Założyłem nowy na trzpieniach ale teraz okazuje się, że jest nieco przekrzywiony i nienachodzi na mocowanie na moście. Muszę teraz coś wymyślić aby go nieco przygiąć w stronę drugiej strony mostu, żeby w ogóle dało się skręcić strzemiona. Może i na to jest jakiś patent?

rybak
bardzo prosty...patentuadam pisze:Zdjąłem po wielkich mękach. Założyłem nowy na trzpieniach ale teraz okazuje się, że jest nieco przekrzywiony i nienachodzi na mocowanie na moście. Muszę teraz coś wymyślić aby go nieco przygiąć w stronę drugiej strony mostu, żeby w ogóle dało się skręcić strzemiona. Może i na to jest jakiś patent?
uzycie sily fizycznej i umyslowej

Przyłap jedną stronę mostu do resoru, podnieś czymś drugą stronę tak żeby się minimalnie oparła o resor... następnie użyj metody siłowej aby śruba skręcająca i ustalająca resor w moście wskoczyła na swoje miejsce :)
Resory na gumach się wyginają po kilka cm w każdą stronę więc nie powinno być problemów - u mnie wystarczyło ręcznie szarpnąć resor/most w odpowiednią stronę
Resory na gumach się wyginają po kilka cm w każdą stronę więc nie powinno być problemów - u mnie wystarczyło ręcznie szarpnąć resor/most w odpowiednią stronę
to przeciez napisalem to samo...Takayuki pisze:Przyłap jedną stronę mostu do resoru, podnieś czymś drugą stronę tak żeby się minimalnie oparła o resor... następnie użyj metody siłowej aby śruba skręcająca i ustalająca resor w moście wskoczyła na swoje miejsce

No wreszcie się udało
. Pomogłem sobie bardzo dużym ściskiem stolarskim, który pozwolił na ściągnięcie przekrzywionego resoru. Musiałem też użyć dwóch podnośników hydraulicznych. Niestety czeka mnie drugi resor
Wszystkim chciałbym podziękować za konstruktywne rady. Przydały się. Można na Was liczyć

Wszystkim chciałbym podziękować za konstruktywne rady. Przydały się. Można na Was liczyć

rybak