klepanie resorów
Moderator: Student
- morte36
-
- Kontaktowanie:
klepanie resorów
Witam mam pytanie ile można wyklepać resory aby bez trudu można było je z powrotem założyć na uaza?
Czy lepiej wyklepać trochę więcej bo mogą na początku znacznie opaść?
Jaki prześwit zrobić między górną krawędzią opony na nadkolem z przodu i z tyłu?
A wszystko to dlatego że mam opony 31'' i mi czasami w terenie obcierają o karoserie.
Czy lepiej wyklepać trochę więcej bo mogą na początku znacznie opaść?
Jaki prześwit zrobić między górną krawędzią opony na nadkolem z przodu i z tyłu?
A wszystko to dlatego że mam opony 31'' i mi czasami w terenie obcierają o karoserie.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- losiek
- Kontaktowanie:
Re: klepanie resorów
Jak to jakieś ciężkie nalewajki to dorzuć ze dwa pióra bo inaczej to cały czas będzie siadać nawet na "nowym" resorze. Ja mam teraz +2 z tyłu i nalewajki simexy czeskie 31' i jest OK, ale jak sie zasuwa po zamarzniętej polnej drodze szybko to nie ma bata i tak czasem otrze. Fizyki nie oszukasz. Pewnie bardziej pomocne by sie tu okazały jakieś dystanse z 5-10mm albo felgi.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
A co mają ciężkie nalewki do osiadania resorów przecież resor dźwiga budę a nie opony?
Zastanawiałem się nad podniesieniem budy lub klepaniem resorów przy okazji resory bym nasmarował bo strasznie twarde są i by mi wyklepali na równo każdy jeden to bym miał pewność że prosto stoi i pióra by sprawdzili czy nie popękane.
A co do dorzucenia 2 piór to raczej by go bardziej utwardziło czego bym nie chciał wolał bym żeby był bardziej elastyczny.
Głównie obciera mi przednia opona przy skręcie bo wychodzi za obrys auta i szura o nadkole. A prześwit z tyłu miedzy oponą a nadkolem mam z 5cm i to chyba za mało z przodu trochę więcej ale nie dużo też.
http://picasaweb.google.pl/morte36/Uaz?feat=directlink
Zastanawiałem się nad podniesieniem budy lub klepaniem resorów przy okazji resory bym nasmarował bo strasznie twarde są i by mi wyklepali na równo każdy jeden to bym miał pewność że prosto stoi i pióra by sprawdzili czy nie popękane.
A co do dorzucenia 2 piór to raczej by go bardziej utwardziło czego bym nie chciał wolał bym żeby był bardziej elastyczny.
Głównie obciera mi przednia opona przy skręcie bo wychodzi za obrys auta i szura o nadkole. A prześwit z tyłu miedzy oponą a nadkolem mam z 5cm i to chyba za mało z przodu trochę więcej ale nie dużo też.
http://picasaweb.google.pl/morte36/Uaz?feat=directlink
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- losiek
- Kontaktowanie:
No w sumie to tak, ale przy ciężkich kołach można sobie pióra dokładać bo tak sie nie giba buda gdybyś zrobił to samo przy lżejszych.
- apede
-
- Kontaktowanie:
Ciezsze opony -> wieksza masa nieresorowana -> gorsze tlumienie drgan -> szybsze wypracowanie resorow.morte36 pisze:A co mają ciężkie nalewki do osiadania resorów przecież resor dźwiga budę a nie opony?
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Co do klepania resorów to na tym forum było już z milion razy i to długie prowadziliśmy wywody na ten temat. Tak więc daj szukaj a napewno znajdziesz.
A co do resorów to za dużo nie klep bo będziesz miał problem z założeniem.
Co do podnoszenia budy - lepiej zrób przedłużenie wieszaków niż podnoszenie samej budy. Bo im dłuższe śruby tym mogą mocniej rwać ci karoserię... i buda luzy może dostawać. Ale warto nieco podnieść budę... gdyż łatwiej jest błoto wygonić.
A co do resorów to za dużo nie klep bo będziesz miał problem z założeniem.
Co do podnoszenia budy - lepiej zrób przedłużenie wieszaków niż podnoszenie samej budy. Bo im dłuższe śruby tym mogą mocniej rwać ci karoserię... i buda luzy może dostawać. Ale warto nieco podnieść budę... gdyż łatwiej jest błoto wygonić.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
Moje resory też już usiadły i myślę nad dołożeniem spreżyn do podniesienia budy.Wyciągnę ze 2-3 pióra i zobacze jak to bedzie chodzić.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Generalnie oryginalna opona robiona do Uaza czyli Ya 192 ma wysokość 31" i ona o nic nie trze. Nie wiem o co tu chodzi z tym tarciem
Może masz za szerokie
Ja resory mam o zbliżonej paraboli co fabryka i jest ok. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
- maciejmlynarz
Co do klepania resorów to kolega na standardowych wieszakach klepał na 24cm (kładąc resor ugięciem do góry jest to odległość od ziemi do śruby sercowej). Ja mam przedłużone wieszaki i klepałem na 30 ale przyznaje że chyba troszkę przesadziłem 

Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
Teraz tez mam założone Ya 192 i przy wygiętych w drugą strone resorach nic nie obciera.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
tylko że te opony mają 8,4 szerokości a kolega ma chyba 10,5 z tego co widziałem na zdjęciach. więc 2" to nie jest mało
- morte36
-
- Kontaktowanie:
dokładnie 31 x 10,5 x 15 i zapewne obciera bokami. Nie chcem modyfikować karoserii poszerzając nadkola no chyba że mi już rdza za mocno podskupie nadkola to podetne je.
Zastanawiałem się właśnie albo o podniesieniu budy ale tu mam dylemat bo właśnie zbyt wykokie podniesienie na tych 12 śrubach może sprawić że buda się bedzie bujac i wyrywać z podłogi śruby
tak to przynajmiej widze.
A resory też podobno jak się wyklepie za barzo to na wieszaki się nie założy albo wieszaki bedą za bardzo naprężone i może się resor wyrwać ale o przedłużeniu wieszaków nie pomyslałem macie do tego jakieś fotki??
Ps: w galerii mam jedną fotkę jak mi zakładali koła i uaz wisiał w powietrzu a mosty się opóściły na dół i taki prześwit chciałbym mieć chyba
Zastanawiałem się właśnie albo o podniesieniu budy ale tu mam dylemat bo właśnie zbyt wykokie podniesienie na tych 12 śrubach może sprawić że buda się bedzie bujac i wyrywać z podłogi śruby

A resory też podobno jak się wyklepie za barzo to na wieszaki się nie założy albo wieszaki bedą za bardzo naprężone i może się resor wyrwać ale o przedłużeniu wieszaków nie pomyslałem macie do tego jakieś fotki??
Masz jakieś fotki i ile cm jest prześwitu między kołem na nadkolem?Ja mam przedłużone wieszaki i klepałem na 30 ale przyznaje że chyba troszkę przesadziłem
Ps: w galerii mam jedną fotkę jak mi zakładali koła i uaz wisiał w powietrzu a mosty się opóściły na dół i taki prześwit chciałbym mieć chyba

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- maciejmlynarz
Zrobię fotki tych wieszaków. Podaj adres to Ci je podeślę.
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
- morte36
-
- Kontaktowanie:
coś chyba ten PW nie dojdzie na tym forum
to tu pisze morte@morte.pl

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- maciejmlynarz
Ok dzięki. Dziś albo jutro zmierzę wieszaki i porobię im fotki. Jak tylko się z tym uwinę to dostaniesz wszystko na pocztę.
Budę możesz w miarę bezpiecznie podnieść o jakieś 4 - 5cm, ale tak jak pisał Stef, warto, bo łatwiej wyczyścić ramę z błota, poza tym zbiorniki paliwa idą trochę do góry. Ja przy klepaniu resorów ustawiałem wieszaki tak, żeby odległość do sztywnego mocowania była najmniejsza, mierzyłem i na taki wymiar między uszami robiłem resory. Jak zabraknie te 3 - 4cm, to można resor naciągnąć, ale lepiej zrobić na gotowo. Po obciążeniu się ułoży i będzie OK. http://www.4x4.ee/rigs/kotkas/uaz469/mi ... _0001.html obejrzyj sobie tego uaza, tam dość sensownie są zrobione wieszaki.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
a co myślicie o tym żeby dać dystans między mostem a resorem i ile w taki sposób można podnieść?
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Byłomorte36 pisze:a co myślicie o tym żeby dać dystans między mostem a resorem i ile w taki sposób można podnieść?

Ja mam 2cm pod resorem i 5cm klocek pod wieszakiem czyli w sumie 4cm liftu. Fotki:
http://totoro.mine.nu/uaz/lift/
Taż chce podnieś swojego uaza i myślałem właśnie o podłożeniu metalowych klocków pod resory ale mechanik podpowiadał że wystarczy podłożyć tylko od strony mocowania resoru bez wieszaka i to i tak da efekt podniesienia.Myślałem o klockach około 5 cm wysokich, tylko czy jednostrone podkładanie klocków coś da?
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Opony masz 31 cali??Takayuki pisze:Byłomorte36 pisze:a co myślicie o tym żeby dać dystans między mostem a resorem i ile w taki sposób można podnieść?![]()
Ja mam 2cm pod resorem i 5cm klocek pod wieszakiem czyli w sumie 4cm liftu. Fotki:
http://totoro.mine.nu/uaz/lift/
Bo nie wygląda na mocno podniesionego.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
zyjo - tak, da... ale 5cm pod resor to nie wiem czy nie za dużo - i na pewno będziesz musiał strzemiona dłuższe dać [przy moich 2cm oryginalne były na styk]
stef - tak, 31 nalewki, uragano wolf bodajże. Resory oryginały nie klepane
stef - tak, 31 nalewki, uragano wolf bodajże. Resory oryginały nie klepane

Ja tak jak pisałem. resory klepałem w 2005 roku. resory klepałem do wymiaru podanego w instrukcji - niestety nie pamiętam już dokładnie ile cm miał mieć promień głównego pióra.
fotka pomiżej została zrobiona w 2007 roku, bo budowie domu, gdzie niestety ale tylne resory dostały nieźle w kość... 1 tona cementu spokojnie mieści sie do uaza i jest wtedy niesamowicie komfortowy jeżeli chodzi o miękkość zawieszenia
Nic nie podnosiłem jeżeli chodzi o lift zawieszenia. jedynie pomiędzy budą a ramą zostały dodane dodatkowe gumowe podkładki o wysokości 1 cm. Dzięki temu ładnie wylatuje błoto pod ciśnieniem wody.
opony jak widać - oryginał radziecki.
i tak się zastanawiam. jeśli ładujecie 31 cali to po co robić lift?? i kombinować?? podkładać, przedłużać...
Serio nich ktoś poda sensowny argument.
a pytam, bo zamierzam kupić nowe opony, 31x10,5 i może naprawdę lift zawieszenia jest potrzebny przy szerszych oponach??
dlatego pytam bez żadnych sarkastycznych podtekstów.

fotka pomiżej została zrobiona w 2007 roku, bo budowie domu, gdzie niestety ale tylne resory dostały nieźle w kość... 1 tona cementu spokojnie mieści sie do uaza i jest wtedy niesamowicie komfortowy jeżeli chodzi o miękkość zawieszenia

Nic nie podnosiłem jeżeli chodzi o lift zawieszenia. jedynie pomiędzy budą a ramą zostały dodane dodatkowe gumowe podkładki o wysokości 1 cm. Dzięki temu ładnie wylatuje błoto pod ciśnieniem wody.
opony jak widać - oryginał radziecki.
i tak się zastanawiam. jeśli ładujecie 31 cali to po co robić lift?? i kombinować?? podkładać, przedłużać...

a pytam, bo zamierzam kupić nowe opony, 31x10,5 i może naprawdę lift zawieszenia jest potrzebny przy szerszych oponach??
dlatego pytam bez żadnych sarkastycznych podtekstów.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
Doświadczeni koledzy powiedzieli mi że bez żadnych zmian mogę założyć opony 31x10,5 . Kupiłem 31x10,5 nalewki uragano wolf i jeżdżę bez problemów. Przy maksymalnym skręcie delikatnie ocierają ale się staram o tym pamiętać i nie zdarza się właściwie taka sytuacja. Resory myślę że mam oryginalne.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
no właśnie i ja dużo słyszałem i widziałem, że 31x10,5 bez problemu wchodzą. a z tym skrętem to dla bezpieczeństwa trzeba wyregulować na zderzakach aby maksymalny skręt zmniejszyć.HAndy pisze:Doświadczeni koledzy powiedzieli mi że bez żadnych zmian mogę założyć opony 31x10,5 . Kupiłem 31x10,5 nalewki uragano wolf i jeżdżę bez problemów. Przy maksymalnym skręcie delikatnie ocierają ale się staram o tym pamiętać i nie zdarza się właściwie taka sytuacja. Resory myślę że mam oryginalne.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany