Uszczelka pod głowicą-szlag mnie trafi

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
zippo68

Uszczelka pod głowicą-szlag mnie trafi

Post autor: zippo68 » czw sty 29, 2009 10:35 pm

Głowica splanowana, blok wyczyszczony, wszystko odtłuszczone, uszczelka położona, głowica dokręcona 80 kilo, cały osprzęt założony. Wlewam płyn iiiii qrfa cieknie i dość sporo w kilku miejscach od strony kolektorów. Dowaliłem 90 kilo-mniej cieknie, ale cieknie, nawet wyciska pomiędzy szpilką, a głowicą.
Myślałem, że mnie rozerwie na strzępy. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką-to nie pierwsza taka robota którą robiłem.
Prawdopodobnie uszczelka do d..y http://www.allegro.pl/item542137600_usz ... a_vat.html kupiłem tą z prawej strony.
Nie polecam i przestrzegam.
Teraz mam pytanie-gdzie kupić dobrej jakości, żeby znowu nie wtopić.
I jeszcze to forum ciągle "Przepraszamy, ale to forum jest chwilowo niedostępne. Spróbuj ponownie za kilka minut."
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Re: Uszczelka pod głowicą-szlag mnie trafi

Post autor: maciejmlynarz » czw sty 29, 2009 11:14 pm

Kolego wybrałeś najdroższego sprzedawce. Jak by tego było mało okazuje się, że towar nie pierwszej jakości. Ja mam sklep pod Poznaniem. Jeszcze się nie naciąłem na nich. http://www.tarmot.ig.pl/
A co do : "Przepraszamy, ale to forum jest chwilowo niedostępne. Spróbuj ponownie za kilka minut." to nie będę się wypowiadał. Odechciało mi się polować na okienko w którym można coś przeczytać i odpisać.
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » pt sty 30, 2009 5:13 pm

uszczelki kupowałem w Tarmocie - cenowo nie zabijały a jakościowo nie zawiodły. Wysyłają też...

jesteś pewien, że tuleje nie wystają za bardzo z bloku??

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt sty 30, 2009 5:40 pm

To raczej nie uszczelki wina i z tym polecaniem i uwagą to bym nie szalał ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pt sty 30, 2009 6:44 pm

I ja bym obstawiał, że to niekoniecznie uszczelka, możesz mieć zwichrowany blok.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pt sty 30, 2009 8:07 pm

Didymos pisze:I ja bym obstawiał, że to niekoniecznie uszczelka, możesz mieć zwichrowany blok.
Też bym obstawiał, że to nie wina uszczelki.
Problem raczej w głowicy albo w bloku silnika, niestety :-?
Zakładając, że śruby są dociągane we właściwej kolejności 8)
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pt sty 30, 2009 9:14 pm

Dzisiaj dostałem uszczelkę z tego samego żródła i zastanawiam się czy ją zakładać.Najlepiej nie wygląda ale martwią mnie spore wgnioty na bloku cylindra.Do tej pory silnik jeżdził na starej uszczelce przesmarowanej czerwonym silikonem i nie było problemów z wyciekami lub przedmuchami.Zastanawiam się czy przypadkiem nie ponowić pomysłu z przesmarowaniem nowej uszczelki środkiem doszczelniającym.Aluminiowy blok dosyć mocno jest sfatygowany przez poprzednią uszczelkę,ma sporo małych wgłebień.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pt sty 30, 2009 9:32 pm

Jeśli te wgnioty/wżery itd. są na krawędzi cylindra, to żaden silikon tego nie wytrzyma. Nawet czerwony.
Żeby kto nie myślał, że w ogóle popieram smarowanie uszczelek pod głowicę silikonem :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt sty 30, 2009 9:35 pm

osadzenie tulei dobre ??
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » sob sty 31, 2009 7:36 am

Wczoraj ponownie wymontowałem głowicę.
Wykręciłem szpilki, wziąłem szybę, papier ścierny 800 i delikatnie przeleciałem blok.
Okazało się, że poza bardzo minimalnymi punktami, które bez wątpienia powinna wypełnić uszczelka, bierze całą powierzchnią.
Od kolegi śluzarza pożyczyłem dokładny, długi, przymiar kątowy i sprawdziłem głowicę na tak zwaną gazetę-równa jak stół.
Przyjrzałem się dokładnie uszczelce, miała bardzo słabe odbicia po dociągnięciu nawet wokół tulei. Miejsca w których nie było śladów dolegania, przemierzyłem mikrometrem i okazało się, że różnica wynosi w niektórych miejscach nawet dwie dziesiąte, co jest niedopuszczalne.
Sprowadziłem też teścia, który całe życie/obecnie od 10 lat na emeryturze/ spędził jako mechanior w PKS-ie, pracując przy tego typu starej generacji silnikach. Nie sugerując mu niczego, po sprawdzeniu także potwierdził moją opinię. Powiedział mi, że kiedyś na porządku dziennym były takie sytuacje. Kiepskiej jakości materiały, stare wyheblowane maszyny do produkcji i później są takie efekty.
Uszczelka, którą mi przysłali, miała dosyć pokaźne rdzawe naloty na kołnierzach co mogłoby świadczyć o jej starości.
Zadzwoniłem do Tarmot-u zamówić nową uszczelkę, przy okazji wypytałem o zaistniałą sytuację /super obsługa i fachowość 100%/ od razu widać, że ludzie którzy tam pracują znają się na rzeczy, a nie tylko sprzedają części.
Dowiedziałem się, że u nich jak wymieniają uszczelkę to zakładają ją na masie uszczelniającej firmy Loctite i dociągają ją siłą 120 kilo.
W poniedziałek ma przyjść nowa uszczelka, kupuję Loctite 5972 i znów ta sama robota.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » sob sty 31, 2009 6:37 pm

zippo68 pisze: W poniedziałek ma przyjść nowa uszczelka, kupuję Loctite 5972 i znów ta sama robota.
To ja nawet nie będę robił pomiarów odchyłek mojej uszczelki i też zamówię w Tarmocie drugi egzemplarz.Polecam też inny bardzo dobry uszczelniacz Reinz który można dostać w lepszych sklepach z częściami.Jak patrzę na mój blok to sama uszczelka za chiny ludowe nie jest w stanie uszczelnić powierzchni między kanałami olejowymi i wodnymi.Myślałem do tej pory że poprzedni własciciel odwalał lipe smarując uszczelkę silikonem ale teraz zmieniłem zdanie w tej kwestii.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » sob sty 31, 2009 9:35 pm

ty rzeczywiście lepiej zastosuj teścia (starego mechanika ) niż jakiś tam dynamometr (uaz tego nie lubi ) :D

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz lut 01, 2009 8:36 am

borman pisze:ty rzeczywiście lepiej zastosuj teścia (starego mechanika ) niż jakiś tam dynamometr (uaz tego nie lubi ) :D
Myślę że tesciu też na pałę nie dociąga tylko używa narzędzi.Niektórzy myśleli podobnie i dorabiali pozrywane gwinty.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pn lut 02, 2009 4:05 pm

Dzisiaj dotarła do mnie uszczelka z Tarmot-u.
Różnica w materiale i obróbce jest kolosalna. Jest nieco cieńsza niż ta którą zakupiłem z firmy/link parę postów wyżej/, ale jest dużo bardziej elastyczna, dopasowana, klingieryt jest podatny na ściśnięcie co ostatecznie skutkuje lepszym dopasowaniem do głowicy i bloku.
Poprzednia uszczelka jest twarda jak kamień, a okucia wokół cylindrów z blachy z rdzawymi nalotami.
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości co do różnicy pomiędzy nimi to niech sobie zakupi jedną i drugą, i porówna.
W Tarmot-cie poinformowali mnie, że towar biorą z hurtowni w Uljanowsku. Cena tylko 3,80,- więcej. Jutro wrzucam głowicę to będę wiedział na 100% czy jest lepsza.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn lut 02, 2009 9:57 pm

Przekonałeś mnie do zakupu nowej uszczelki,nie ryzykuję ponownego ściągania głowicy.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pn lut 02, 2009 10:30 pm

carinus pisze:Przekonałeś mnie do zakupu nowej uszczelki,nie ryzykuję ponownego ściągania głowicy.
Tylko niech Ci nie wysyłają kurierem za pobraniem. Mnie przywiózł DHL i za samą przesyłkę zapłaciłem prawie 50,-
Tyle dobrze, że wyszczególnili to na fakturze, to przynajmniej w koszty mogę sobie wrzucić.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » wt lut 03, 2009 3:44 pm

zippo68 pisze: Mnie przywiózł DHL i za samą przesyłkę zapłaciłem prawie 50,-
To troche przegięcie z tą wysyłką,pojade osobiście i może coś jeszcze kupię.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » wt lut 03, 2009 7:43 pm

Uszczelka siadła jak należy. Zero wycieków silniczek pracuje równiutko. Jeszcze parę detali i wyjazd.

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » wt lut 03, 2009 7:51 pm

Aż mi raźniej, że jesteś zadowolony z firmy którą poleciłem. Znam chłopaka który tam pracuje i wiem jak mu zależy aby wszystko było cymes
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » wt lut 03, 2009 11:07 pm

maciejmlynarz pisze:Aż mi raźniej, że jesteś zadowolony z firmy którą poleciłem.
Jestem bardzo zadowolony.
Zapewne to nie ostatnie zakupy znając awaryjność Uazów, ale przynajmniej wiem, że dostanę dobrej jakości części/może i nieco drożej/ ale przynajmniej nie będę się wqrviał robiąc tą samą robotę dwa razy, a naprawiony podzespół posłuży mi znacznie dłużej.
Jeżeli wszystkie części mają tak dobre, to mit o fatalnej jakości wyrobów zza wschodniej granicy w moich oczach przestanie istnieć.
Zresztą tak sobie myślę, że to Ukraińskie lub Białoruskie wypociny wprowadziły na nasz rynek taką opinię, no i niepoważni polscy handlowcy, którzy chcąc być najtańsi na rynku importują najtańszy chłam.
Chcąc kupić sprzęgiełka telefonowałem do trzech allegrowiczów i żaden nie potrafił mi wystawić faktury, ani nawet paragonu.
Jeszcze potrafił bym zrozumieć jeżeli ktoś handluje używkami, ale nowe!
Nie dosyć, że podatków nie płaci, to w razie jakichkolwiek reklamacji to się wypnie i powie: panie, a jaki pan ma dowód, że to ja panu sprzedałem.
Ja jakbym nie zapłacił podatków to zasypują mnie ponagleniami, a następnie do drzwi zapukają poborcy, a szarą strefą się nie zainteresują bo to dla nich zbyt skomplikowane chyba jest.
Rozpisałem się nie na temat, ale to chyba dlatego, że miałem dziś scysję z biurwą ze skarbówki i musiałem jakoś odreagować.
Przepraszam.

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » śr lut 04, 2009 8:32 am

Teraz tylko pozostaje życzyć aby części z Tarmotu służyły jak najdłużej.

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » śr lut 04, 2009 8:13 pm

super że operacja się udała i pacjent przeżył....

zalecambym jednak zachować czujność z częściami nawet z Tarmotu bo i tam wtopy się zdarzają - dużo tam kupiłem i kilka razy musiałem wymieniać towar (np pompa oleju z tak nawierconym mocowaniem że blokowała obracanie się wału korbowego).
Najlepiej pojechać osobiście i powybierać sobie z magazynu razem z nimi to co kogo interesuje.
Uszczelki zawsze były super ale w większości to polska produkcja, podobnie jak przewody do chłodnicy.
Ostatnio zmieniony śr lut 04, 2009 8:56 pm przez Rafał D, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » śr lut 04, 2009 8:31 pm

To jednak pofatyguję sie do nich osobiście.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » wt mar 03, 2009 9:23 pm

Odpaliłem dzisiaj swój silnik.Złożyłem go niestety na uszczelce kupionej na allegro.Po kikunastu minutach pracy zaczeły się sączyć małe strużki płynu spod uszczelki.Dokręciłem na ciepłym głowice i musiałem poprawić momenty z 5-6kg na prawie 9.Po dokręceniu na razie sucho,zobaczę jak jutro zachowa się po nagrzaniu.Profilaktycznie kupię w Tarmocie nową uszczelke.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

skyrafal

Post autor: skyrafal » śr mar 04, 2009 8:53 pm

Ja też przestrzegam wszystkich przed tym sklepem z Jarosławia. Kupiłem nówkę skrzynię i 4 bieg wchodzi ze zgrzytaniem. nawet w skrzyni w której rozleciał się wsteczny 4 bieg wchodził normalnie. A ceny to facet ma z kosmosu i żadnej gwarancji jak przychodzi co do czego.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”