Zapłon w perkinsie
Moderator: Student
Zapłon w perkinsie
Zrobiłem remont swojego persiaka i w czasie remontu w ciagniku C360 3P rozsypała sie pompa wtryskowa wiec wzieto z mojego uaza a ojciec mowil ze kupi mi drugą. Silnik złożylismy, ale ojciec kazal zalozyc do uaza pompe z perkinsa twierdzac ze jest dobra i ze ciagnik chodzil na 2 gary to byla wina uszczlki ( bo byla dmuchnieta ) wiec zalozono pompe z ciagnika. Pierwszy rozruch odbyl sie na zaciag bo kazdy kto mial stycznosc z perkinsem wie jak go sie trudno odpowietrza. Zapalil po jakims kilometrze, ale na 2 gary. Wiec pompa wtryskowa do wymiany, kupilismy drugą po regeneracji, zalozylismy a on dalej na 2 gary daje. Okazalo sie ze to wina pompy tej po regeneracji i ze sklepu w zadoscuczynieniu dali druga pompe z nową glowicą. Po jej załozeniu ciagalismy uaza az sie hak w zderzaku urwał i nic. Po jej przestawieniu uaz zapala tylko na zaciag ( na rozrusznik nic ) i chodzi tylko na wysokich obrotach, a na niskich gasnie. Regulowalismy zaplon i tylko w jednym polozeniu pompy wogole chodzi a jak sie ja troszke przestawi to wcale. Pompa napewno dobra.
Re: Zapłon w perkinsie
typowy objaw jak początek tłoczenia jest na wydechu a nie sprężaniu - jest źle wsadzona - wyjąć, obrócić wałem o 360 stopni i wsadzićwojtak4 pisze:Po jej przestawieniu uaz zapala tylko na zaciag ( na rozrusznik nic ) i chodzi tylko na wysokich obrotach, a na niskich gasnie.

No nie wiem z tym zlym wlozeniem ale tam jest takie wyciecie co trzymie wirnik pompy w prawidlowym polozeniu i zabobiega aby jej zle nie wsadzic, ale to jest mozliwe bo na tych poprzednich rozwalonych pompach chodzil ale na 2 tloki. Nie jestem pewnien jak to jest z tym wycieciem, bo sie temu nie przygladalem. Ale czy musze krecic walem czy moge kolem na pompie
Bo angliki wymyslili tak ze jak trace rozrusznikiem bez zalozonej pompy to mi kolo na rozrzadzie spadnie na dol i wtedy bedzie big problem z jego wyjeciem.

Zaworek przelewowy na pompce który trzyma cisnienie sprawdz i zapłon tak jak poprzednicy mówili ustawwojtak4 pisze:Wiec tak ludziska. Wszyscy mechanicy rozkladaja rece. Zapali i za 10 sek. zgasnie. Ale jak odkrece srube w p.wtryskowej do jej odpowietrzania i leje sie z tamtąd paliwo to silnik chodzi elegancko. Co to moze byc

Twierdzenie że jeżeli koło w traktorze sie przebiło znaczy ze cały traktor jest do dupy ale czy z tego powodu trzeba cały traktor wymienić?? Trzeba znaleźć przyczynę w pompie bo to nie jest bardzo skomplikowane urządzenie. Albo zmień fachowców.Slawquu pisze:wg mnie pompa na szrot... bo jesli zapłon ustawiony na znak, tak jak powinno byc i na starej dobrze palił to innego rozwiazania nie ma!!
- Slawquu
- Kontaktowanie:
Artur pisze:Twierdzenie że jeżeli koło w traktorze sie przebiło znaczy ze cały traktor jest do dupy ale czy z tego powodu trzeba cały traktor wymienić?? Trzeba znaleźć przyczynę w pompie bo to nie jest bardzo skomplikowane urządzenie. Albo zmień fachowców.Slawquu pisze:wg mnie pompa na szrot... bo jesli zapłon ustawiony na znak, tak jak powinno byc i na starej dobrze palił to innego rozwiazania nie ma!!
czy ja mówie zeby od razu zeby wymieniac cały silnik, po prostu wiem ze taką pompe mozna kupić juz z wadą a jesli jest na gwarancji to tylko wymienic a nie saemu grzebac
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
Troche sie nazbierało gratów...
banan pisze:zatkany przelew...też nie będzie chodził...wojtak4 pisze:Wiec tak ludziska. Wszyscy mechanicy rozkladaja rece. Zapali i za 10 sek. zgasnie. Ale jak odkrece srube w p.wtryskowej do jej odpowietrzania i leje sie z tamtąd paliwo to silnik chodzi elegancko. Co to moze byc

w pompach lucasa tak własnie jest wymien srube OUT bo na pewnie jest zatkana.Dawka w tych pompach jest regulowana hydraulicznie a z tego wzgledu ze jest zatkamy nadmiar nadmiernie rośnie ciśnienie wew co uniemożliwia napełnienie bolczyków w głowicy pompy.